Annonce
Annonce

Brug brugerne

Brugerstyring er en afgørende parameter i kommunernes jagt på produktivitet og sikkerhed. Det siger Territory Manager for NetIQ hos Microfocus, Jørgen Østergaard.

billede

”Der er mange gode grunde til at få effektiv brugerstyring, men den vigtigste er forudsætningen for at udnytte mulighederne i Kombits rammearkitektur. Den skal hjælpe kommunerne med produktivitetsgevinster, men det kræver, kommunen har styr på brugerne og deres adgang til systemerne.”

Kombits nye arkitektur er cloud-baseret, hvor kommunen kan abonnere på it-løsninger i stedet for at investere og installere lokalt. Cloud-strukturen giver således den enkelte kommune mulighed for markante produktivitetsgevinster, men det kræver styr på brugernes rettigheder og adgang til data.

Fra uger til minutter
En af fordelene ved en dedikeret løsning til brugerstyring er automatisering, for eksempel ved ansættelse. ”I det traditionelle setup kan oprettelse af en ny medarbejder tage flere uger. En automatiseringsløsning som NetIQ, hvor vi integrerer med cpr-registeret, klarer det på minutter. Dertil kommer muligheden for re-certificering og attestering af brugerrettigheder, så lederne kan følge med og minimere risikoen for forretningen,” siger Jørgen Østergaard.

Netop forretningsdelen er et andet af omdrejningspunkterne ved brugerstyring, Disciplinen er traditionelt blevet varetaget af it-afdelingen, men det giver bedre mening at lægge den ud til enheden, hvor brugerne er medarbejdere. ” I dag er det meget styret af teknik, men det bliver i stadig højere grad afdelingslederen eller forretningsenheden, der kommer til at sidde med brugerstyring. Dermed får lederen et nyt overblik, et ekstra værktøj, til gavn for alle parter,” forklarer Jørgen Østergaard.

Brugerstyring er sikkerhed
Ud over produktivitet bidrager brugerstyring også til et andet centralt element for digitaliseringchefen i kommunen, sikkerhed. ”10-15 procent af brugerne i en kommune flytter konstant rundt, for eksempel på grund af jobskifte eller organisationsændringer. Hvis ikke kommunen har styr på brugere og adgangsrettigheder, er man eksponeret sikkerhedsmæssigt.”

Spørgsmålet om rettigheder er i det hele taget centralt for sikkerheden. ”Når medarbejderen flytter rundt i en organisation, får vedkommende typisk stadig flere rettigheder, uden at nogen tager stilling til risikoen.  Effektiv brugerstyring giver dig overblikket og handlemuligheder, for eksempel med tidsbegrænsninger på rettigheder,” siger Jørgen Østergaard.

EU holder øje
Spørgsmålet om sikkerhed og brugerdata bliver endnu mere presserende med EU's nye persondataforordning. ”Kommunerne er tvunget til at fokusere på dataforordningen. De skal for det første have styr på brugerdata, og hvis der er et sikkerhedsbrud, skal kommunen kunne dokumentere, hvad der gik galt. Det er de færreste kommuner, der lever op til de krav i dag.”

Kommunerne skal dog ikke kun frygte EU, men også borgerne, når det gælder datasikkerhed, forklarer Jørgen Østergaard. ”Mange af kommunens fremtidige effektivitetsgevinster afhænger af borgernes vilje til at benytte digitale services, det vil sige borgernes tillid til systemerne. Hvis kommunen bliver dømt eller bare får dårlig PR for manglende datasikkerhed, går det ud over tilliden.”