Annonce
Annonce

B&O vinkede farvel til Excel-ark og fik regnskab ud en måned før tid

Ved at automatisere konsolideringen af virksomhedens mange regnskaber, har chefen for global finance fået mere tid til at fremtidssikre den danske hifi-producent.

Læs mere
Fold sammen

Når man har butikker i over 70 lande og omsætter for 2,6 milliarder kroner, så kan det tage sin tid at få styr på regnskaberne. Ikke mindst når det hele foregår manuelt med Excel-ark.

Tidligere foregik konsolideringen af regnskabet hos Bang & Olufsen i Excel gennem en indsamling af regnskaber fra alle datterselskaber i koncernen. Dette var en meget tung, personafhængig og tidskrævende proces.

Først blev data flyttet fra forretningssystemet SAP over i Excel-regneark. Når de var udfyldt, blev de sendt videre til konsolideringsfunktionen i virksomheden, hvor de igen blev flyttet over i endnu et regneark. En omstændig praksis som B&O delte med mange andre virksomheder.

»Du kan bruge meget tid på at producere sådan et regnskab manuelt og samtidig går den hen og bliver en sårbar proces,« siger chef for global finance, Brian Bo Nielsen

Automatisering halverede tiden på at konsolidere
Risikoen ved at have tal fra mange forskellige kilder, er ifølge Brian Bo Nielsen, at der kan opstå forskellige opfattelser af, hvordan afdelingerne i virksomheden præsterer. Dette skaber et større behov for kun at have ét sæt af tal på tværs af hele koncernen, så der ikke opstår tvivl om, hvordan den enkelte del af virksomheden bidrager til den samlede omsætning.

B&O kontaktede derfor i foråret 2015 Solitwork, som leverer business intelligence it-løsninger. På under to måneder lykkedes det selskabet at implementere et system, der kunne automatisere konsolideringen af alle koncernens regnskaber. I stedet for at skulle gøre arbejdet manuelt i Excel, hiver systemet data ud fra SAP og konsoliderer dem i et samlet regnskab - helt automatisk.

Resultatet var heller ikke til at tage fejl af. Den nye løsning understøttede således B&O i at levere det andet kvartalsregnskab i 2015 en måned tidligere end normalt.

»Det er blevet meget nemmere, fordi det er en automatiseret proces, og samtidig har vi skåret en del af hele konsoliderings- og rapporteringsprocessen« siger Brian Bo Nielsen.

Finansafdelinger får mere strategisk indflydelse
B&O’s beslutning om at automatisere den finansielle konsolidering er et eksempel på en stigende tendens blandt virksomheder mod at give finansafdelingen mere indflydelse på at udvikle forretningen.

Brian Bo Nielsen beskriver det som en bevægelse fra bunden af pyramiden op mod toppen. I bunden er finansdirektøren tilbageskuende, mens han i toppen har indsigt til at lave analyser og finde fremtidige udviklingsmuligheder.

»Systemet er med til at understøtte en rejse væk fra det transaktionelle, som bliver mere og mere automatiseret,« siger han.

Finansafdelingen i B&O har nu bedre indsigt og mere tid til at have dialog med forretningen og finde potentialer. Det kan eksempelvis være at lave dækningsbidragsanalyser, hvor man kigger på forskellige markeder og finder et potentiale, fordi priserne enten er for høje eller lave.

»Udvikling af finansafdelingen er blevet et strategisk anliggende, hvor målet er at sikre værdiskabelse gennem understøttelse af hele forretningen,« siger kommerciel direktør for Solitwork, Karina Boldsen, og tilføjer:

»Her er automatisering af processer altafgørende, da virksomhederne kan eliminere personafhængighed og frigive ressourcer til værdifuld analyse og sparring.«

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her