VALG 2015: Her er 10.853 vælgeres dom

Var der folketingsvalg nu, ville statsministeren højest sandsynlig komme fra den borgerlige fløj. Det har målingerne antydet længe, men Berlingske Barometers vægtede gennemsnit giver nu et bud på sejren med meget stor sandsynlighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske Barometer indeholder i øjeblikket svar fra 10.853 repræsentativt udvalgte vælgere. Det er det højeste antal respondenter, som barometeret nogensinde har haft som grundlag for at beregne sit gennemsnit. Dermed er usikkerheden ved gennemsnittet meget lav, nemlig på kun 0,9 procentpoint mod normalt op mod 2 procentpoint.

Lige nu står rød blok til 46,7 procent af stemmerne, mens blå blok kan mønstre 53,3 procent. Med den nuværende lave usikkerhed, fortæller statistikken, at rød blok højest kan forvente at få 47,6 procent af stemmerne ved et valg i dag. Og det er inklusive Alternativets stemmer, der i barometeret fortsat ikke passerer spærregrænsen, hvorfor den endelige opbakning til den røde fløj reelt kan være lavere.

Læs mere: Socialdemokraterne vinder frem på bekostning af Radikale

Der skal dog ikke meget til før Alternativet kan nå målet om et par taburetter i folketingssalen. Med en usikkerhed på 0,3 procentpoint kunne valgresultatet lige nu ligge et sted i mellem 1,3 og 1,9 procent.

Nok går det fortsat sløjt for rød blok, men Socialdemokraterne kan dog bryste sig af i over en måned at have holdt sig på over 24 procent og dermed tæt på valgresultatet i 2011. Lige nu står partiet til 24,6.

Venstre derimod ser ud til at havne et pænt stykke fra valget i 2011, hvor partiet mønstrede 26,7 procent af stemmerne. Var der valg i dag, ville Venstre med meget stor sandsynlighed ende med et resultat på mellem 21,6 og 23,4.

Læs mere: Venstre-vælgere vil have DF i regering

Dermed har Socialdemokraterne tilsyneladende ikke alene skubbet Venstre væk fra pladsen som Danmarks største parti, men samtidig også trådt gevaldigt på gaspedalen og efterladt Dansk Folkeparti i støvet med 19,3 procent af vælgernes opbakning - et resultat, der dog er langt bedre end ved valget for knap fire år siden, hvor partiet hev 12,3 procent af vælgerne i hus.

I hele seks måneder sidste år lå de to partier ellers og overhalede hinanden inden om på skift. Først i midten af marts i år blev afstanden mellem de to så stor, at barometeret kunne erklære Socialdemokraterne for vinder af kapløbet. Dermed står partiet lige nu til at få 44 folkevalgte i tinget, Venstre 40 og Dansk Folkeparti 35.

Samlet står rød blok til 81 taburetter, mens de blå mønstrer 94.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.