Annonce
Annonce

Byen der vil i nul

Sønderborg har besluttet sig for at blive CO2-neutral senest i 2029. Hele byen bakker op om ProjectZero, der også tegner til at blive en stor økonomisk gevinst.

Foto: Kim Toft Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

En typisk sønderborgers dag ligner en typisk danskers. Og så alligevel ikke helt:

Hun vågner op i et hus, hvor oliefyret er udskiftet med et jordvarmeanlæg. Tager en biogas-bus med børnene ind til folkeskolen, der har særligt fokus på klimaundervisning, og fortsætter ind til hendes CO2-neutrale arbejdsplads.

Om aftenen handler hun ind i butikker med en klima-smileyordning, spiller tennis i en energirenoveret sportshal og tænder for fjernsynet med grøn elektricitet. For Sønderborg mener det seriøst, når byen siger,  at den vil være CO2-neutral i 2029. Målet gælder ikke bare kommunens egne bygninger og biler men hele området. Den såkaldte ProjectZero-vision blev udtænkt i en lokal tænketank i FuturaSyd og drives i dag af et offentligt/privat partnerskab og et sekretariat  med seks medarbejdere. Projektet har netværk og fangarme  ud i alle dele af Sønderborg-området.

Hvordan er det lykkedes at få borgere, virksomheder, foreninger og endda landbruget til at være med på idéen? Ifølge projektets adm. direktør, Peter Rathje handler det om at fokusere på værdiskabelsen.
”What’s in it for me? Det er dét, folk forståeligt nok gerne vil vide, når vi møder dem. Når de så kan se, hvor meget de kan skære i deres omkostninger, slår de fleste til. Og så snart de er i gang, bliver de selv engagerede i kampen for klimaet, og på den måde breder det sig som ringe i vandet,” fortæller han.

Virksomheder/Vækst
Selvom der har været modstand undervejs, bliver ProjectZeros initiativer ifølge Rathje taget godt imod. Han peger på, at selve visionen aldrig har været til diskussion, fordi man hele vejen igennem har haft en klart defineret og konkret målsætning.

ProjectZero bakkes op af et enigt  byråd, og projektet har da også vist sig at være en god investering for området. Det kan Nicolai Andresen skrive under på. Han er direktør i AT Solar, der er totalleverandør af solcelleanlæg og en af Sønderborgs vækstvirksomheder.

“Uden Sønderborgs fokus på grønne løsninger, var vi ikke vokset til det, vi er i dag, hvor vi har mange kunder i resten af Danmark. Og i 2017 står vi med en række muligheder internationalt, i blandt andet Iran og Vietnam,” fortæller han.

På linje med flere andre af områdets virksomheder forventer han, at kunne skabe nye arbejdspladser i 2017, som en direkte følge af den grønne satsning.

Større målestok
Indtil videre har Sønderborg bestået deres første delmål med glans. I 2015 skulle udledningen ifølge planen være reduceret med 25 %, men man nåede allerede da en reduktion på 35 %. Næste skridt er at udvide kendskabet til projektet udover landsdelen, så man kan høste frugterne af indsatsen. Det fortæller Sønderborgs socialdemokratiske borgmester, Erik Lauritzen, der er klar til at satse på udbredelsen.

”ProjectZero har givet grobund for, at en række virksomheder i første omgang har skaffet sig et lokalt marked, hvor de har oparbejdet en række kompetencer. Dem kan de nu anvende  i større målestok” fortæller han.