Annonce
Annonce

Datacentre i kirker, på Sydpolen og under vandet

Læs mere
Fold sammen

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Nej, det handler ikke om ejendomsmæglere,
men datacentre. Data bliver kaldt det 21. århundredes råvare, men trods al snak om skyen skal de mange digitale informationer stadig have et fysisk tilholdssted.

Denne parameter vokser i betydning i disse år, hvor den den digitale del af verdensøkonomien nærmer sig en fjerdel. Serverfarme er blevet vor tids fabrikker, økonomiens maskinrum, og de skal håndteres tilsvarende. Kunderne forventer sikkerhed, stabilitet, skalerbarhed samt ikke mindst energieffektivitet.

Det har fået konstruktører af datacentre og andre entreprenante kræfter til at forsøge sig med lidt af hvert. En af tidens trend er naturlig kulde fra omgivelserne, der skal holde de oftest voldsomme omkostninger til køling nede.

Datacenter med varmt finish
Lande som Island og Finland markedsfører sig som oplagte områder for investeringer i infrastruktur og arbejdspladser. Islændingene kan tilmed prale af ekstra grøn energi, en faktor, som er af konstant stigende betydning. Ø-folket venter nu blot på etableringen af et nyt superkabel til det nordamerikanske kontinent.

I Finland er man ved at komme sig over Nokia-traumet og ser store muligheder i markedet for datacentre, der beløber sig til 10 milliarder dollar. Google har allerede serverfarme i de tusind søers land, og en af de lokale foregangsvirksomheder er Academica. It-virksomheden har i samarbejde med et elselskab bygget et datacenter i et tidligere beskyttelsesrum under en kirke i Helsinki. Overskudsvarmen kan i første fase forsyne 1.000 boliger, og nye konstruktioner er på vej.
Finnerne er imidlertid ikke de eneste, som har tænkt i kirkebygninger. I en af arkitekturens absolutte hovedstæder finder vi The Barcelona Supercomputing Center, i den tidligere kirke Chapel Torre Girona. Den digitale kronjuvel hedder MareNostrum, som opbevares i en glasboks i midten af bygningen. MareNostrum er den mest kraftfulde computer i Spanien med knap 50.000 Sandy Bridge processorer og en efter forholdene beskeden vægt på 40 ton. Supercomputeren bliver blandt andet brugt til genforskning, astrofysik og meteorologiske analyser.

Datacenter Atlantis
Microsoft har fundet på en endnu mere eksotisk lokation for datacentre, nemlig under vandet. Projekt Natick går ud på at placere kapsellignende ståltanke med servere på havets bund, hvor der allerede er gode kabelforbindelser. Kapslerne skal efterses hvert femte år, men forventes at kunne holde en snes år. Natick placerede de første af slagsen i efteråret 2015.
Perspektiverne er store, mener Microsoft og peger på, at omkring halvdelen af verdens befolkning bor mindre end 200 kilometer fra en kyst. Det betyder noget for både hastighed og stabilitet, selv i en tid med internet og data. Lige nu har Natick brug for energi fra landjorden til at køre datacentrene under vandet, men projektet regner med at bruge stadig mere naturlig energi fra vandelementet.