Tilbageblik: Uffes afgang, Pinds teser, grønne Fogh og Lille Lars fra Græsted

Her døde 10 liberale teser, inden de nåede frem. Her fødtes Lille Lars fra Græsted. Her dånede de, da Fogh smøg ærmerne op. Se billeder, videoer, avisudklip og taler fra epokegørende landsmøder i Venstre de seneste 20 år.

Venstres seneste seks formænd: Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Uffe Ellemann-Jensen, Henning Christophersen og Poul Hartling. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1998: Ellemann takkede af - Fogh tog over

Efter valgnederlaget i marts 1998 gik Uffe Ellemann-Jensen af som formand for Venstre. På et ekstraordinært landsmøde i april overtog Anders Fogh Rasmussen posten uden modkandidater.

Anders Fogh Rasmussen

»»Du fik i Folketinget den ene næse større end den anden. Men husk at store næser giver en skarp profil.««


I sin tiltrædelsestale hyldede Fogh den afgående formand med et glimt i øjet.

»Du fik i Folketinget den ene næse større end den anden. Men husk at store næser giver en skarp profil. (...) Du gjorde en forskel. Du ændrede dansk udenrigspolitik. Du genskabte vor nationale selvrespekt. Du er den bedste udenrigsminister, Danmark har haft.«

Læs også: Tidslinje: Statsminister Fogh i med- og modvind

Kampen om næstformandsposten stod mellem Eva Kjer Hansen, Peter Brixtofte og Lars Løkke Rasmussen. Kampen fadt ud til fordel for Løkke, som undervejs insisterede på, at der ikke var nogen politisk forskel på ham selv og Farum-borgmesteren.

Læs også: Løkkes vej mod magten

2001: Fogh ville samarbejde med S og DF

Berlingskes forside den 12. september 2011. Fold sammen
Læs mere

Angrebet på World Trade Center i New York skete halvanden uge før landsmødet og fik partiet til at afkorte mødet, så det kun strakte sig over én dag. Terrorangrebet fyldte naturligvis meget på landsmødet, men Fogh fandt også lejlighed til at opfordre til en bred aftale om udlændingepolitikken:

»Jeg så gerne, at vi kunne skabe grundlag for en bred aftale om de nødvendige stramninger. Jeg så gerne, at såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti kunne indgå i en sådan aftale. Jeg opfordrer såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti til at lægge partitaktiske hensyn til side. Der er i befolkningen et stærkt ønske om, at et meget bredt flertal på Christiansborg kan enes om en langsigtet udlændingepolitik. En politik, som kan skabe tryghed i befolkningen.«

Foghs opfordring til Socialdemokraterne kom i forlængelse af, at partiets daværende formand, Poul Nyrup Rasmussen, få år forinden udtalte, at Dansk Folkeparti aldrig blev stuerene. Kort efter Venstres landsmøde i 2001 kaldte tidligere formand, Uffe Ellemann-Jensen, DF for »rædselsfulde«.

2003: Kampen om de 10 liberale teser

I 2003 var det mere optakten end selve landsmødet, der løb med overskrifterne. Forud for landsmødet havde 13 fremtrædende Venstrefolk med Søren Pind i spidsen nemlig formuleret 10 liberale teser i en kronik i Berlingske. Idéen var at sende teserne til afstemning på Venstres landsmøde i november.

Ifølge Pind og co. opfyldte de bare et ønske fra Anders Fogh Rasmussen, som på Venstres landsmøde i 1999 sagde: »Gå i gang... Enhver har frihed til at tænke en tanke, lave et oplæg og sætte en debat i gang. Idédebat er ikke noget, man efterlyser, det er noget, man bidrager til.«

Anders Fogh Rasmussen

»»Gå i gang... Enhver har frihed til at tænke en tanke, lave et oplæg og sætte en debat i gang. Idédebat er ikke noget, man efterlyser, det er noget, man bidrager til.««


Men det var åbenbart ikke lige dén debat, Fogh havde tænkt sig. I Politiken lagde han kraftigt afstand til teserne:

»Vores vedtægter er sådan, at hvis nogen insisterer på at få en afstemning, kan vi ikke forhindre det. Men hvis forslagene bliver lagt frem, så vil jeg gerne allerede nu gøre det fuldstændigt klart, at så går jeg på talerstolen på landsmødet og anbefaler, at de ti teser bliver stemt ned.«

Det fik Pind og co. til at trække forslaget tilbage.

»Nu trækker vi afstemningen - det er jo den naturlige konsekvens af statsministerens krav,« som Pind selv formulerede det i Børsen.

Læs også: Ti år efter: Pind vandt slaget om de ti liberale teser

2004: Fogh smøg ærmerne op og kæmpede for velfærdsstaten

Anders Fogh Rasmussen har smøget ærmerne op. Fold sammen
Læs mere

Fogh holdt på landsmødet i 2004 en timelang tale uden manuskript og med skjorteærmerne smøget op. Det var en ny udgave af statsministeren, der imponerede sit parti og trådte frem på scenen, hvor han bl.a. omfavnede den danske model.

