Annonce
Annonce

Danskerne svømmer i penge

Vi har rekordstore beløb stående i banken, men får nærmest ingenting i rente. Tre eksperter giver bud på, hvordan det kan ændres.

PR-foto: Signe Roed-Frederiksen, Cheføkonom Fold sammen
Læs mere

Af Nils-Ole Heggland

Velstanden i Danmark afspejler sig ikke blot i enorme milliardbeløb i pensionsopsparing og friværdi i boliger, danskerne har også 810 milliarder kroner stående i bankerne. Det svarer til næsten 145.000 kroner per dansker inklusive spædbørn og oldinge og er det højeste tal, Nationalbanken har registreret i de 16 år, statistikken har eksisteret. I gennemsnit er saldoen på danskernes bankkonti endda vokset med små 7.000 kroner i løbet af 2016.

En stor del af pengene står til nul eller næsten nul procent i rente. Det hænger sammen med det generelt lave renteniveau i disse år, så fx renten på boliglån kan ligge helt nede omkring en-halvanden procent.
Det er dog en ringe trøst for mange danskere med penge i banken. For selv om inflationen er historisk lav, så bliver opsparingen udhulet en lille smule år for år. Og helst skulle formuen jo vokse og give øget købekraft.

Faktisk kan negative renter dukke op når som helst på grund af renteniveauet. Nogle banker har allerede indført det for virksomheder, men foreløbig skal ingen private kunder ligefrem betale for at have deres penge stående i banken.

Fint med reserve
Eksperternes råd lyder enstemmigt, at danskerne skal prøve at se, om ikke pengene kan placeres lidt bedre med højere rente eller afkast, fx ved at binde pengene en periode eller investere i hvert fald nogle af dem. Dog er det fornuftigt nok at have stående et vist beløb, der kan hæves her og nu.

”Vi anbefaler alle at have en buffer eller en sum penge på kontoen til uforudsete udgifter. Bor man i lejlighed, bør det minimum være 20.000 kroner, og 30.000-50.000 kroner, hvis man bor i hus,” siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Hvis der stadig er penge tilbage, når en reserve er lagt til side, så er det fornuftigt at få styr på sin tidshorisont.
”Vi anbefaler, at man tænker sig grundigt om: ”Hvor hurtigt skal jeg kunne få fat i pengene?”,” siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.
Når man har gjort svaret op på dét spørgsmål, gælder det om at sondere markedet. Nogle banker tilbyder en beskeden rente for anfordringskonti – hvor pengene kan hæves uden varsel – mens det er muligt at få lidt højere rente, hvis pengene er bundet fx et eller to år. Satserne kan hurtigt ændre sig i takt med renteudviklingen i samfundet, men et par net-værktøjer kan hjælpe med overblikket.
Fx www.pengepriser.dk, som Forbrugerrådet Tænk og FinansDanmark (tidligere Finansrådet) står bag, eller private portaler som www.mybanker.dk og www.samlino.dk.

Papirer og pension
Hvis der er tale om større beløb, som ikke skal bruges lige med det samme, er det en oplagt mulighed at købe værdipapirer, hvor afkastet normalt er højere end bankrenten.
”Det er vigtigt at have en diversitet eller spredning, så man ikke lægger alle æg i samme kurv. Fx kan man vælge en kombination af obligationer og investeringsfonde, hvor man får del i aktier, men samtidig har en automatisk spredning på flere selskaber og brancher,” lyder rådet fra Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank.
Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg peger på to andre alternativer til bankkonti:

”Hvis man har gæld, betaler man typisk højere rente end det, man får i banken, og så kan det ofte betale sig at afdrage ekstra. Det er også smart at betale kontant, så man undgår høje kreditrenter.”
I Danske Bank foreslår Louise Aggerstrøm-Hansen at overveje at skyde penge ind på aldersopsparing, afløseren for kapitalpension. Her er loftet i år 29.600 kroner i indskud, som ikke kan trækkes fra – til gengæld er der ingen skat ved udbetalingen.

”Fordelen er, at skatten på det løbende afkast, fx hvis man investerer i aktier, kun er på 15,3 procent. Det er en del mindre end skatten på rente og afkast af fri opsparing,” forklarer privatøkonomen.
Aldersopsparing kan især være interessant for dem, der ikke har så mange år til pensionen, og for dem, som vil binde opsparingen mange år frem.