Annonce
Annonce

Bedre infrastruktur topper ønskesedlen – både i byerne og på landet

Foto: Ulrik Jantzen Fold sammen
Læs mere

Hvor lang tid tager det dig at komme på arbejde? Og vil du bruge mere tid på at pendle?

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Infrastruktur'. Se alle artikler her

Af Annette Christensen, DI Transport

Inden vi takker ja til et ny job, har de fleste af os nøje overvejet, hvordan vi skal komme til og fra arbejde, og hvor lang tid det vil tage.
Kan det lade sig gøre at cykle til og fra arbejde? Er det muligt at tage bussen eller toget? Eller er det nødvendigt at køre i bil for at komme på arbejde?
Pendlerlivet er ikke det samme i byerne og på landet. I de store byer er der langt flere bus- og togforbindelser. Mange pendlere kan også cykle til og fra arbejde. På landet er mange pendlere afhængige af bilen.

I en årrække har der været en tendens til, at flere danskere flytter mod byerne. Samtidig øges antallet af indbyggere i Danmark. Derfor bliver andelen af danskere, der bor langt fra de større byer, langsomt mindre. Omvendt bor en stadig større andel af danskerne i byer. Det gælder både i de største byer, men også i mellemstore byer, så som Viborg, Vejle, Roskilde og Ringsted.

Urbaniseringen skaber nye muligheder, men også udfordringer
I mange landområder bliver der længere til købmanden, og det kniber med café-livet. Virksomhederne får også sværere ved at skaffe kvalificerede medarbejdere.

I takt med at danskerne flytter mod byerne bliver virksomhederne i landområderne mere afhængige af, at folk er villige til at pendle fra deres bolig i byen til et job på landet. Mange virksomheder i yderområder oplever imidlertid, at det kan være svært at tiltrække medarbejdere fra byerne. Det er kun 3 pct. af de beskæftigede, der er bosat i en bykommune, som pendler til et job i en yderkommune.

I de store byområder skaber urbaniseringen også udfordringer. Flere mennesker betyder nemlig mere trængsel. Trængselskommissionen har skønnet, at trængslen i hovedstadsområdet kan blive fordoblet frem mod 2025.

Dansk Industri har de seneste syv år gennemført undersøgelsen Lokalt Erhvervsklima, der tager temperaturen på de lokale erhvervsvilkår. Hvert år topper investeringer i transport og infrastruktur virksomhedernes ønskeseddel – og det gælder både for virksomheder i byerne og på landet.

I Lokalt Erhvervsklima-undersøgelsen bliver virksomhederne også spurgt om, hvor tilfredse de er med det lokale vejnet og med den kollektive trafik. Generelt er virksomhederne mindst tilfredse med det lokale vejnet i de kommuner, hvor tilgængeligheden er udfordret. Det kan være fordi, kommunen ikke er koblet op på motorvejsnettet eller fordi, der er tale om en kommune langt væk fra de større byer. Det kan også være fordi, der er problemer med flaskehalse og trængsel, som det er tilfældet i landets største byer.

Hvis man skal sikre, at vi i fremtiden ikke skal bruge mere tid på transport til og fra arbejde, vil det kræve investeringer i både veje og den kollektive transport. Det bliver også nødvendigt med investeringer både i by- og landområder.
I byerne betyder flere mennesker, at der bliver behov for mere kapacitet i transportsystemet. Flere mennesker skaber muligheder i forhold til den kollektive transport, der netop har sin styrke, hvor der er mange mennesker. Mulighederne for at udbygge vejnettet i byerne er mere begrænsede, men her kan de eksisterende veje udnyttes meget bedre.

I landområderne vil der også være behov for investeringer. Her handler det i høj grad om bedre vejforbindelser. For mange landområder er det vigtigt at få reduceret afstanden til de større byer, hvor en stadig større del af arbejdskraften bosætter sig. Der er også brug for bedre busbetjening af større erhvervsområder.

I dag bruger gennemsnitsdanskeren 27 minutter på transporten til arbejde, og de fleste af os ønsker at bruge så lidt tid som muligt på transport. Derfor er der behov for at investere i infrastrukturen - både i byerne og på landet.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Infrastruktur'. Se alle artikler her