Annonce
Annonce

Datacenteret skal være fabrik og laboratorium

billede

Der er mange måder at tænke datacenter på. Her er to.
I fire årtier har datacentre været en konstant enhed i virksomhedens infrastruktur, men i digital tid med disruption er det anderledes.
”Datacentre har historisk skullet levere stabile ressourcer og dokumentere processer, baseret på en traditionel organisationsstruktur. Det er bare ikke nok i dag,” siger Rakesh Kumar fra Gartner.

Analysefirmaet fordrer nye strategier for datacentre, en tilgang der tager højde for digitaliseringen, som Gartner beskriver med henholdsvis ”Nexus of Forces” og ”Internet of Things.” Førstnævnte er sammenfaldet af fire aktuelle trends: Mobil, social, cloud og data. Resultatet er, at kundelandskabet ændrer sig dramatisk for de fleste brancher i disse år. Kunderne bevæger sig på tværs af platforme,hvor de konstant indhenter information til næste køb. For at kunne følge med disse bevægelser, skal virksomhedens datacenter indtage en langt mere agil rolle, mener Gartner.

Datacenter i to hastigheder
Internet of Things sætter yderligere turbo på udviklingen, fordi det nye superinternet dramatisk øger antallet af kommunikationsenheder og mængden af data. I dag findes der omkring tre milliarder internetforbundne enheder, de fleste computere og smartphones. I 2020 vil der være 35 milliarder enheder, fra armbåndsure til maskiner. Det er dette overvældende billede af forandringer, der bør få de fleste virksomheder til at genopfinde datacenteret, mener Gartner. Det skal ikke længere blot være en fabrik, men også et laboratorie. I den digitale økonomi handler det om data, og derfor skal de nye ideer også udklækkes, hvor råvaren findes, i datacenteret.

Gartner kalder denne duale strategi ”bimodal IT,” hvor datacenteret reelt opererer i to hastigheder. I den ene dimension fokuserer man på stabilitet og skalerbarhed, mens overhalingsbanen handler om
innovation og reaktion på udviklinger i markedet. Analysefirmaet lægger ikke skjul på, at de ansvarlige for datacentre går en travl tid i møde. Sideløbende med det nye strategiske paradigme skal man håndtere den omsiggribende digitalisering. Alene den eksplosive vækst i smartphones giver mange datacentre problemer med stabilitet og identity management.

Datacenter à la Maslow
I en så udfordrende situation kan det give mening at tænke ud af boksen og anskue problemstillingen på en ny måde. Det har Nilesh Rane fra Netmagic gjort. Han foreslår at tænke i pyramider, med kraftig inspiration fra den klassiske Maslowmodel fra 1943. Modellen beskriver menneskets behov i hierarkier, startende med de grundlæggende behov for overlevelse,
efterfulgt af lag med sociale relationer og selvrealisering. Nilesh Rane foreslår Maslows operationelle metode til at prioritere de mange opgaver, datacenteret står overfor.

1. Oppetid og tilgængelighed
Den vigtigste opgave for datacenteret er og bliver funktionsdygtighed, og her skal der sættes først ind.

2. Sikkerhed
Forudsætningen for nummer et er sikkerhed. Det betyder ikke kun et tidssvarende sikkerhedsniveau, men også de nødvendige procedurer til at reagere hurtigt i ethvert
tænkeligt scenarie.

3. Skalerbarhed og økosystem
Datacenteret skal være en fleksibel størrelse med adgang til ekstra ressourcer via samarbejdspartnere.

4. Tænk næste skridt
Datacenterets rolle vil fortsætte med at ændre sig i de kommende år, og virksomheden bør derfor løbende arbejde på næste fase i udviklingen.

5. Strategi er forretning
På dette niveau skal virksomheden tænke det velfungerende datacenter ind i forretningen. Her handler det ikke om oppetid eller servere, men konkurrencefordele og nye produkter.

Fakta: Analysefirmaet Gartner har udpeget fem indsat sområder for data centre i en digital
verden:

  • Make the Data Center Behave More Like a Factory and a Laboratory
  • Manage the Pressure on the Data Center to Become Agile and Innovative
  • Manage Different Types of Risk
  • Make the Data Center Part of a Broader Hybrid Topology
  • Embrace New Technologies in a Different Way