Valgrygterne og bogstavlegen i blå blok

I Lars Løkke Rasmussens optik må en VO-regering kunne fungere, når David Cameron i Storbritannien i fem år har kunnet tumle et EU-skeptisk parti og et EU-tilhænger parti i samme regering.

Vil Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl kunne danne en regering på trods af uenigheder bl.a. om væksten i det offentlige forbrug og EU?
Læs mere
Fold sammen

Sjældent har der på Christiansborg gange været så mange gætterier på, hvornår valget kommer.

Alle har deres egne lommefilosofier. Så skulle fejringen af dronningen og hendes 75 års fødselsdag i denne uge lige overstås. Så skal Angela Merkels statsbesøg i Danmark den 28. april lige overstås, så statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan sole sig i denne historiske begivenhed og gestus fra den tyske kansler. Så skal vi lige forbi Arbejdernes internationale kampdag den 1. maj.

Men så kan man også argumentere for, at vi skal forbi den 7. maj. Hvorfor? Fordi briterne den dag afholder parlamentsvalg, og statsministerens mand, Stephen Kinnock, der opstiller i den sikre Labour-kreds Aberavon i Sydwales, har afsløret over for britisk presse, at hans kone vil være ved hans side i Wales på valgdagen.

Uanset den præcise valgdato – som Thorning slet ikke har besluttet sig endeligt for endnu – tror flere og flere, at hun udskriver valget inden for få uger, og dette giver også god mening, eftersom statsministeren, Social­demokraterne og rød blok har »momentum«­ med jævnt voksende opbakning over en længere periode – dog uden at være tæt på en sejr, hvis valget blev udskrevet nu.

Tværtimod står blå blok fortsat til en komfortabel sejr, og dette har fået en bogstavleg til at bryde ud i blå blok. Forud for Liberal Alliances landsmøde i dag har Anders Samuelsen opfordret til dannelsen af en regering bestående af alle fire partier fra blå blok – Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og hans egne liberalister.

LA får næppe drøm opfyldt

Men hvad er egentlig her og nu den mest realistiske regering, hvis der er blåt flertal efter valget?

Lad os blot konstatere, at Anders Samuelsens drøm om en regering med alle fire blå partier med den største sandsynlighed forbliver, hvad det er – en drøm.

Selv mener Samuelsen, at hans unge parti er regeringsdueligt. V-toppen anser det derimod for at være umodent. Lars Løkke Rasmussen vil næppe invitere Samuelsens tropper med om bord. Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti er heller ikke interesseret.

Tvivlsomt er det i høj grad også, om der i en borgerlig regering bliver plads til Venstres gamle regeringsmakker, de Konservative. Pape & co. står dårligt i meningsmålingerne, og det i en grad, hvor der endda er tvivl om, hvorvidt Søren Pape Poulsen overhovedet kan sikre sig selv en plads i Folketinget. Selv har partiformanden sagt, at partiet skal have mandatfremgang for at gå i regering. Dette er også tvivlsomt. Partiet fik et historisk dårligt resultat – 4,9 pct. af stemmerne – ved det seneste valg i 2011, og de Konservative står til en lignende sløj opbakning i dag. Intet har hidtil vist, at Søren Pape Poulsen er i stand til at løfte partiet, og bedre er det ikke blevet af, at partiet har trukket nazikortet med sit kampagne­stunt »Stop nazi islam isme«. Et slagord fostret af Naser Khader, der har været inspireret af sin tid i en tænketank i Washington DC, hvor han er blevet påvirket af de amerikanske nykonservative­.

Tilbage står muligheden for en VO-regering – hvis altså ikke Lars løkke Rasmussen og Venstre skal danne regering alene med alle de besværligheder, det vil give at skulle tumle bl.a. et stort DF uden for regering.

Kristian Thulesen Dahl lurepasser fortsat og vil ikke svare på, om DF vil gå med i regering, og den position vil han uden megen tvivl fastholde til efter, han kender valgresultatet.

Kig mod England

Mange knaster skal også slibes ned mellem V og DF, før de vil kunne indgå i en regering. Ikke mindst skygger folke­afstemningen om det danske retsforbehold, som skal afholdes senest i første kvartal af 2016. Danskerne skal stemme om, hvorvidt retsforbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning. Venstre vil anbefale danskerne at stemme ja, DF vil anbefale et nej. En VO-regerings helt store udfordring vil være – som en af sine første opgaver – at gå i kampagne mod hinanden i en folkeafstemning.

Men Venstre-toppen tror på, at selv den hurdle kan overvindes og har bemærket, hvordan de Konservative og Liberaldemokraterne i Storbritannien – trods meget stor uenighed om EU-politikken – alligevel har formået at danne regering. I Lars Løkke Rasmussens optik må en VO-regering kunne fungere, når David Cameron i Storbritannien i fem år har kunnet tumle et EU-skeptisk parti og EU-tilhænger parti i samme regering.