Bliv den perfekte bordherre - her er reglerne for god etikette

Læg mobilen fra dig, giv hånd og undgå at smalltalke om sex, penge og politik. Her er etikettereglerne du (måske) havde glemt.

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvad er den rette conduitte til sommerens bryllupper og studenterfester? Find hoved og hale i takt, tone og tidens gode stil. Takt- og tone-ekspert, Bill Holmberg guider.

1. Som gæst har du medansvar for festens forløb
Som gæst har du, ligesom værterne, forpligtigelser.

"Når man bliver inviteret til en fest, så skal man altså gøre sit bedste for at give værtinden, værten eller værtsparret en dejlig oplevelse. De har brugt tid på at arrangere, og de har valgt at dele en festlig lejlighed med dig. Derfor skal du give noget igen. Dit gode humør, dine gode manerer og din opmærksomhed. Gæsterne er på lige vilkår med værterne med til at skabe festen", fortæller takt- og tone-ekspert, Bill Holmberg. Han mener, at man som minimum bør svare rettidigt på invitationen, følge festens planlagte program og dresscode.

2. Giv hånd og gem krammet til de allernærmeste
Skal man give hånd eller knus? Stik poten frem, hvis du vil være på den sikre side. Det handler nemlig om, hvor godt du kender de andre gæster. Selvom der er gået inflation i kram, er det ikke altid passende i følge takt- og tone-eksperten.

"I følge gammel skik ved det franske hof satte kvinden hånden frem for at vise, at hun var parat til at møde manden. Når vi ankommer til en fest, er det god kutyme at gå rundt og hilse på alle gæster. Det gør man med et håndtryk. Krammet gemmer man til dem, man er særligt fortrolige med. Det handler om at respektere hinandens grænser. For mange, især den ældre generation, kan et knus være et brud på intimsfæren," forklarer Bill Holmberg.

3. Bland dig gerne lidt i bordplanen
De fleste kender til at blive placeret - lige midt mellem døve tante Olga og snøvlende onkel Ole. Så er den aften ødelagt. Men hvad kan vi selv gøre for at sikre en fornøjelig aften, når middagen, talerne og skålrunderne varer mange timer? Bill Holmberg slår et slag for, at vi selv bidrager til bordplanens orden.

"Jeg ringer gerne op og tilbyder at tage tante Olga til bords. Til gengæld beder jeg også om at få en, jeg kender rigtig godt, på den anden side. Som vært er man forpligtiget til at sørge for, at alle gæster sidder godt. Ud med børnebord, ældrebord og den slags. Gæsterne skal placeres sammen med folk de kender og kan lide. Bordplanen er noget af det vigtigste for festens succes", siger Bill Holmberg.

4. Vær til stede - sluk mobilen
Der er sket meget siden Emma Gad, men mon ikke hun ville vende sig i graven, hvis hun så dig sms'e midt i bryllupskagen? Nærvær er god stil, i følge Bill Holmberg.

"Vi ser det over alt - også i det offentlige rum. Folk taler hæmningsløst i mobiltelefon om alt mellem himmel og jord. Også om ting, der hører privatsfæren til. Dét gør man altså ikke til bords. Læg mobilen langt væk og deltag nærværende i festen. Kig folk i øjnene. Både dem du trykker i hånden og dem du skåler med," lyder etikette-rådet fra Bill Holmberg.

5. Medbring en værtindegave, som matcher anledning og personlighed
Hvis det ikke er fødselsdag, bryllup eller studentergilde, men havefest eller sommermiddag, skal du så give gave? Ja, mener eksperten.

"Det er altid god stil at have værtindegave med. Det behøver ikke være dyrt eller prangende. Blomster eller vin går altid an. Men find gerne på noget, sjovt, der afspejler værtindens personlighed eller humor," siger Bill Holmberg.

6. Tal ikke om sex, penge og politik
Hvad taler man om, når man ikke er verdensmester i smalltalk? I hvert fald ikke sex, penge eller politik.

"En god gammel skik er, at man ikke taler om sex, penge og politik under middagen. Emnerne er selvfølgelig blandt noget af det mest interessante, man kan tale om, men vil man undgå konflikt, finder man på andre mindre følelsesladede emner at underholde borddamen med. Når det så er sagt, vil jeg også råde til, at man giver en smule slip på reglerne. Nobody is perfect og festlighederne skabes både af personligheder og rammer. Mor dig, så gør du værten ære," slutter Bill Holmberg.

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.