Annonce
Annonce

DANSK IT: Nyt kodeks kan forbedre samarbejdet mellem myndigheder og it-leverandører

Foto Scanpix Fold sammen
Læs mere

I næsten to årtier har man talt om, hvordan statslige myndigheder og it-leverandører kan blive bedre til at arbejde sammen om store statslige it-projekter. Et nyt kodeks viser nu vej til bedre samarbejde, vurderer DANSK IT.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Skrevet af DANSK IT

For nylig offentliggjorde Statens IT-projektråd sammen med DANSK IT og it-brancheorganisationerne, IT-Branchen og DI Digital et kodeks, der er skal hjælpe statslige myndigheder og it-leverandører, når de arbejder sammen om store statslige it-projekter.

Hos DANSK IT forventer man, at det nye kodeks kommer til at gøre en stor forskel i forhold til at forbedre det til tider anstrengte og ikke altid værdiskabende samarbejde mellem myndigheder og leverandører.

”Det nye er for det første, at der er tale om et kodeks, hvor parterne har brugt mere end et år på at komme tæt ind på hinanden. For det andet afspejler kodekset vilje og commitment hos de involverede parter til at gøre en forskel. For det tredje er der tale om en gryende erkendelse af, at it-projekter står og falder med ledelse og ledelsesengagement. For det fjerde er forståelse for vedvarende dialog – uformelt og formelt – helt centralt i kodekset. Endelig er rettidig omhu og fælles ansvarlighed i fokus,” siger Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for it i den offentlige sektor.

Åben dialog nødvendig
Han peger på, at netop en åben dialog mellem parterne er afgørende for, at it-projekter lykkes.

”Netværk, relationer og lokale interaktioner er afgørende i en digital verden. Det gælder som topleder at øge organisationens evne til at bygge nyttige broer. Det gælder om at forstå værdikæden og det digitale økosystem, man er en del af. Og det gælder om at erkende, at løsningerne findes ”in between”, at man ofte skal vælge en flerhed af løsninger med den kompleksitet det indebærer. Det kræver mod, fordi man her også ind i mellem skal gå imod sin egen organisation,” fortæller Ejvind Jørgensen.

Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for it i den offentlige sektor.

»Det nye er for det første, at der er tale om et kodeks, hvor parterne har brugt mere end et år på at komme tæt ind på hinanden.«


Efterlyser eksperimenterende tilgang
Ifølge rapporten IT i praksis® 2016 fra Rambøll og DANSK IT har 84 procent af de offentlige ledere en risikoaversion. Og det rimer ikke godt på, at digitalisering og disruptive teknologier kræver en mere eksperimenterende tilgang til at nå i mål med det, man ønsker at opnå.

”Det er nødvendigt at få etableret en grundlæggende forståelse for, at når vi har med teknologi og digitalisering at gøre, er vi nødt til at have en mere eksperimenterende tilgang,” påpeger Ejvind Jørgensen og tilføjer:

”Når vi står med et it-projekt, så er der i begyndelsen en hel masse vi ikke ved. Der er også noget vi ikke ved, at vi ikke ved. Derfor er dialog med markedet, sonderinger, eksperimenter og ”prøveboringer” helt centralt. Og det både for at blive klogere, blive skarpere samt for at reducere usikkerhed og risici. Først senere i forløbet er vi klar til at lave større og længere kontrakt. Vi er også nødt til at tage et opgør med at ”big it”. Derfor er der behov for en anden anerkendelse af risici, hvor den ligger og hvordan man klogt tackler den.”


Det nye kodeks kan downloades fra www.dit.dk

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her