Annonce
Annonce

5 eksperter: Her er de nye digitale trends

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er enighed om digitaliseringstrends i panelet af eksperter inden for teknologi og detailhandel. Det er der også om, at forbrugernes forventninger kun vil stige fremover, for ny teknologi skaber nye behov. Når forbrugerne ændrer vaner, må forretningerne også gøre det. Den gode nyhed er, at er mulighederne er uendelige.

Af Katrine Krebs

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

 


IBM: Anvend kognitiv teknologi, Bengt Eliasson, Nordic Industry Lead, Retail & Consumer Products IBM Nordic
Den igangværende omstrukturering af detailhandlen i de nordiske lande gør, at enhver ledelse bør stille sig selv tre afgørende spørgsmål: Er vores strategi ambitiøs nok? Hvordan kan vi bedst tilpasse vores organisation? Er vores implementering hurtig og fleksibel?

Udviklingen går så stærkt, at omnichannel nærmest allerede er forældet som begreb. I dag bliver der talt meget om, at der kun er én kanal – nemlig den som kunden befinder sig på! Det er en økonomisk udfordring at kunne møde alle kunder personligt, og præcist der hvor de er. Derfor er automation afgørende.

Det første og væsentlige fokus er at engagere sig i forbrugerne – korrekt og med respekt. Der er mange, der gerne vil indfri deres forventninger, og det er ikke nødvendigvis kun produktudvalget og prisen, der har betydning. Det er mindst lige så meget den samlede købsoplevelse, der skal være konsistent på alle kanaler.

Købsoplevelsen begynder længe før købsprocessen, blandt andet på de sociale medier. Derfor sker dataindsamling og analyse optimalt fra mange kanaler og i realtid. På basis deraf kan automatiseret kundeservice bliver relevant, personaliseret og øjeblikkelig.

For at imødekomme forbrugernes efterspørgsel og opfylde deres forventninger, er det ikke nok at få kundens opmærksomhed og gennemførte køb. Der skal også være styr på lagerbeholdning, logistik og levering til tiden. Alle dele af værdikæden skal fungere.

Ingen detailkæde kan imødekomme al dette uden brugen af kognitiv teknologi. Mængden af data er som en tsunami, fordi den kommer ustruktureret og fra alsidige kanaler. Kun kognitiv teknologi kan sortere og systematisere nok til reel anvendelse af data i detailhandlen.

 


Microsoft: Fremtiden er figital, Ricky Gangsted-Rasmussen, Industry Lead, Retail, Microsoft Danmark
Detailhandlen er måske den branche, hvor forbrugerne hurtigst mærker den digitale transformation, og de mange nye købsmuligheder det skaber.  Bevægelsen er de seneste år gået fra multichannel til omnichannel, men næste skridt er en fuldt integreret kundeoplevelse mellem den fysiske og digitale verden.

Vi beskriver det med begrebet ’Figital’, som vil definere fremtidens detailhandel. Det er en kombination af den fysiske og digitale verden, hvor den fysiske forretning og online-platforme smelter sammen. Omnichannel har primært fokuseret snævert på online-oplevelsen, men detailvirksomhederne efterspørger nu i stigende grad teknologi, der kombinerer den virtuelle og virkelige verden.

Eksempelvis kan detailhandleren ved hjælp af AI (kunstig intelligens) samle og analysere enorme datamængder og genkende skjulte præferencer og adfærdsmønstre hos forbrugeren – både online og i den fysiske butik.

Det skaber mulighed for en integreret og personaliseret købsoplevelse med høj service, som opbygger loyalitet og fastholder kunderne. I et bredere perspektiv giver kunstig intelligens nye databaserede forretningsmuligheder for hele detailbranchen.

Figital-begrebet skal også ses i forlængelse af Augmented Reality – også kaldet Mixed Reality. Her kan kunderne via mobiltelefoner eller Hololens-briller prøve en sofa, en ny kjole eller komme på rundtur på den næste rejse. Mixed Reality sammensmelter den fysiske og digitale verden og skaber helt nye brugeroplevelser, som fuldstændig vil forandre den måde, du som detailvirksomhed skal interagere med kunderne på i fremtiden.

 


Sitecore: Indkøb bliver opdelt, Christopher Nash, Senior Consultant, Business Optimization Strategies, Sitecore
Hvor gnidningsfrit digitaliseringsprocessen sker for en organisation afhænger af kultur, og den kan ligesom vaner være vanskelig at forandre. Det er imidlertid en uundgåelig proces for enhver, der vil følge med forbrugerne. Deres behov bliver skabt af den teknologiske udvikling.

