Annonce
Annonce

Brexit og Trump rammer dine penge

Danmark er som bekendt et smørhul i en usikker verden, men investering er en global aktivitet. Se hvilke hændelser og udviklinger, der kan få indflydelse på din økonomi som investor.

Det sendte en chockbølge gennem både politik og økonomi, da briterne mod forventning stemte farvel til EU torsdag den 23. juni. Og selv om verden står endnu og englænderne stadig spiser bacon til deres æg, så er Brexit en hændelse, der på både kort og længere sigte får betydning for danske investorer. Det vurderer chefstrateg i Jyske Bank Ib Fredslund Madsen.
Vi har bedt ham udpege de vigtigste globale udviklinger og tendenser i et investorperspektiv – og ikke overraskende retter han som det første pegepinden på briternes EU-afstemning, der indtil videre har ført til en markant svækkelse af det engelske Pund.
”Det blev jo en stor event, fordi det var så uventet, og Brexit er heller ikke noget, der er væk om 14 dage,” siger Ib Fredslund Madsen og fortsætter:
”Lige nu fylder frygten for det meget negative scenarie ­meget. Hvor det kommer ud af kontrol med ­andre udmeldelser og meget konfrontatoriske forhandlinger mellem EU og England. I det andet yderpunkt, kan det her blive et wake up call og føre til et mere levedygtigt EU, og det vil være positivt,” siger han og fremhæver at konsekvensen for investorer i første omgang er, at man skal følge bedre med i nyhederne end tidligere.

Politisk følsomhed
”Konkret kan man sige, at det betyder, at politisk risiko i endnu højere grad liver et tema. Markedet vil være ekstra følsomt i den proces, der nu går i gang, og det må man forholde sig til som investor ved måske at følge nyhedsstrømmen lidt mere nøje, end man er vant til,” siger Ib Fredslund Madsen og nedtoner så den følelse af panik, der kendetegnede flere analytikere efter valget.
”Den gældende holdning lige nu er forlad de europæiske markeder og gem dig i USA. Der er vi nok lidt mere pragmatiske,” siger han og fortsætter.
”Dels har markedet allerede priset meget negativt ind i det her og dels er markedet slet ikke forberedt på, at der kan komme noget konstruktivt ud af det, og det betyder, at selv små konstruktive skridt vil overraske,” siger han og peger på, at der kan være muligheder i at satse på et positivt udkomme af Brexit-forløbet.
Samtidigt får Brexit effekt på renteniveauet, der sandsynligvis vil blive trykket endnu mere.
”Det er klart, at hvis du er ejendomsudvikler i London, så er der nok lidt usikkerhed. Men der kan være den paradoksale effekt, at rentestigningen, der jo har en tendens til at blive udsat, nu er endnu mere sikkert udsat,” lyder det.

Asiatisk pengepolitik
Selv om Brexit har fyldt meget de seneste uger, er dette dog langt fra det eneste investorer bør have fokus på i den store verden. Ib Fredslund Madsen fremhæver således kinesisk pengepolitik som et område, der bør følges tæt.
”Det er noget, der ikke er så meget fokus på, men de seneste to nedture på aktiemarkedet faldt fakstisk sammen med, at Kina devaluerede deres vatuta. Det kan dukke op som et tema igen,” siger han og fortsætter:
”Samtidigt giver det i den forbindelse mening at fremhæve Japan, der har været opfattet lidt som en flugtvaluta. Der er en sandsynlighed for, at de kommer med en pengepolitisk lempelse, som bestemt vil få betydning.”

Frygt ”the Donald”
Endeligt fremhæver Ib Fredslund Madsen endnu et kommende valg, der ifølge ham kan ende som efterårets ”Brexit” – nemlig det amerikanske præsidentvalg, hvor den mildt sagt utraditionelle kandidat Donald Trump fortsat har en reelt mulighed for at løbe med sejren.
”Der er den parallel til den engelske EU-afstemning, at valget har to udfald, hvor det ene bredt vurderes til simpelthen at være for vildt, og ’det kan de da ikke finde på’. Spørgsmålet er, hvad der sker, hvis de alligevel finder på det,” siger Ib Fredslund Madsen.
Han peger på Donald Trumps erklærede politik om at aflyse frihandelsaftaler, hvis de ikke er i USA’s interesse, hans antiimmigrations-linje og hans økonomiske politik, hvor skattelettelser nok vil booste økonomien, men samtidigt øge statsgælden.
”Jeg har svært ved at se, at Trump skulle være positivt fra et markedssynspunkt, og det er i hvert fald vanskeligt at spinne en positiv aktiehistorie på det udfald,” lyder det.
Igen peger han på, at politisk udvikling derfor i stigende grad vil ligge højt på investorernes agenda.
”Både Brexit og Donald Trump er udtryk for en protestbevægelse, der ulmer i mange lande. Ting vi ikke troede kunne ske, kan ske, og det har selvfølgelig betydning for markedet,” siger han.