Tulles trængsler

På spørgsmålet om retsforbeholdet har Kristian Thulesen Dahl tydeligvis været for dårlig til at forklare og overbevise selv sine egne vælgere om, hvad partiet ønsker – et nej ved folkeafstemningen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Ja-partierne præsenterede i går i Stats­ministeriet datoen for Folkeafstemningen om EU-rets­forbeholdet. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så ligger den endelig fast – datoen for folkeafstemningen, hvor danskerne skal tage stilling til fremtiden for det danske retsforbehold. Midt i julegaveræs, julefrokoster og guirlander – torsdag den 3. december – skal danskerne sætte kryds, og som det står lige nu, får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre EU-positive partier en tidlig julegave med et stort ja til at udskifte det danske retsforbehold med en tilvalgsordning.

Den første gallupmåling efter annonceringen af datoen viser således stor opbakning. 58 procent står til at sige ja, 22 procent står til at sige nej, mens 20 procent ikke har besluttet sig.

Målingen viser samtidig ganske overraskende, at Kristian Thulesen Dahl kommer under pres for at levere i DFs nej-kampagne. For selv de fleste af DF-formandens egne vælgere vil i dag stemme ja – 48 procent – mens kun 29 procent siger nej, og 22 procent ikke har besluttet sig.

Med andre ord er Thulesen udfordret, ikke blot på grund af en udbredt forståelse i befolkningen for at udskifte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, men fordi hans trængsler såmænd begynder i hans egen baggård. Hvis han end ikke er i stand til at få sine egne vælgere til at følge partiets linje, hvordan skal han så overbevise andre og sejre i folkeafstemningen­?

I virkeligheden er det opsigtsvækkende, ikke mindst set i lyset af, at DFs leder står som en strålende stjerne internt i DF og konsekvent vurderes som den mest troværdige politiker. Men på spørgsmålet om retsforbeholdet har Kristian Thulesen Dahl tydeligvis været for dårlig til at forklare og overbevise selv sine egne vælgere om, hvad partiet ønsker – et nej ved folkeafstemningen.

Så hvorfor er DFs vælgere pludselig troløse mod partitoppen?

Det store hav af DF-vælgere er – som vælgere fra andre partier – tiltrukket af, at Danmark deltager i EUs samarbejde om bl.a. grænseoverskridende kriminalitet, menneskehandel og cybercrime. Et massivt flertal – 84 procent for alle og 76 procent af DFs vælgere – bakker om, at Danmark skal gå denvej, hvis danskerne stemmer ja til en tilvalgsordning.

Tulles trængsler stopper ikke her. DF-lederen vil i sin kampagne slå på, at Danmarks deltagelse i politi­samarbejdet Europol kan sikres via en parallelaftale, og han vil påpege, at både Norge, Schweiz og Island har parallelaftaler. Dette er et af hans stærkeste kort i den debat, der for alvor begynder at rulle fra nu af. Men som den garvede politiske håndværker Lars Løkke Rasmussen er, tog han allerede på dagen for annonceringen af valgdatoen luften ud af dette argument. Som Løkke ganske rigtigt påpegede fredag, så er det svært at få en parallelaftale – og tilmed langt fra sikkert, at et land overhovedet kan sikre sig den. Historisk har Danmark siden Amsterdam-traktaten ønsket seks parallel-aftaler, men har kun fået fire, og det har taget år.

I det hele taget har Løkke vist, at han har tænkt forløbet nøje igennem, så han står på den bedst mulige platform til at trække et ja hjem.

Først ved at flytte folkeafstemningen frem fra foråret til før jul for at ikke at komme i karambolage med ja-nej-folkeafstemningen i Storbritannien om fortsat britisk EU-medlemskab.

Dernæst ved i kulisserne og allerede før lanceringen af den danske valgdato i går at have holdt møde med centrale interesseorganisationer, herunder Politiforbundet. Betjentene kan blive en kæmpe udfordring for Kristian Thulesen Dahl, hvis de begynder at lancere historier om, hvor umuligt det bliver at komme grænseoverskridende kriminalitet – menneskehandel, prostitution, menneskesmugling og IT-kriminalitet – til livs, hvis danskerne ikke stemmer ja til at udskifte det danske retsforbehold med en tilvalgsordning, så vi kan deltage i Europol-samarbejdet.

Løkke forsøgte også fredag at lukke et andet argument fra DFs nejfløj og fastslog, at det står »klippefast«, at et ja til aftalen ikke muliggør, at Danmark pludselig er med i den fælles asyl- og udlændingepolitik.

Trods Thulesens trængsler har han som bannerfører for nej-fløjen ikke tabt endnu. Men lige nu er han bagud på point.