Annonce
Annonce

Bolia i kraftig vækst viser vejen for nye detail-trends

Foto: Bolia, Schottenring, Wien, Østrig Fold sammen
Læs mere

Den hastigt voksende møbelkæde eksperimenterer konstant med nye teknologier til at forbedre kundeoplevelsen. Som en af de første detailvirksomheder er Bolia nu i gang med at lægge hele virksomhedens infrastruktur i skyen for at understøtte udviklingen.

Sponseret af Columbus

Når du træder ind i en Bolia-­butik, er det første, der møder dig en grøn væg af planter. Er de mon af plastik, som man ser det i så mange andre butikker? Nej, siger ­ekspedienten. De er ægte, mærk selv. Et godt gemt vandingssystem sørger automatisk for, at de ikke tørrer ud.

Selvom det er en lille detalje, så er den ikke mindre symptomatisk for ­Bolias strategi, der har taget Danmark og verden med storm: Giv kunderne en ­sanserig oplevelse i butikkerne, og tøv ikke med at eksperimentere med teknologier i alt fra butik til webshop.

“Vi er altid i beta,” er møbelkædens direktør, Lars Lyse Hansen, kendt for at sige. Og netop denne eksperimenterende tilgang er med til at placere ­Bolia i front og illustrerer nogle generelle trends i ­detailbranchen.


PR-foto: Kristian Albertsen, markedschef for retail i it-virksomheden Columbus A/S

“Jeg har aldrig set en virksomhed, der er nået så langt i den digitale omstillingsproces,” siger Kristian Albertsen.

Han er markedschef for retail i it-virksomheden Columbus, der netop har hjulpet Bolia med at lægge store dele af virksomhedens infrastruktur, fra forretnings- til kundesystem i skyen – en nødvendig beslutning for at videreudvikle kundeoplevelsen, tilføjer han.

Drop lageret og brug butikken som udstillingsvindue
Bolia er især blevet kendt for at have gentænkt sin detailforretning. Mens andre forretninger kæmper med butikslukninger og nedgang i salget i de fysiske butikker, stormer Bolia frem med en stigende omsætning og overskud hvert år. Over det næste halvandet år har Bolia en plan om at udvide kæden af 52 butikker til i alt 80 butikker blot inden for EU og at gå fra 200 forhandlere til 400 forhandlere uden for EU.

For en traditionel møbelforretning, ville det være en dyr strategi at øge ekspansionen af egne butikker med denne vækstrate. Men for Bolia kan det lade sig gøre, da ­butikkerne ikke har nogle møbler på ­lager og i stedet fungerer som et flot designet udstillingsvindue med specialdesignede dufte, musik og indretning. Kunderne får ­rådgivning og inspiration i butikken, som er fuldt integreret med webshoppen, og når de bestiller en vare, bliver den ­produceret og sendt direkte hjem til dem.

“Det er enormt dyrt for detailforretninger at have et lager. De køber stort ind og sælger måske ikke alt,” siger ­Kristian Albertsen og uddyber: “Når man i stedet bruger butikken som et showroom og ikke har noget lager, så holder man omkostningerne nede. Det tror jeg, vi ­kommer til at se mere af i branchen.”

Undgå indbyrdes kamp mellem butikker og onlinehandel
Mange detailforretninger er udfordret af interne konflikter i forbindelse med nethandlen. De enkelte butikker er ­bange for at miste omsætning, når ­kunderne køber på nettet, men dette problem har Bolia undgået.

Møbelkæden fører ifølge Kristian Albertsen an i en bevægelse mod at integrere de fysiske og digitale butikker. En kunde, der har vist interesse for en bestemt sofa i butikken, kan efterfølgende gå hjem og finde sofaen liggende klar i den digitale indkøbskurv i webshoppen.

Kristian Albertsen, markedschef for retail i it-virksomheden Columbus A/S

»Butikkerne ved en hel masse om kunden online – den viden vil de også gerne have i de fysiske butikker.«


For at understøtte dette befinder alt fra Bolias kasseapparater til kundesystemer sig i dag i en public cloud. Det betyder blandt andet, at data altid er synkroniserede på tværs af ­systemerne.

“Det giver nogle fordele med at integrere systemerne og kommunikere med kunderne i realtid,” siger Kristian Albertsen og fortsætter:

“Hvis en IoT sensor i en butik eksempelvis registrerer, at en kunde går forbi, så kan virksomheden med en cloudløsning se det med det samme og hurtigt give den rigtige rådgivning og service. Tidligere kunne der let gå en uge, før man vidste, at kunden havde registreret sig.”

Kreativ kommunikation med forbrugerne
Typisk registrerer Bolia og andre forretninger deres kunder i butikken med en app eller et medlemskort. Udfordringen er her, at kunden først bliver identificeret, når vedkommende har besluttet at købe noget. Dermed går forretningen glip af at bruge dens viden om kunderne til at forbedre oplevelsen allerede fra det øjeblik, kunden går ind ad døren.

“Butikkerne ved en hel masse om kunden online – den viden vil de også gerne have i de fysiske butikker,” siger Kristian Albertsen.

Bolia er derfor begyndt at eksperimentere med alt fra ansigtsgenkendelse til RFID-chips og wifi-hotspots i butikkerne for bedre at forstå, hvad deres kunder ønsker. Selvom det stadig er på et tidligt stadie, så er målet at gøre oplevelsen mere personlig. Ligesom når en kunde har bestilt en sofa og får sendt en faktura med en personligt tilpasset video af sofamodellen og med kundens navn. Mange kunder er så glade for købet, at de deler videoen på de social medier.

“Det er blevet en ny marketing-kanal, og viser, hvordan virksomheder kan genopfinde måden at kommunikere med kunderne på,” afslutter Kristian Albertsen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her