Annonce
Annonce

Den autentiske leder er fremtiden

Skuespiller Lai Yde er stifter af Human Direction der trænere ledere i social og emotionel intelligens. Foto: Kenny Wiese
Læs mere
Fold sammen

Det er komplekst at være god leder i dag, for det er ikke længere nok at lede. Evnen til at kunne tiltrække og fastholde topmedarbejdere er nødvendig.  Derfor er modet til at være autentisk – selv når det er svært – den største styrke en leder kan have i dag.

Sponseret af Human Direction

Siden 2004 har Human Direction trænet ledere i at håndtere de svære konflikter på en autentisk måde, hvor lederne øver sig i at tackle de udfordrende medarbejdertyper, spillet realistisk af specialtrænede skuespillere. Lederrollen er blevet mere kompleks, og derfor har konsulenthuset Human Direction et tiltagende fokus på at hjælpe lederne til en højere grad af autenticitet.

”Som leder skal du til daglig håndtere et væld af udfordringer og samle vidt forskellige personlighedstyper om samme målsætning. Du kan kun spænde så bredt, hvis du er autentisk og evner at kommunikere følelsesmæssigt klart,” siger Lai Yde.

Stifteren af Human Direction er oprindeligt uddannet skuespiller og forklarer sin definition af autenticitet:

”Når en skuespiller rammer plet, griner, græder eller gyser ALLE i salen på samme tid. En leder kan gøre det samme. Hvis du er autentisk, rammer du noget universelt i andre. Vi deler nemlig en fælles menneskelig kerne på tværs af køn, alder og uddannelse”.

Træning skal der til
Når Human Direction afholder workshops og forløb, bliver de psykologiske teorier anset som manuskripter, der bliver taget med ud på gulvet og øvet med lederne. Erfarne skuespillere agerer medarbejdere og reagerer med vrede, afmagt, konfliktoptrapning, tårer og hvad ledere og HR-konsulenter ellers skal forholde sig til i dagligdagen.

”Lederne træner, hvordan de bedst motiverer andre og får de nye teknikker ind på rygraden, før de skal tilbage og gøre det i virkeligheden. Vi kan desværre ikke læse os til social intelligens. Vi mennesker er nødt til at øve os, før teorier bliver brugbare” siger Lai Yde og uddyber:

”Kropssprog er langt mere raffineret, end at korslagte arme betyder afvisning. Det er i de bittesmå detaljer, lederne lærer at aflæse andre med de magiske optikker, som kun skuespillere og instruktører kender til”.

Nye tider for ledere
Som konsulenthus oplever Human Direction en tiltagende udfordring hos både store og veletablerede virksomheder og offentlige institutioner med at tiltrække unge talenter og ikke mindst at holde på dem.

”Du kan som leder lære at agere, så du rammer de tre klassiske typer, der søger henholdsvis stabilitet og tryghed, succes og status eller konsensus og fællesskab. Men de moderne topperformere har elementer fra dem alle i sig og ønsker friheden til at lade det udfolde sig. De lader sig ikke så let forfører og kan kun respektere en autentisk leder,” fastslår Lai Yde.

Alle de skuespillerværktøjer, Human Direction anvender, er udviklet gennem det sidste årti på baggrund af alsidige teorier om personligheder og overført til praksis gennem studier på Lund Universitet. Efter tretten år med ledertræning ved Lai Yde, at redskaberne virker og er samtidig meget opmærksom på udviklingen.

”Det et gammelt paradigme, at lederen skal vise sin Olympus-styrke ved at dyrke triatlon, have fire børn og arbejde døgnet rundt. De mest karismatiske ledere i dag er dem, der tør blotte både sine svagheder og styrker. Det er dem, der tør tage lederhatten af og bare lytte, og kan tage den på igen, når de skal tage ansvar og træffe beslutninger”.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her