Valgets store joker: Ny rekord af tvivlere

Blå blok fører fortsat markant. Et rekordstort antal tvivlere er Thorning og rød bloks spinkle chance for at forhindre Lars Løkke Rasmussen i at danne en borgerlig regering efter valget.

I årets første politiske indeks fra Gallup står Socialdemokraterne og Venstre tête-à-tête i orhold til at være landets største parti. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets første Gallup-måling efter Helle Thorning-Schmidts nytårstale og socialdemokraternes opfølgende store valgkampagne »Det Danmark, du kender« serverer på samme tid en god nyhed for både statsministeren og hendes udfordrer, Venstres Lars Løkke Rasmussen.

For Lars Løkke Rasmussen kan glæde sig over, at partierne i blå blok bevarer føringen og står til en komfortabel sejr ved det valg, der skal afholdes senest til september. For mens de borgerlige står til 53,5 procent af stemmerne, står rød blok til 45,7 procent, hvis der var valg i dag.

Helle Thorning Schmidt og hendes socialdemokrater kan dog også glæde sig. For målingen viser en pæn fremgang fra 21,4 procent til 22,8 procent til S – det bedste resultat til socialdemokraterne det seneste år. Fremgangen er dog ikke statisk signifikant. Men for S giver den alligevel håb om, at nytårstalen og S-kampagnen har virket, og at der kan være tale om et første brud på en ond cirkel, hvor partiet end ikke har kunnet høste på al balladen om Lars Løkke Rasmussens person.

Men et tredje resultat i målingen er mindst ligeså interessant. For det viser, at der lige nu og her er et rekordstort antal tvivlere – 22,5 procent. Ikke siden valget i september 2011 har der været så mange, og dermed står tvivlerne til at blive valgets helt store joker.

Tvivlere har altid været udråbt som den gruppe, der kan afgøre et valg. Nogle valgforskere har dog slået til lyd for, at deres betydning er overdrevet, eftersom tvivleres stemmer i sidste ende tilfalder begge fløje. Men at de er de sidste, der beslutter sig, er der til gengæld ingen tvivl om. Nogle gør det endda først, når de står i stemmeboksen og er derfor påvirkelige til det sidste. Og i en situation hvor antallet af tvivlere nærmer sig hver fjerde vælger, vil partierne for alvor forsøge at blive klogere på, hvem denne gruppe består af ved hjælp af fokusgrupper, meningsmålinger og andre måleinstrumenter.

Gallupmålingen afslører, at tvivlerne først og fremmest består af kvinder, unge og lavtlønnede. Men også at langt de fleste af dem – to ud af tre – stemte på et parti fra rød blok ved sidste valg i 2011.

Umiddelbart kan tvivlerne derfor være til fordel for rød blok, da den har kortere vej til tvivlernes hjerter, fordi størstedelen af dem stemte på et parti fra rød blok ved sidste valg. Omvendt bunder tvivlen for mange netop i, at de ser Helle Thorning-Schmidt som en løftebryder, der under sidste valgkamp løb fra alt, hvad hun havde lovet, og derfor overvejer mange af tvivlerne i stedet at sætte deres kryds, så de får en borgerlig regering.

Men tvivlerne er Thorning og rød bloks spinkle chance for at forhindre Lars Løkke Rasmussen i at danne en borgerlig regering efter valget.

Først skal Thorning dog opbygges som en langt mere troværdig statsleder end Lars Løkke Rasmussen, og målinger viser rent faktisk, at hendes troværdighed støt og roligt er på vej op, mens vælgerne fortsat giver Løkke elendige karakterer, når det handler om troværdighed.

Men derudover skal hun skabe en stemning af, at hun kan skabe økonomisk fremgang, nye jobs og føre en stram indvandrings- og flygtningepolitik.

Indtil videre er det ikke lykkedes, og socialdemokraternes egne interne undersøgelser viser, at vælgerne foretrækker Dansk Folkepartis udlændinge­politik og Venstres økonomiske politik.

Med andre ord er der lang vej endnu, hvis Thorning skal indhente blå blok. Inderkredsen omkring hende taler om, at rød blok skal op på mindst 47 procent, før hun trykker på knappen. Analysen er, at fra den position er der en chance for at indhente blå blok. For Lars løkke Rasmussen var meget tæt på det samme i 2011, da han med en historisk spurt under valgkampen flyttede 3,3 procentpoint. Den hidtidige rekord var sat af Thornings forgænger, Poul Nyrup Rasmussen, tilbage i 1998, hvor han flyttede 2,6 procentpoint – svarende til 240.000 vælgere – under valgkampen. Dermed genindtog han statsministeriet med 50,1 procent af stemmerne.

Ingen tvivl om, at det kræver sin kvinde at lave samme stunt. Og hvis det skal vedblive med at være andet end en teoretisk chance, skal Thorning og rød blok ikke mindst indfange det rekordhøje antal tvivlere.