SPONSERET INDHOLD

Bliver du overvåget? Her må din chef kigge dig over skulderen

Dine mails, aftaler, telefonbeskeder. Din trafik på hjemmesider, hvor du befinder dig. Alt er tilgængeligt. Spørgsmålet er, hvad der bliver overvåget, og hvordan du forholder dig til chefens mange muligheder for at følge med i dit liv.

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Med teknologiens indtog er overvågning af medarbejdere blevet langt mere udbredt på landets arbejdspladser. Og faktisk er der ingen grænser for, hvad chefen må følge med i, så længe vedkommende kan give en god og saglig grund til at overvåge.

Det fortæller Marlene Wad Ødorf, advokat og rådgiver ved fagforeningen Ase Lønmodtager:

”Det er blevet meget mere normalt, og overvågningen finder sted i mange forskellige former. Og med ledelsesretten følger også arbejdsgiverens ret til at udføre alle former for overvågning, så længe de resultater, overvågningen skaber, står mål med de gener og oplevelse af krænkelse, som de ansatte måtte opleve,” forklarer hun.

Hun nævner som eksempel videofilmning af ansatte i en butik med meget svind. Arbejdsgiverens potentielle gevinst ved at begrænse butikstyve står mål med den ansattes eventuelle frustrationer over ikke at kunne rette på tøjet, uden at chefen kan følge med.

Big brother
Ovenstående er eksemplet som de fleste af os kan genkende – og efterhånden har lært at acceptere. Men med teknologiens indtog har åbnet sig en helt ny verden af muligheder for at overvåge medarbejderne.

”Overvågningsmulighederne er for alvor flyttet ind i kontorlandskaberne. Vi taler meget om mails, men det system er jo typisk integreret med vores kalender. Og det betyder i praksis, at arbejdsgiveren har adgang til at følge med i både korrespondance, invitationer og aftaler – også på mobilen, som mange af os synkroniserer med,” fortæller Henrik Kramshøj, it- og netværksekspert hos Zencurity ApS.

Med sidstnævnte følger også en mulighed for, at arbejdsgiveren kan finde ud af, hvor du befinder dig på et givent tidspunkt af dagen. Hvis din telefon er stillet til rådighed af arbejdsgiveren, er således ikke alene dine samtaler, men også din gøren og laden – i og uden for arbejdstiden – genstand for mulig overvågning.

Lov og ret
Det er heldigvis ikke lovligt, at din arbejdsgiver aktiverer dit webcam på din computer, bare for at tjekke, om du nu også sidder og knokler – eller bare står og pjatter med kollegaen ved nabobordet.

”Det er ikke tilladt at overvåge for overvågningens skyld. Så hvis en arbejdsgiver vil tjekke, om du arbejder eller drikker kaffe, må vedkommende besøge din arbejdsplads eller kontrollere, om du når dine mål,” forklarer Marlene Wad Ødorf og fortsætter:

”Endvidere er det arbejdsgiverens pligt at oplyse, hvor og hvordan medarbejderne eventuelt bliver overvåget. Det kan arbejdsgiveren eksempelvis vælge at gøre, når et behov opstår, ved ansættelser, i personalehåndbogen eller i en it-politik. Det stiller i specielt de sidstnævnte eksempler krav til medarbejderen om at holde sig orienteret. Det er jo ikke altid lige, man får det gjort.”

Og igen skal arbejdsgiveren levere en legitim årsag til, at overvågningen finder sted.

”Det kunne eksempelvis være GPS-overvågning af sælgerkorpset med henblik på at optimere kørselsregnskabet og antallet af kundebesøg. Eller en form for vagtcentral, der arbejder for kortest mulige responstid,” siger Marlene Wad Ødorf.

Privatudstyr
Der findes ingen konkret lovgivning på området, men overvågning af medarbejdere er reguleret af ledelsesretten og kravet om saglighed og proportionalitet, som er juridisk anerkendte begreber. I korte træk betyder det, at arbejdsgiveren har ret gode muligheder for at argumentere for, at en overvågning skal finde sted.

”Derfor er det bedste råd, man kan give til lønmodtagere også, at arbejde når man er på arbejde. Husk at skrive ”privat” i emnefeltet, hvis mailen er det. Og undersøg så i øvrigt, hvilke former for overvågning, du har accepteret ved indgåelse af ansættelsesforholdet,” siger advokat Marlene Wad Ødorf ved fagforeningen Ase Lønmodtager.

Hun påpeger desuden, at der hende bekendt ikke findes eksempler på danske arbejdsgivere, der af ren nysgerrighed på den måde lurer på de ansatte. Og hun er heller ikke stødt på sager af den karakter ved landets domstole.

”Min klare anbefaling er alligevel, at du køber dit eget elektroniske udstyr og bruger det i private sammenhænge. Privat- og arbejdsliv er i den grad smeltet sammen, så den eneste måde, du kan være helt sikker på, at arbejdsgiveren ikke snubler over dit private digitale ”vasketøj” er, hvis du sørger for at holde din private datatrafik væk fra arbejdsgiverens udstyr,” siger Henrik Kramshøj.

 

Sponsoreret af Ase

 

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.