Venstre slipper uskadt fra kvotekonge-sagen

De såkaldte kvotekonger har de seneste uger bragt Lars Løkke Rasmussen i et politisk stormvejr af de helt store. I kølvandet på sidste onsdags samråd synes stormen dog at være stilnet af. Og ikke nok med det. Venstre slipper tilsyneladende uskadt fra sagen, viser ugens barometertjek.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ankommer til samråd om kvotekonger onsdag den 31. januar 2018. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dyre flyrejser, tøjkøb og ekstra rengøring for partikassens midler.

I forbindelse med den aktuelle sag om statsministerens relation til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, er danskerne atter blevet mindet som de gamle sager, som ligger og rumsterer i Løkkes bagage.

Det understreger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i en analyse af sagen og dens politiske konsekvenser.

Men den seneste tids politiske stormvejr ser imidlertid ikke ud til at være gået ud over Venstres meningsmålinger.

Ifølge Berlingske Barometer, som er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger, står 19,5 procent af vælgerne nemlig fortsat bag Venstre.

Sammenligner vi med tiden før afsløringerne i starten af januar, stod partiet til 18,9 procent.

Med en statistisk usikkerhed på 1,6 procentpoint, er opbakningen til Løkke og co. dermed uændret efter en tur i orkanens øje.

Berlingske Barometer, 7. januar sammenlignet med 8. februar 2018. Fold sammen
Læs mere

Venstre slap altså billigt denne gang. Men partiet har før måttet betale en høj pris for Løkkes personsager.

Spoler vi tiden tilbage til foråret 2014, hvor Løkkes bilagssag rasede, var vælgerne nemlig ikke lige så overbærende.

Efter afsløringen af, at Lars Løkke Rasmussen havde brugt 152.000 kroner af partiets midler på tøjkøb, styrtdykkede Venstres opbakning.

Fra at stå til hele 27,1 procent af stemmerne 13. april måtte partiet efter sagen tage til takke med 21,4 procent 17. juni. Løkke og co. oplevede med andre ord en markant og statistisk signifikant vælgerlussing.

Vælgerlussingen var i sin tid medvirkende til, at blå blok oplevede en statistisk signifikant tilbagegang på godt 3,3 procentpoint.

Ser vi på den nuværende vælgerfordeling blokkene imellem, kan barometertjekket, ligesom i de forgangne uger, berette om mere eller mindre dødt løb mellem blokkene.

Forskellen mellem rød og blå blok ligger nemlig endnu en gang inden for den statistiske usikkerhed, hvilket gør det umuligt at forudsige, hvem der ville løbe med statsministerposten, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.