Annonce
Annonce

Boliglån kræver jævnlige eftersyn

Som andre større investeringer bør boligkøb overvejes grundigt, ligesom lån og økonomi bør tilpasses den enkelte. Mange glemmer at tænke frem.

For de fleste mennesker er boligen den største investering, de foretager gennem livet. Samtidigt er det en investering,der kan give solidt afkast – både økonomisk og målt i livskvalitet – Derfor er det vigtigt at tænke langsigtet, søge kompetent rådgivning i sin bank og holde hånd i hanke med boligøkonomien gennem hele livet. Det gælder ikke mindst i de kommende år, hvor en række boligejere med afdragsfri lån risikerer at blive hårdt ramt.
”Fra nu og et par år frem slutter afdragsfriheden på en lang række boliglån og alt efter hvilket boliglån man har, kan det betyde op til 4.000 kroner ekstra i budgettet per lånte million,” siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Herrup Friis Rasmussen. Han råder derfor boligejere, der ved afdragsfriheden stopper, til hurtigst muligt at lægge en plan.
”Der vil være nogle, der ikke er forberedte på det,” siger han og fortsætter: ”Har man brugt afdragsfriheden på at afvikle dyrere gæld, betyder det måske ikke så meget, men har man brugt pengene på rejser og bøffer i håb om, at man måske ville tjene mere nu, så skal man altså til at se på, hvad det betyder i budgettet,” siger han.

Det rigtige lån
Samtidigt understreger han, at afdragsfrihed kan være et fornuftigt valg, når man er på markedet efter ny bolig. Ikke mindst, hvis de udskudte udgifter bruges til at nedbringe dyrere gæld – og i hvert fald så længe, man tænker sig om. Og faktisk er omtanke netop det bedste råd, man kan give til såvel nye som eksisterende boligejere, lyder det.
”Helt overordnet er det individuelt, hvordan boliglånet bør skrues sammen. Om man for eksempel skal vælge fast eller variabel rente,” siger Brian Herrup Friis Rasmussen.
Det afhænger nemlig af den enkeltes livssituation, økonomi samt ikke mindst mavefornemmelse.
”Er man lidt nervøs for, hvordan fremtiden ser ud, er fast rente absolut oplagt, mens der også kan være gode argumenter for at løbe en lidt større risiko med et variabeltforrentet lån,” siger han.
Er man eksempelvis ny boligejer i Aarhus eller København, hvor priserne er steget meget, giver fast rente god mening, da det kan stabilisere økonomien hvis, eller når, priserne falder.

Tænk frem
Helt generelt er der i dag relativt lille forskel på ydelsen, man betaler, på de forskellige lån. Derfor handler det mest af alt om at forsøge at planlægge sin boligøkonomi til fremtiden.
”Det handler om at vurdere, hvad man kan tåle at betale – og om man kan tåle at betale lidt mere,” siger Brian Herrup Friis Rasmussen.
Og så handler det at handle, når der sker ændringer, hvor det altid er en god idé at tale med sin bankrådgiver, der har kvalificerede bud på, hvordan økonomien sikres bedst muligt. Også selv om, det er umuligt at spå.
”Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre at forudsige præcist, hvordan økonomien former sig, men som udgangspunkt er der to elementer, det er vigtigt at holde øje med,” siger Brian Herrup Friis Rasmussen.
”Det ene er den meget lave rente, som ser ud til at fortsætte, men hvor forventningerne også kan være præget af lidt blindhed, fordi vi har haft en ekstraordinær lav rente i en del år. Den anden er hele balladen omkring ejendomsskattesystemet, hvor vi ikke kender forudsætningerne for grundskyld og ejendomsværdiskat før om et par år.”

5 gode råd til boligøkonomien:

​1. Er du tryghedsnarkoman eller til ricisi?
Valget mellem fast eller fleksibel rente kan få stor betydning for din fremtidige økonomi. Et godt råd er at vurdere, hvor stor sikkerheden er i de andre dele af din økonomi. Er din jobsituation usikker eller forventer du stigende udgifter, kan et fastforrentet lån være at foretrække.

2. Køb det rigtige
De fleste går efter beliggenhed og størrelse, når de køber hus. Men husk, at beliggenhed og størrelse også skal være relevant om to år, for eksempel efter en familieforøgelse.

3. Planlæg økonomien
Læg realistiske budgetter flere år frem og juster dem, når det er aktuelt. Mange boligejere vil de kommende år opleve at afdragsfriheden på deres realkreditlån udløber. Det kan betyde markant stigende udgifter og kræver under alle omstændigheder planlægning. Tal med banken!

4. Få den dyreste gæld væk
Typisk finansieres et huskøb med 80 pct. via realkredit og resten via et markant dyrere banklån, som det giver mening at fjerne hurtigt. Mange vælger at benytte afdragsfrihed på et realkreditlån til at få banklånet ud af verden.

5. Omlæg, når det giver mening
Følg altid din økonomi tæt og søg rådgivning om mulighederne for omlægning af lån hos din bankrådgiver. Hvis du tidligere har betalt af på dit realkreditlån, kan du evt. overveje at forøge det for at få dyrere gæld væk. Husk også at forhandle med banken – er de ikke til at snakke med, kan bankskifte være en mulighed.