Annonce
Annonce

Den rigtige lønløsning skal være fleksibel

Det er væsentligt at kigge efter, om det system du som virksomhed ønsker at benytte er et du selv kan vedligeholde løbende. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er mange ting at overveje, når virksomheden skal vælge lønløsning. Fleksibilitet og enkelthed bør stå øverst på ønskelisten

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her

Af Lars Bennetzen

Outsourcing af opgaver i danske virksomheder bliver stadig mere almindelig. Det er der rigtig mange årsager til, ikke mindst cloud-teknologien, der lader virksomheder tilgå eksterne tjenester lettere end nogensinde før.

Det gælder også tjenester som lønadministration, hvor virksomheder let kan tilgå tjenester fra udbydere, og samtidig kan de let outsource selve arbejdet omkring løn til revisorer og bogholdere. Disse har den samme lette tilgang til lønsystemerne i skyen, og fordi let tilgang til systemer er en driver, så betyder det også at systemerne i stadig højere grad bliver standardiseret.

Standardiserede lønsystemer fremfor systemer udviklet specielt til virksomhederne, betyder at det er lettere for revisorer og bogholdere at blive eksperter i systemerne, og på en måde yde en bedre rådgivning og service til deres kunder.

Mia Veldorm, markedschef hos Danløn

»Du er også nødt til at overveje om det system du vælger er fleksibelt nok til at det kan blive ved med at opfylde dine behov.«


Løbende vedligeholdelse
Den lette adgang til lønsystemer online betyder dog ikke at virksomhederne bare skal vælge det første og det bedste system de finder online. Der er en række ting som virksomhederne skal overveje, når de skal vælge lønløsning.

»En af de vigtige ting, som virksomheder skal kigge efter, når de vælger et lønsystem, er om det kan håndtere de overenskomstområder som virksomheden har. Her er der stor forskel fra virksomhed til virksomhed, hvor nogle har en række forskellige overenskomster af varierende kompleksitet, og andre måske kun skal håndtere en enkelt,« siger Tommi Hansen, sales director hos Lessor.

Han bliver suppleret af Mia Veldorm, markedschef hos Danløn der siger:

»Du skal også kigge efter en simpel brugergrænseflade og overskuelig pris. De krav du sætter op skal du let kunne se at din lønpartner overholder.«

Samtidig er det væsentlig at kigge efter, om det system du som virksomhed ønsker at benytte er et du selv kan vedligeholde løbende. Hvis det kræver konsulenter at vedligeholde et lønsystem, ender det med at virksomheden bliver bundet alt for meget op på brugen af eksterne konsulenter, og det kan ende med at ­koste rigtig mange penge for virksomheden.

»Du er også nødt til at overveje om det system du vælger er fleksibelt nok til at det kan blive ved med at opfylde dine behov. Det kan godt være at det opfylder dit behov her og nu, men dine behov kan være meget anderledes om tre år. Så løsningen skal enten være fleksibel, eller du skal kunne vælge et andet system hos din lønleverandør,« mener Tommi Hansen.

Det er utrolig vigtigt at lønsystemet passer til virksomhedens krav, for det at købe et lønsystem er ikke noget virksomheder ønsker at gøre for tit. Det er en investering både økonomisk og tidsmæssigt at sætte et lønsystem op, og derfor er det vigtigt at sikre sig, at lønsystemet kan vokse med virksomheden og den strategi virksomheden har lagt for vækst og udvikling.

Lokalt eller i skyen
Det er dog ikke kun fleksibiliteten af lønsystemet som virksomheden skal holde for øje. Der skal nemlig også stilles krav til systemet. Krav om at systemet lever op til EU’s persondataforordning og at det lever op til de lovkrav og compliance-krav som virksomheden skal overholde.

»Det er blandt andet krav som ’retten til at blive glemt’ der skal være opfyldt. Du skal sikre dig at du kan slette folk i systemet når de ikke længere skal være noteret der, og du skal naturligvis sikre dig at din databehandler overholder alle krav i persondataforordningen,« forklarer Tommi Hansen.

Endelig er det vigtig at vide om det er muligt at køre lønløsningen både lokalt og i skyen. Virksomheden kan flytte sig meget på få år, og derfor er det ekstremt vigtigt på forhånd at vide om løsningen kan flyttes, hvis det bliver nødvendigt.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her