Annonce
Annonce

6 gode råd til din økonomi i 2017

Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Af Nils-Ole Heggland

1. Opsparing eller forbrug?
Lønningerne stiger også i 2017 hurtigere end priserne, og med en historisk lav inflation giver det 436 kroner ekstra om måneden i råderum efter de faste udgifter i Danske Banks modelfamilie med to børn og to voksne med mellemindkomster. Det svarer til et plus på 1,9 procent eller godt 5.200 kroner på årsbasis.

”For mange mennesker vil det være mange penge, og hvis økonomien har været lidt stram, kan det være en anledning til at starte eller øge sin opsparing. Hvis man har sund økonomi, er det måske lettere at bruge dem på noget sjovere,” siger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen.

2. Bestil håndværkere
Hundredtusinder af danskere har de senere år benyttet håndværkerfradraget, som efter folketingsvalget i 2015 blev drejet i en mere grøn retning med øget vægt på energirenoveringer. Ordningen udløber ved nytår, og en forlængelse er nok tvivlsom, fordi byggebranchen har fået travlt igen – ordningen var blandt andet tænkt som en håndsrækning til den finanskrise-ramte byggebranche.

I år er fradraget op til 6.000 kroner per voksen i husstanden for rengøring og andet servicearbejde og op til 12.000 kroner for arbejdsløn til fx isolering og udskiftning af vinduer og døre.
Fradraget betyder, at du i runde tal får betalt en tredjedel af lønudgiften. Men det er nok ikke i midten af december, du skal ringe til en håndværker og bestille nye vinduer – arbejdet skal være udført før nytår.
Læs mere om håndværkerfradraget på fx www.skat.dk eller på www.bolius.dk

3. Turen går til … London
Store valutaforskydninger kan gøre det aktuelt at justere årets rejseplaner. Hvis familien foretrækker storbyferie, så drop i denne omgang New York og tag i stedet til London. Efter briternes EU-nej er pundet dykket kraftigt, mens dollaren er steget lidt efter Trumps sejr.
”En familie med to voksne og to børn kan på en uge i London typisk spare 2.500 kroner på hotel og mad sammenlignet med, hvad det kostede for et år siden,” siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Foretrækker familien varmen, så er det netop i år ekstra billigt at rejse til Tyrkiet og Egypten. Den tyrkiske lira er faldet en del, og i begge lande svigter turisterne på grund af frygt for terror. ”Man må gøre op med sig selv, om man kan leve med risikoen, men der er nogle gode tilbud de to steder,” siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

4. Lås renten fast
Renten er fortsat meget lav, men de fleste økonomer spår, at den vil stige gennem 2017. Derfor er det ifølge flere banker værd at overveje, om flekslån med kort løbetid skal lægges om til fastforrentede lån. På den måde udnytter du den lave rente nu og får låst renten fast de næste mange år.

5. Tjek din pension
De fleste danskere har pensionsopsparing, men hvornår kiggede du sidst på din ordning?
Få overblikket på www.pensionsinfo.dk – siden samler information om alle dine ordninger og både om opsparing og forsikring ved død, sygdom og ulykke.
Flere pensionsselskaber har også et lille program, hvor du med få indtastninger kan få svar på, om din ordning er god nok eller bør justeres. Sparer du nok op? Er du og din familie dækket tilstrækkeligt ved sygdom og død?

6. Tjek dine forsikringer
Samlet fylder vores forskellige forsikringer – fx indbo, hus og bil – ofte pænt på budgettet, men hvornår tjekkede du sidst, om prisen er ok, eller om I betaler for meget?
Find opkrævninger eller policer frem og kig fx på www.forsikringsguiden.dk – udarbejdet af brancheorganisationen Forsikring & Pension og Forbrugerrådet Tænk.
Der findes også flere private portaler, som sammenligner priser hos de forskellige selskaber.