Annonce
Annonce

Bybiler flytter biler ud af byen

Var det ikke for trafikken ville det være en noget anderledes oplevelse at trække vejret i byen. Et nyt koncept for billeje, der er vokset frem de seneste år, kan være med til at afhjælpe forureningen.

PR-foto: Rasmus Brandt Pedersen, CEO i GreenMobility Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

Det er farligt at færdes i trafikken
Således dør 3.400 danskere hvert år af sygdomme, som skyldes partikelforurening fra bilers udstødning. Det er cirka 10 gange flere, end der dør i trafikuheld. Det påviste Danske Regioner for et par år siden.
Problemet er særligt stort i København, hvor biltrafikken er tæt på trods af årtiers indsats for cyklismen.

De seneste år er helt nye biler dukket op i hovedstadens bybillede, og de har lidt paradoksalt vist sig at kunne biddrage til en løsning. Det er de såkaldte bybiler.
De har erstattet mange af de ture, folk ellers ville køre med deres privatbil, fortæller Rasmus Brandt Pedersen. Han er CEO i GreenMobility, en danskejet virksomhed, der tilbyder elektriske bybiler i København og omegn.

”Vi ser, at folk, der i forvejen har en bil, eller som overvejer at købe en, i stedet vælger at bruge os. Og vores biler kører på el, så de bidrager ikke til partikelforureningen. Bybiler er altså med til at holde benzinbiler ude af byen, og de afholder mange folk fra at købe nye.” forklarer han.

Positivt bidrag
Men hvorfor tage en bybil, når man allerede har en bil? Ifølge Brandt Pedersen er det helt enkelt fordi, det ofte er både billigere og nemmere.
”Mange har ikke villet vælge bilen fra til fordel for bussen, toget eller cyklen. Med bybilerne har de fået et brugbart alternativ, fordi det er en fleksibel måde at komme rundt på. I mange tilfælde er bybiler endda endnu mere fleksible end privatbiler,” fortæller han.

Fordelene ved en bybil er da også til at tage og føle på for en bilejer: ingen parkeringsafgifter, ingen reparationer, ingen registreringsafgifter og ingen udbetaling. Mange bruger, ifølge Brandt Pedersen, bybilerne som et alternativ til at have bil nummer 2.

Bybil-brugerne er nu en sammensat skare, der også tæller folk, som hverken har en bil eller overvejer at købe en. Blandt dem er der også folk, der vælger cyklen eller bussen fra til fordel for bybilerne.
Brandt Pedersen er dog ikke i tvivl om, at konceptet biddrager positivt til den københavnske luftkvalitet og fremkommelighed.

”Bybiler erstatter ikke bussen, toget eller cyklen. De er med til at forbedre det samlede mobilitetsudbud i byen. Vi er et ekstra tilbud, der gør det lidt nemmere at komme rundt. Oven i købet på en bæredygtig måde,” siger han.