Bæredygtig flytrafik på vej mod nye højder

Flytrafikken står i følge klimaeksperter for cirka 2-3 procent af den samlede CO2-udledning på verdensplan, og både den teknologiske udvikling og bæredygtige tiltag inden for brændstof peger i retning af mere miljørigtige flyrejser i fremtiden.

»Flybranchen både kan og skal arbejde på at blive mere bæredygtig,« siger Paul Terstegge, General Manager Air-France-KLM North Europe. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke kun på landevejene, at eldrevne transportmidler ligger i overhalingsbanen. Små elfly med batterier er lige på trapperne og muligvis går det første eldrevne fly på vingerne allerede i år.

”Det er dog kun en seks-personers maskine til en kort rute. Så der er lang vej før den teknologi kan bruges af de større kommercielle selskaber,” siger civilingeniør Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator i miljøorganisationen VedvarendeEnergi.

Han uddyber, at der i fremtidigt perspektiv også er mulighed for at bruge brint og såkaldte elektrofuels via brændselsceller som drivmiddel i emissionsfri fly.

”Der er vel at mærke kun tale om en teoretisk mulighed lige nu, men brint og elektrofuels har den klare fordel, at der ikke er de samme vægtproblemer som med batterier, og man kan dermed flyve væsentligt længere.”

Paul Terstegge mener, at der skal komme et bedre samarbejde mellem både politikere og producenter af biobrændsel sammen med flybranchen. Fold sammen
Læs mere

Forbedring i produktion af biobrændsel
Selv om flytrafikken endnu ikke er eldreven, så arbejdes der målrettet på at reducere udledningen af CO2 inden for moderne flytransport. Paul Terstegge, General Manager Air-France-KLM North Europe pointerer, at KLM er et af de flyselskaber i verden, som satser helhjertet på at mindske sit CO2-aftryk.

Læs om mere bæredygtige flyrejser her

”Flybranchen både kan og skal arbejde på at blive mere bæredygtig. Vi anvender biobrændsel på vores flyvninger fra Los Angeles til Amsterdam og aftager, hvad der svarer til halvdelen af den biobrændsel, som produceres til flybranchen på verdensplan,” forklarer han.

Paul Terstegge gør opmærksom på, at markedet inden for biobrændsel bør udvikles mere progressivt, og både politikere og producenter af biobrændsel skal blive bedre til at samarbejde med flybranchen omkring dette. KLM har indledt deres eget samarbejde omkring produktion af biobrændsel i Sverige sammen med blandt andet Luleå Tekniske Universitet, samt Södra og Växjö kommune.

CO2 og drivhusgasneutral inden 2050
Flybranchen skal som alle andre brancher stræbe mod at blive både CO2- og drivhusgasneutrale frem til senest 2050. Og meget gerne før, påpeger Gunnar Boye Olesen. Han understreger, at det er en stor opgave, eftersom udledningerne af både CO2 og andre drivhusgasser er stigende inden for flybranchen i Danmark og globalt. Derfor anbefaler Miljøorganisationen VedvarendeEnergi flyafgifter til at begrænse de stigende udledninger fra fly indtil flybranchen har omstillet til emissionsfri fly.

”Det er essentielt, at vi får stoppet væksten i udledninger af CO2 og drivhusgasser og fokuserer på mere effektiv flyvning,” fastslår Gunnar Boye Olesen.

Der er vel at mærke ét område inden for flybranchen, hvor Paul Terstegge meget gerne ser en markant stigning frem mod 2030. KLM satser således på at reducere deres CO2 udslip med mere end 10% til år 2030, sammenlignet med 2018. Dette betyder en reducering på 50% CO2 udslip pr. passagerkilometer i forhold til 2005.

”Vi kan iagttage en tydelig vækst i vores globale klimakompensationsprogram CO2ZERO siden 2016. Noget som vores klimabevidste kundegruppe har været med til at sikre. KLM er på forkant, når det kommer til bæredygtige flyrejser, og vi ser meget positivt på, at skandinaverne i større udstrækning efterspørger netop dette,” konkluderer Paul Terstegge.

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.