Annonce
Annonce

Content marketing er to ting

Læs mere
Fold sammen

Det er det sidste nye vidundermiddel inden for kommunikation og markedsføring, content marketing. Men når det kommer til planlægning og udførelse, er der stadig forvirring om konceptet, og hvordan det indgår i dagens medielandskabet.

Content marketing skal forstås på to planer, strategisk og indholdsmæssigt.
På det strategiske niveau handler det om at levere relevant information til kunder, inklusive de potentielle af slagsen. Årsagen er den ganske enkle, at en stor del af kundernes købsbeslutning i dag bliver truffet, før der er en direkte kontakt til virksomheden. Analysefirmaer som Forrester fortæller, at over 70 procent af købsbeslutningen inden for B2B er foretaget online, i form af research og indledende overvejelser. Ifølge marketingvirksomheden Lenati er tallet hele 90 procent for B2C.

Den anden strategiske faktor ud over kunderne er mediebilledet. Digitalisering giver i dag mulighed for at komme i direkte kontakt med kunderne, uden om de traditionelle kanaler. En oplagt mulighed for at etablere tættere og længerevarende relationer.

På det indholdsmæssige niveau bliver diskussion og definitioner mere mudret. Hvad er relevant information, hvordan formes og leveres det? Hvordan kan information fra virksomheden påvirke en købsbeslutning? Og hvordan er det anderledes end god gammeldags PR?
Det estimerede tiddskrift Harvard Business Review har kigget nærmere på, hvad der gøres rigtigt og forkert inden for content marketing, specielt B2B.

1. Tilfør værdi
Mange virksomheder forsøger sig med strategiske udmeldinger i content marketing, i håbet om at ramme de rigtige beslutningstagere. Men resultatet bliver oftest, at indholdet bliver i bedste fald ukonkret og i værste fald irriterende for læseren. ”White papers” er noget af det mest upopulære indhold. I stedet bør content marketing fokusere på specifik ”added value,” hvor modtageren får specifik hjælp til at komme videre.

2. Mindre personalisering, mere personligt
Meningen er god nok. Digital teknologi giver mulighed for at personalisere information i content marketing, og dermed øge relevansen. Men dette ideal er foreløbig svært gennemførbart i praksis, mener Harvard Business Review. Købsprocessen involverer i dag gennemsnitligt 5,4 stakeholders hos kunden. Teknologien, kompetencerne og de foreliggende data er endnu ikke til at jonglere så mange personaliseringer effektivt; konsekvensen er fejlskud og et måske endda et uprofessionelt indtryk. En bedre løsning kræver ikke teknologi, men benarbejde. Virksomheden skal finde de rigtige personer i kundens beslutningskompleks og opbygge relationer med dem. Digitalt, men også på den gode gamle måde, personligt.

3. Fortsæt bevægelsen
Selv når det godt, er der faldgruber. Harvard Business Review fortæller, at teknologien langt fra er finmasket nok endnu, og at virksomheder skal arbejde med content marketing i en fortsat bevægelse. For eksempel er timing stadig en udfordring; at ramme kunden på det helt rigtige tidspunkt, ikke kun på skærmen, men også i vedkommendes tankegang.

Content marketing er ganske rigtigt et stærkt værktøj. Men det er en sammensat størrelse, med it, markedsføring, kommunikation og så videre i en skøn blanding. Kunsten er ikke at skabe indhold, men at forstå kunderne bedre.

Fakta: Content marketing i trends og tal, for B2C og B2B

  • 80 procent foretrækker information i form af firmainformation i stedet for reklamer.
  • Et stort flertal af topledere, 85 procent, foretrækker tekst i stedet for visuelt indhold.
  • Indhold i omfanget 3.000 til 10.000 ord bliver delt hyppigst i sociale medier. Selv om der bliver produceret 16 gange så meget indhold i kortere form.
  • Det mest populære indhold for etablerede brands er billeder, 22 procent, og video, 15 procent.
  • Den mobile platform vokser i rekordfart. Næsten halvdelen er research til indkøb foretages af Millennials, og allerede i dag er 42 procent af alle søgninger foretaget via mobilen.