Annonce
Annonce

Danskerne har 36 milliarder stående på dyre småpensioner

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

1,2 millioner pensionsordninger er så små, at opsparingen er i fare for at blive udhulet eller ligefrem ædt op af gebyrer. ”Få samlet dine pensioner – det er nemt og ofte gratis,” anbefaler pensionsbranchen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her

Af Nils-Ole Heggland

Vi danskere har 36 milliarder kroner stående på pensionsordninger, som er så små, at opsparingen kan blive udhulet af gebyrer til administration – i nogle tilfælde kan gebyrerne nærmest spise selve opsparingen op. Det viser en kortlægning, som en arbejdsgruppe under Beskæftigelsesministeriet foretog tidligere i år.

I alt findes der omkring 1,2 millioner såkaldte hvilende ordninger under 100.000 kroner. Ordningerne er på rundt regnet 30.000 kroner i gennemsnit. Opsparingen er typisk gået i stå, fordi pensionskunden har skiftet job eller branche og derfor har fået ny pensionsordning, hvor der løbende bliver indbetalt en del af lønnen.

Mange danskere har endda flere småpensioner på grund af flere jobskifter, men småpensioner er ikke værd at samle på, påpeger brancheorganisationen Forsikring og Pension:

”Pensionsselskabet tager et gebyr til sin administration, og gebyrerne risikerer at udhule småpensionerne og især de helt små klatpensioner. Ved at flytte sine småpensioner og få samlet al sin pension ét sted sparer man omkostninger og får dermed en større opsparing,” siger underdirektør Anne Seiersen. Hun tilføjer, at det samtidig giver et bedre overblik at samle sine pensioner.


Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring og Pension.

Overblik via pensionsinfo.dk
Men hvordan gør man – og koster det noget? Det letteste er ifølge Anne Seiersen at klikke ind på pensionsinfo.dk, hvor stort set alle oplysninger om pension er samlet.

”Her kan man på et øjeblik se, hvor mange småpensioner og klatpensioner man har, og hvilke selskaber de ligger hos. Vi foreslår, at man bruger lidt tid på det på Pensionsdagen – den sidste søndag i oktober. Den dag får vi alle foræret en ekstra time med skiftet fra sommertid til normaltid, og næsten alle pensionsselskaber har åbne telefoner, hvis man har brug for hjælp.”

Det er altid gratis i det nye selskab at flytte småpensioner under 100.000 kroner. Hvis beløbet er under 20.000 kroner, er det også gratis i det gamle selskab, og pensionen kan altid flyttes.
Hvis pensionsordningen er mellem 20.000-49.300 kroner, kan den også altid flyttes, men det gamle selskab kan opkræve et flyttegebyr.

Hvis pensionsordningen er på over 49.300 kroner, så kan den altid flyttes inden for tre år efter et jobskifte – og nogle gange også efter de tre år. Også her kan det gamle selskab tage et gebyr.

Småpensioner kan have fordele
Selv om det normalt giver en klar gevinst at samle sine småpensioner, så kan der være et par ting, man skal være opmærksom på.

”Især hvis en småpension har nogle år på bagen, kan den give adgang til udbetaling tidligere end nyere pensionsordninger, måske allerede fra 60 år. Det betyder ikke så meget her og nu, hvis man forventer at arbejde mange år endnu. Men hvis helbredet svigter, kan det være rart at have hurtigere adgang til sin egen opsparing,” siger Anne Seiersen fra Forsikring og Pension.

Hun peger samtidig på, at der også i andre tilfælde kan være særlige fordele knyttet til småpensioner:

”Der kan være garantier om en årlig mindsterente – umiddelbart betyder det ikke så meget, når opsparingen ikke er så stor, men så bliver pensionsopsparingen ikke udhulet, uanset omkostningerne. Endelig giver nogle pensionskasser adgang til fx boliger, som nogle kunder måske gerne vil kunne benytte sig af.”

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her