Thorning klar til valg efter påske

En fordel for Thorning ved at udskrive valget til afholdelse, før Folketinget går på sommerferie i juni, er den simple, at regeringens stribe af udspil står i folkets friske erindring – og ikke når at blive testet ude i virkeligheden.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var i Nordjylland i sidste uge, hvor hun bl.a. tog »første spadestik« til udvidelsen af Hirtshals Havn. Spadestikket bestod i, at hun sad i førerhuset på en såkaldt Dumper, der kunne vippe sandet væk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hvirvelvind af opstemte ministre, der lancerer udspil, fyger for øjeblikket gennem Slotsholmen.

Årsagen til travlheden hersker der ingen tvivl om: Statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes SR-ministre gør alt for at få sat regeringens sidste skibe i søen inden påske, så Thorning efter helligdagene kan trykke på valgknappen, så snart hun ser den bedste mulighed for at få genvalgt regeringen.

Alene i denne uge fik regeringen sat tre store flueben – fikset, fikset, fikset.

En milepæl blev sat i dansk EU-politik, da regeringen nåede til enighed med V, K og SF om præcis hvilke dele af EUs retspolitik, som Danmark skal tilslutte sig, hvis danskerne stemmer ja til at erstatte det danske retsforbehold med en tilvalgsordning, når de senest om et år skal til folkeafstemning.

Med en integrationspakke – trods tvivl om pakkens effekt – fik regeringen sat et andet væsentlig punktum. Målet med planen er, at flygtninge og indvandrere langt hurtigere skal ud på det danske arbejdsmarked, og regeringen afsætter derfor 204 mio. kr. til at skabe 30.000 jobforløb over de næste to år.

Endelig fremlagde justitsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften en række tiltag, som skal gøre myndighederne skarpere i indsatsen mod radikaliserede unge som Omar El-Hussein, der stod bag terrorangrebet i København for en måned siden.

Partistøtte inden længe

I næste uge rykker regeringen efter planen med samme hast. På programmet er nye regler for partistøtte og et børneudspil med fokus på de helt små i landets daginstitutioner.

Dermed er regeringens lovkatalog stort set udtømt. Tilbage har regeringen efter påske politiske forhandlinger og også et vækstudspil, som kan bruges som en sidste affyringsrampe før et valg. Derfor vil det heller ikke overraske, hvis Socialdemokraterne meget snart skyder en ny stor annonce­kampagne i gang i stil med den, der i januar solgte Helle Thorning-Schmidt med valgsloganet »Det Danmark, du kender«. På den måde kan S selv koreografere optakten til valget, og det vil partiet naturligvis forsøge.

En fordel for Thorning ved at udskrive valget til afholdelse, før Folketinget går på sommerferie i juni, er den simple, at regeringens stribe af utestede udspil står i folkets friske erindring – og ikke når at bllive testet ude i virkeligheden.

Thorning fortsat bagud

Men det ømme punkt for stats­ministeren er fortsat, at rød blok halter bagefter blå. I meget lang tid har rød blok stået til 45-46 procent mod 55-54 procent af stemmerne – og det er tæt på umuligt at indhente et så stort forspring, og det ved Thorning og hendes rådgivere. Men enkelte målinger har vist fremgang til S og rød blok, og hvis målinger i løbet af de første uger efter påske samstemmende bekræfter, at rød blok er kommet over de 47 procent, så er der stor chance for, at Helle Thorning-Schmidt vælger at udskrive valget. For fra den position er det opfattelsen i hendes inderkreds, at blå bloks forspring kan indhentes på en valgkamp.

Men hvis hun ikke får det momentum, er det mest sandsynligt, at valget først bliver udskrevet kort tid efter afslutningen på skolernes sommer­ferie, hvorefter valget så vil blive afholdt tæt på deadline midt i september. I så fald kan regeringen vælge at gå til valg på et nyt finanslovsudspil. Valgkampen er dog allerede i gang. Med politiske kampagner, spidse angreb og top­politikere på turné rundt i landet.

I denne uge var Helle Thorning-Schmidt på besøg på Vestas, Arla og et gymnasium. Lars Løkke Rasmussen var på besøg hos en tømrermester, et besøgscenter og en efterskole. Og DFs leder Kristian Thulesen Dahl lagde vejen forbi Bornholm for at besøge Danish Crowns slagteri i Rønne og Bornholms Hospital, inden han sluttede af med et offentligt møde på Raschs Pakhuz i Rønne.

Med andre ord er det ikke blot Thorning – men også hendes to største modstandere - der står klar til valg. Måske allerede kort efter påske. Alle venter blot på, at hun trykker på knappen.