Tre måneder efter valget: Vælgerne holder fast i krydset

Fredag var det præcis tre måneder siden, at danskerne senest sammensatte det danske parlament. Var der folketingsvalg nu, ville resultatet formodentlig blive det samme.

-Arkiv- SE RB PLUS Mange er i vildrede om patentafstemning BV.: ARKIVFOTO Kommunalvalg 2009- - Se RB 17/11 2013 22.14. Der er manglende fodslag mellem kandidaterne til tirsdagens kommunalvalg og vælgerne, viser ny undersøgelse. (Foto: Casper Christoffersen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var der folketingsvalg nu, ville de blå partier stadig sidde på flertallet. Og formodentlig ville ingen af partierne hverken tabe eller vinde vælgere. Det viser Berlingske Barometers aktuelle gennemsnit af meningsmålinger.

Med andre ord, ser vælgerne ud til at ville sætte deres kryds på stemmesedlen samme sted som ved folketingsvalget for præcis tre måneder siden. I hvert fald, hvis der tages højde for den statistiske usikkerhed.

Skal vi alligevel prøve at udlede nogle tendenser, så kunne Enhedslisten se ud til at ville opleve en lille fremgang, mens Venstre måske står til en minimal tilbagegang. Men udsvingene er så små, at vi reelt ikke kan være sikre på noget som helst.

En af de helt store overraskelser ved valget var, at næsten alle analyseinstitutter ramte ved siden af skiven, hvad angik Dansk Folkeparti. De sidste dage op til valget forudsagde målingerne, at partiet ville få tilslutning fra mellem 17,2 pct. og 18,5 pct. af vælgerne. Men virkeligheden blev en helt anden, da partiet stod med hele 21,1 pct. af vælgerne bag sig, da valgresultatet var gjort op.

Det førte til en del selvransagelse blandt institutterne. De forkerte målinger gav sig også udslag i Berlingske Barometer, der på valgdagen forudså, at Dansk Folkeparti stod til 18,0 pct. I dag er situationen dog markant anderledes. Nu giver barometeret et gennemsnit på 21 pct. til partiet.

I målingerne, der er offentliggjort inden for de seneste 30 dage, svinger partiets tilslutning mellem 19,6 pct. og 22,4 pct.

Stilstanden i vælgertilslutningen til de enkelte partier afspejler sig også i blokfordelingen. Her står blå blok fortsat til at løbe af med sejren med hele 51,7 pct. af vælgerne bag sig – svarende til 91 mandater mod 84 til rød blok.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.