Annonce
Annonce

Bæredygtige investeringer er ren forretning

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Bæredygtige og socialt ansvarlige investeringer vinder frem i Norden, og resten af verden begynder at følge trop. Investorer bliver nødt til at få øjnene op for ESG-investeringer, som strækker sig længere end afkastet, mens virksomhederne må være omstillingsparate. En ny generation af investorer har startet en udvikling, der er kommet for at blive.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Investering og Formuepleje'. Se alle artikler her

Af Kasper Nesager-Hansen

 


Matti Tammi, Direktør i BlackRock iShares i Norden

Klimaforandringerne påvirker investorerne til at tænke mere på miljø og tage socialt ansvar. En ting er lovkrav og reguleringer fra myndighedernes side, som påvirker investorernes syn på virksomhederne, hvis de ikke lever op til dem. En anden ting er, at flere og flere investorer kan se, der er et behov for at tage ansvar. Den generelle investor, privat som institutionel, begynder at efterspørge bæredygtige investeringer. Efterspørgslen er især drevet frem af millennial-generationen, der ikke kun ser på afkastet, men også bæredygtigheden.

Bæredygtighedskravet er stadig meget nyt, og der bliver fortsat investeret mest i traditionelle aktier. Men der er en udvikling i gang, hvor det ikke kun handler om at frasortere, eller screene, visse aktier – det er også et spørgsmål om at give systematiske karakterer ud fra principper som environmental, social og governance, såkaldte ESG-kriterier. Det er krav til virksomhederne om, hvordan de håndterer miljøvenlighed, hvor gode er medarbejderforholdene, og hvordan ledelsen ser på tingene. Det er især det institutionelle marked, hvor man ikke kun kigger på screening, men også virksomhedens ESG-score.

Det nordiske marked er førende, når det kommer til bæredygtige investeringer og tage ansvar, ikke kun på miljøområdet, men også på de sociale og ledelsesmæssige områder. Vi er de førende i verden, og mange nye tiltag på disse områder starter i Norden, hvorefter de breder sig til resten af verden.

For BlackRock er der ingen tvivl om, at bæredygtige og socialt ansvarlige investeringer er kommet for at blive, og vores kunder vil fremadrettet investere endnu mere i virksomheder med en høj ESG-score.


 


Pelle Pedersen, Head of Responsible Investment i PKA

Samfundets syn på bæredygtige investeringer har forandret sig til at være en nødvendighed. Folk begynder at spise mindre kød og køre i deleelbiler, og når forbrugsmønstret ændrer sig, må virksomhederne også ændre sig. Fænomenet findes ikke kun i Norden, men resten af verden er begyndt at komme med. Derfor er der ikke længere tale om en trend, men en permanent tilstand på investeringsmarkedet.

Globalt begynder vi også at se lovgivning og reguleringer, der kræver miljøhensyn og bæredygtighed af virksomhederne og investorerne. Og det kommer til at ændre virksomhedernes adfærd. Ser man på olie- og gasselskaber, som i dag er baserede på fossile brandstoffer. Hvis de vil overleve om 35 år, må de omstille sig til at levere de nødvendige energimæssige løsninger, som verden kommer til at have behov for. Og her vil investorerne kigge på, hvordan disse firmaer, om det er energiselskaber eller tøjfabrikker, positionerer sig i en verden, hvor bæredygtighed kommer til at være et meget stærkere fundament og vækst-driver.

Omkostningerne i forbindelse med bæredygtig omstilling er mindre i forhold til, hvad det vil koste virksomheden, hvis man ikke omstiller sig, fordi det bliver en forretningsmæssig forudsætning.

Tager du en tekstilproducent, som får produceret 20-30 % af sit tøj i Bangladesh, som jævnligt oplever oversvømmelser. Hvad betyder det for en supply chain, hvis virksomheden ikke investerer i lokal bæredygtighed, og der kommer flere oversvømmelser? Betyder det, at man skal bruge milliarder på at flytte til andre lande? Og hvad betyder det for virksomhedens evne til at tjene langsigtede afkast til aktionærerne?

Uanset om man tror på menneskeskabte klimaforandringer, bliver man nødt til at acceptere, at bæredygtige investeringer ikke kun handler om moral og etik, men de er en nødvendighed, hvis man ønsker, at virksomheden skal overleve om 30-35 år. Det er ren forretning i dag.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Investering og Formuepleje'. Se alle artikler her