Alle bruger MobilePay eller iPhonen som eksempler på teknologi, vi engang ikke anede, at vi havde bruge for, og i dag ikke kan leve uden. Livet er også blevet lettere for grupper af venner på Roskilde festival, der kan holde overblik over deres forbrug og fordele udgifter via en app.

Samtidig er der tusindvis af apps, som aldrig bliver brugt, og det er et lige så tydeligt eksempel på, at teknologi skal skabe værdi, for at forbrugerne tager det til sig. For de fysiske forretninger handler det om at skabe en hybrid mellem det personlige møde og den digitale kunderejse.

Indkøb bliver i fremtiden formentlig mere opdelt i ’pain and pleasure’. De nødvendige dagligvareindkøb bliver automatiseret: Mobilen og detailkædens digitale assistenter, der i skøn forening har styr på husstandes behov og sammen sørger for onlineshopping med droneaflevering til selvkørende biler.

Omvendt bliver vores indkøb af forbrugsvarer som elektronik, møbler og mode forfinet af ny teknologi, der giver salgsassistenter indsigt i vores personlige behov og digitale divices som kan udvide købsoplevelsen. Det hele afhænger dog af data og evnen til at sortere og anvende dem.

 


Valtech: Offline digitalisering, Søren Thingholm, Business Director, Retail & Commerce, Valtech
Der er en kløft mellem de fysiske butikker og e-handel. Ved at bygge bro mellem de to har retailerne en fremtid og undgår disruption. Men det er nødvendigt at lægge strategi for en årrække. Digitalisering er en svær øvelse for de fleste, så en plan for processen er afgørende.

I Danmark er vi stadig ikke hverken så tilvænnede eller forvænte, hvad angår en brugeroplevelse, der hænger sammen på tværs af online og offline kanaler. Men det kommer! Derfor må retailerne være forberedte. Dels i forhold til de teknologiske muligheder og dels i forhold til forbrugernes behov.

Der har i mange år været talt om, at e-handlen ville udsulte traditionel retail. Men det er jo ikke sket endnu, og tiden er ved at være inde til, at de fysiske butikker ”slår igen”. Det kan de gøre ved at indføre elementer og erfaringer fra online, så de står stærkere i fremtiden.

Meget af den teknologi vi hører om lige nu, vil være hvermandseje om fem år. Og forbrugernes forventninger vil være tilsvarende udviklet. Det er også på tide, for hvor meget har købsoplevelsen i de fysiske butikker egentlig ændret sig de sidste 20 år?

Det er begrænset, hvor meget de fysiske butikker ved om deres kunder. Der er i hvert fald sjældent at rå data, som er så nemt tilgængelig online. Tracking af kunderne via smart beacons eller scanningsteknologi er et godt sted at starte. Ved at forstå adfærd, er det lettere at imødekomme behov.

Og så er der oplevelsen. Mulighederne for at give kunderne digitale oplevelser i butikkerne er uendelige. Men det handler ikke om at opsætte en stor touch screen. Det handler om at anvende teknologien til at udvide oplevelsen og at bygge bro mellem offline og digitalisering.

 


SAP: Prioriter og invester, Jesper Schleimann, Chief Technology Officer, SAP Nordics
Amazon har for længst sat nye standarder for online salg, så de er et naturligt pejlemærke for mange. Senest har de købt Whole Food Market, der er USA’s svar på danske Irma, og med ét skar de 40 procent af alle priser. Det kan Amazon, fordi de har hyperautomatiseret hele deres værdikæde. Samtidig har de ”Digital Traction” blandt kunder online, til at få varerne afsat hurtigt.
De rene digitale spillere har et forspring, fordi de kan tracke kundernes historik og adfærd og derfor kender dem indgående. Imens kan vi gå rundt i vores lokale supermarked på 20. år, uden at de aner noget om os. Retailerne skal have udfyldt den kløft.

De store kæder har for længst taget til sig, at de må differentiere sig ved at profilere sig på værdier og engagere sig i events og relevante fællesskaber for bedre at forstå deres kommende kunder og kunne påvirke dem positivt. Men gennemført digitalisering har de færreste taget til sig endnu.

Et nøglebegreb i retail bliver Machine learning, hvor intelligent brug af data giver mulighed for at behandle kunderne mere individuelt og servicere dem mere målrettet. Det er også forudsætningen for at optimere hele den bagvedliggende værdikæde med lagerstyring, prissætning og automatiseret markedsføring.

Det bliver ganske enkelt for dyrt at drive detailforretning, uden en højere grad af automation på alle fronter. Alle ved det, men især her i Norden går det langsomt med digitaliseringsprocessen. Den både kræver prioritering og investering for at blive konkurrencedygtig og klar til fremtiden.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her