Thomas Larsen: Vil Gade være V-formand?

Tidligere var Venstre det parti, der formåede at skabe de mest harmoniske lederskift, men denne gang er der udsigt til kampvalg og indre opposition. Ender Gade i formandsstolen, vil det blive hans livs udfordring.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ANALYSE: På Christiansborg hviler manges øjne på Søren Gade, som i disse dage markerer sig i offentligheden. Profilerer han sig før et kommende formandsskifte i Venstre?

Der er opstået ny og intens interesse for Søren Gade.

Venstres gruppeformand har i længere tid holdt sig væk fra mediernes projektørlys og passet sit arbejde, som går ud på at lede Venstres folketingsgruppe og holde tæt kontakt til ministerholdet. Men nu er han trådt ud af anonymiteten og har markeret sig i fuld offentlighed.

Først kritiserede han ret usædvanligt sin partifælle, forsvarsminister Peter Christensen, for at ville sende service og reparation af det danske krigsskib, Niels Juel, i internationalt udbud. Dernæst gik han i Berlingske sammen med den radikale leder, Morten Østergaard, og advarede om, at hastværk i lovgivningsarbejdet er ved at udvikle sig til et demokratisk problem, bl.a. fordi kvaliteten i lovgivningen falder.

Disse markeringer kunne også godt være kommet fra andre politikere, men når Gade er afsender, sætter det øjeblikkelig gang i spekulationer i Venstre og de øvrige partier på Christiansborg. Det skyldes, at forhandlingerne om regeringens 2025-plan kan falde på gulvet med et brag og i yderste instans udløse valg.

Sker det, er det ikke sikkert, at Lars Løkke Rasmussen vil kunne fastholde regeringsmagten. Og nok så væsentligt vil et tab af magten kunne udløse hans afgang som formand for Venstre. Og det er her, at Søren Gade kommer ind i billedet.

Selv om ingen Venstrefolk taler om det offentligt, hvisker de udenfor citat om, hvad der sker, hvis partiet i løbet af kort tid skal skifte formand. Udadtil er udenrigsminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, fortsat svag favorit til at tage over, men man skal ikke tage fejl af, at stærke profiler vil kæmpe hårdt for at forhindre et sådant magtskifte.

Hvem skal i givet fald være modkandidat til Kristian Jensen? Ja, et godt bud vil være Søren Gade, som i forhold til baglandet og vælgerne opfattes som et godt bud på en ny leder. Tilhængerne af Gade peger på, at han har den nødvendige træning fra Folketinget, hvor han har været menig, ordfører og senest gruppeformand, ligesom han tidligere har prøvet kræfter med en central ministerpost. Med sin uddannelse som økonom, sin erfaring, baggrundsviden og overblik vil han efter manges mening kunne løfte rollen som formand. Derudover fremhæver de, at han er en fremragende kommunikator med stor folkelig gennemslagskraft.

Af disse grunde håber fremtrædende Venstrefolk, at Gade bliver manden, der efterfølger Lars Løkke.

Om det kommer til at gå sådan, er mere tvivlsomt. For det kræver, at Søren Gade har viljen til at gå ud i en konfrontation med Kristian Jensen - hvilket han tidligere er veget tilbage for. Det fordrer også, at han har styrken og robustheden til at være øverste leder og føre partiet frem fra et svært udgangspunkt.

I den forbindelse siger kritikerne af Søren Gade, at han nok var en respekteret og populær forsvarsminister, men de minder også om, at han til sidst kom under belejring og endte med at kaste håndklædet i ringen og trække sig fra posten. De peger ligeledes på, at han abrupt forlod topposten som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer. Her var han en synlig ambassadør for erhvervet, indtil hans flirt med en tilbagevenden til politik udløste et brud.

Kritikerne ser Søren Gade som en person, der er bedst i medvind, mens han har sværere ved at klare sig i strid modvind. Og netop storm og blæst vil han med garanti komme til at opleve en del af i rollen som ny V-formand, der i givet fald skal i gang med at genopbygge Venstre og få de forskellige grupperinger til at arbejde sammen som en helhed.

For blot få år siden støttede 30 procent af danskerne Venstre - men i dag er det mindre end 20 procent. Tidligere var Venstre det parti, der formåede at skabe de mest harmoniske lederskift, men denne gang er der udsigt til kampvalg og indre opposition. Ender Gade i formandsstolen, vil det blive hans livs udfordring.