Annonce
Annonce

Cirkulær økonomi er Danmarks mulighed

PR-foto: Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i Carlsberg A/S og Carlsbergfondet
Læs mere
Fold sammen

Dansk erhvervsliv har i 2030 en global førerposition inden for udvikling, implementering og eksport af cirkulære løsninger, og Danmark er verdenskendt som en hub for cirkulær økonomi. Sådan lyder visionen for den nyligt offentliggjorte rapport fra regeringens advisory board for cirkulær økonomi.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

I spidsen for advisory boardet står Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i Carlsberg A/S og Carlsbergfondet. Over det seneste halve år har han ledet 12 erhvervsledere inden for design, industri, fødevare og deleøkonomis arbejde med at udvikle en række konkrete målsætninger til anbefalinger til hvordan Danmark fremmer cirkulær økonomi til gavn for både vækst, miljø, klima og eksport.

Fra lineær til cirkulær
Arbejdet er nu mundet ud i 27 konkrete anbefalinger inden for så forskellige områder som design, produktion, affaldshåndtering, uddannelse og offentlige indkøb. At anbefalingerne dækker bredt er ikke et tilfælde, men for Flemming Besenbacher et udtryk for, at vi står foran en stor samfundsomstilling, som ikke er set siden den industrielle revolution.

”Fra at basere vores vækst og velstand på en lineær brug-og-smid-væk-model skal vi nu designe, producere, forbruge og affaldsbehandle med recirkulation af ressourcerne i vores produkter for øje. Samtidig skal vi som forbrugere i højere grad dele frem for at eje, så vi samlet set mindsker trykket på verdens ressourcer og udnytter kapaciteten i for eksempel vores biler og boliger bedre”, siger Flemming Besenbacher.

Behovet for at vi som samfund går fra en lineær til en cirkulær økonomi bliver kun mere aktuelt. Flemming Besenbacher henviser til at Jordens ressourcer allerede i dag forbruges i et tempo, som gør at hverken klima eller økosystem kan følge med. Udviklingen forstærkes af befolkningstallet globalt forventes at stige fra 7 mia. til 10 mia. frem mod 2050 kombineret med den positive udvikling, at flere løftes ud af fattigdom og op i middelklassen.

Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i Carlsberg A/S og Carlsbergfondet

»Vi står med en unik mulighed, for vi har mange af de systemer, ideer og teknologier, der skal til for at løse denne store udfordring.«


Unik mulighed for Danmark
Udsigterne for fremtiden kan synes dystre, men den globale udfordring kan blive en stor gevinst for Danmark.

”Vi står med en unik mulighed, for vi har mange af de systemer, ideer og teknologier, der skal til for at løse denne store udfordring. Men det kræver, at vi griber muligheden som samfund på alle niveauer og stimulerer og fremmer cirkulær økonomi, så både virksomheder, borgere og det offentlige kan høste gevinsten”, siger Flemming Besenbacher.

Advisory boardets anbefalinger er derfor heller ikke isoleret til at omfatte erhvervslivet alene, men er også rettet mod myndigheder, uddannelse og forskning og den offentlige sektor i form af stat, kommuner og regioner.

”Vi anbefaler bl.a. at det offentlige omstiller deres indkøb til at være cirkulære. Man skal huske på at det offentlige indkøber for op mod 300 mia. kr. årligt, så det alene ville flytte markedet markant og accelerere den nødvendige omstilling til en cirkulær økonomi”, siger Flemming Besenbacher.

Styrk de små og mellemstore
Helt centralt i den cirkulære økonomi er de danske virksomheder. Og der er mange gode eksempler at lære af. For eksempel Arla, der før brugte vallen fra mejeriproduktionen som dyrefoder i mangel af bedre, men i dag af samme restprodukt leverer højværdiproteiner til fødevarer. Eller nye og mindre virksomheder som Vigga, der cirkulerer genbrugt babytøj pr. abonnement i takt med at barnet vokser og GoMore, der via en app forbinder folk med og uden bil, der skal samme vej.

Netop de små og mellemstore virksomheder, der udgør flertallet af danske virksomheder, er for Flemmings Besenbacher en af nøglerne til succes for Danmark.

”Der ligger et kæmpe potentiale i de mange små og mellemstore virksomheder, der jo udgør klart flertallet og dermed også rygraden i dansk erhvervsliv. Dem skal vi som samfund og i særlig grad fra politisk hold understøtte, så de får de rette rammer for at kunne lykkes med at omstille til en mere cirkulær økonomi. Det gælder uddannelse, smartere lovgivning og ikke mindst muligheden for at skabe nye forretningsmodeller inden for deleøkonomi”, siger Flemming Besenbacher.

Advisory boardets anbefalinger indgår nu i Regeringens videre arbejde med lanceringen af en samlet dansk strategi for en cirkulær økonomi.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her