Læs også: Anders Foghs landsmødetale i 2004

Faktisk nøjes Fogh ikke bare med at tage flexicurity-modellen til sig. Han tog hele æren for begrebet:

»Vi havde EU-topmøde forleden. Der havde jeg lejlighed til at fortælle lidt om det. Den drøftelse foregik jo på engelsk. Jeg kombinerede de to ord og sagde, at vi har "flexibility" og "security", og så kaldte jeg den danske model for "flexicurity".«

Ifølge en rapport (se side 32) udarbejdet af Beskæftigelsesministeriet med Claus Hjort Frederiksen i spidsen opstod begrebet dog egentlig i Holland i midt-90’erne.

2008: Fogh sprang ud som miljøforkæmper

Anders Fogh Rasmussen indvier Nationalpark Thy den 22. august 2008. Fold sammen
Læs mere

»Vi står, efter min opfattelse, med tre store udfordringer i de kommende årtier,« sagde Anders Fogh Rasmussen fra talerstolen på landsmødet i 2008.

»Det er økonomien, det er sikkerheden, og det er klimaet. Og disse tre udfordringer er også vævet ind i hinanden. Og de er vævet ind i hinanden af vores helt ubegribelige afhængighed af en bestemt ting. Næsten en narkotisk afhængighed af en bestemt ting. Olie.«

Det var nye toner fra statsministeren, som på landsmødet bare fem år tidligere proklamerede, at »ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø« havde fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik. Fogh kastede sig nu ind i kampen for det, han kaldte en »ny grøn økonomi«. Det var ifølge Fogh »vores og næste generations store månelandingsprojekt«.

Anders Fogh Rasmussen

»»Dette at udvikle en ny grøn økonomi, det er vores og næste generations store månelandingsprojekt.««


2009: Lille Lars fra Græsted træder ind på scenen

Den 4. april 2009 blev det efter måneders spekulation endelig officielt: Anders Fogh Rasmussen skulle være NATO’s nye generalsekretær. Dagen efter meddelte han dronningen sin afgang som statsminister og overlod posten til Lars Løkke Rasmussen.

En måneds tid senere overtog Løkke også formandsposten i Venstre. Det skete på et ekstraordinært landsmøde den 17. maj 2009 i Odense. I sin første tale som formand indrømmede Løkke, at »det er en stor dag for lille Lars fra Græsted«.

Lars Løkke Rasmussen

»»det er en stor dag for lille Lars fra Græsted««


»Når man pludselig overtager en statsministerpost, så må man lige knibe sig i armen og tælle til 10,« indledte han sin tale:

»Men tro mig. Når man overtager formandsposten i Venstre… Det er noget andet. Det er med ærefrygt.«

2012: Løkke bebuder nulvækst i den offentlige sektor

Da Venstre holdt landsmøde i 2012, havde partiet i mere end et år ligget til over 30 procent af stemmerne i Berlingske Barometer. Det er derfor en Lars Løkke Rasmussen fuld af selvtillid, der i sin tale bebudede et opgør med de voksende offentlige udgifter. Han ville i stedet have et udgiftsstop.

Spol frem til 26:40 i klippet for at høre Løkke tale om nulvækst.

Venstres næstformand Kristian Jensen havde ellers tidligere på året været nødt til at trække en lignende udtalelse om nulvækst tilbage. Tilbagetoget kom blot få timer efter, at han var citeret på forsiden af Berlingske. Ifølge Jensen selv skete det efter en »diskussion« i partiet.

Landsmødet var også præget af, at Jens Rohde blev vraget som spidskandidat til Europa-Parlamentet. Det skete, fordi han i en kronik i Berlingske havde opfordret til at flytte flere beslutninger til Bruxelles. En opfordring, der var mere EU-begejstret, end partiledelsen brød sig om.

2013: Dansk Metal og Venstre står skulder ved skulder

»Vi er ikke enige om alting. Det er jeg godt klar over. Men vi har ikke længere råd til at stå på hver sin side. Vi må samarbejde på tværs af traditionelle skel.«

Den fremstrakte hånd kom fra Dansk Metals formand, Claus Jensen, da han noget overraskende dukkede op på talerstolen til Venstres landsmøde i 2013. Aldrig før havde formanden for et af de store fagforbund holdt tale på Venstres landsmøde. Det var ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen »et genialt politisk skaktræk« af Lars Løkke Rasmussen.

Men lykken var kort. Samme dag som landsmødet begyndte, bragte Ekstra Bladet de første afsløringer af, at Løkke som formand for klimaorganisationen GGGI havde brugt mere end en million kroner på 15 rejser. I første omgang nægtede Løkke at udlevere sine bilag, men den 20. oktober 2013 udleverede han dem alligevel og holdt derefter et rekordlangt pressemøde om sine rejseudgifter. Venstre faldt markant i meningsmålingerne, men Løkke afviste al snak om at træde tilbage som formand.

Sagen endte i øvrigt med at vælte udviklingsminister Christian Friis Bach (R), fordi han har været med til at godkende rejsereglerne i GGGI.