Thomas Larsen: Thulesen sætter tommelskruer på Løkke

Ser vi tilbage, har Thulesen haft betydelig succes med sin fremgangsmåde, skriver Berlingskes politiske kommentator.

»Når DF-leder Kristian Thulesen lægger et forslag i folketingssalen om at indføre total grænsekontrol, ved han godt, at han ikke her og nu får et politisk flertal på plads,« skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.  (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når DF-leder Kristian Thulesen lægger et forslag i folketingssalen om at indføre total grænsekontrol, ved han godt, at han ikke her og nu får et politisk flertal på plads.

Af samme grund vil kritikere sige, at der er tale om en tom gestus. Men det vil være at undervurdere DF-lederen. Hans hensigt er at gøre DFs position krystalklar over for danskerne og øge presset på statsminister Lars Løkke Rasmussen. Og ser vi tilbage, har Thulesen haft betydelig succes med sin fremgangsmåde.

I løbet af flygtninge- og immigrantkrisen er mange af DFs planer blevet til virkelighed, og hver gang har danskerne tydeligt kunnet se, hvem der har arbejdet mest målrettet for at få tiltagene gennemført.

Tilbage i efteråret mente Løkke og resten af V-toppen ikke, at det ville være muligt at skærpe kontrollen ved de danske grænser, og flere ministre advarede om, at kontrol ville gøre Danmark til en flygtningemagnet. Men da Sverige i de første dage af januar indførte øget kontrol for at bremse den kaotiske tilstrømning til landet, fulgte Danmark trop og øgede kontrollen ved grænsen til Tyskland.

Dansk Folkeparti har længe ønsket at gå skridtet videre og genindføre regulær grænsekontrol for at kunne bremse og helst stoppe tilstrømningen til Danmark. Når forslaget kommer nu, handler det om, at Thulesen Dahl frygter, at flygtninge og immigranter vil dukke op i større tal i takt med, at foråret rykker tættere på.

DF-ledelsen har samtidig set, at flere europæiske lande gør oprør mod EU og går imod kansler Angela Merkel ved at gribe til nationale løsninger og opgradere kontrollen ved grænserne. Det er heller ikke forbigået DF-ledelsens opmærksomhed, at Angela Merkel og hendes parti, CDU, blev svækket ved søndagens delstatsvalg, hvor mange tyskere stemte på det indvandrerkritiske parti, Alternative für Deutschland. Dermed får Merkel endnu sværere ved at gennemtvinge sin vilje i EU, lyder analysen i DF.

Sidst, men ikke mindst er DF-ledelsen skeptisk over for den aftale, som EU – drevet frem af Merkel – vil indgå med Tyrkiet. Dels frygter DF, at Tyrkiet ikke vil gøre nok for at hindre flygtninge og immigranter i at rejse mod Europa. Dels er DF-ledelsen imod, at EU vil give milliardbeløb i kombination med visumfrihed til EU for tyrkiske borgere og løfter om, at tyrkerne kan komme tættere på medlemskab af EU. I DF-toppen mener man, at Tyrkiet presser uacceptable indrømmelser ud af EU.

Set med Kristian Thulesen Dahls øjne har EU slet ikke magtet at håndtere krisen. Eller som han formulerede det i et nyhedsbrev: »EU har ikke været en del af løsningen på flygtninge- og migrantkrisen. EU har været en del af problemet.«

Derfor øger han nu presset på Løkke for at få indført fuld grænsekontrol. DF vil kunne afvise folk, der kommer fra sikre lande for at søge asyl i Danmark, og DF vil sætte alt ind på, at flygtninge skal repatrieres – det vil sige sendes hjem – så snart det er muligt at vende tilbage til hjemlandet eller nærområdet.

»Vi må ikke sidde med hænderne i skødet og vente på, at det hele bliver løst i EU-regi, for så kommer vi til at vente meget, meget længe,« lød konklusionen fra Kristian Thulesen Dahl.

Set fra Lars Løkke Rasmussens perspektiv er verden mere kompleks. I regeringens inderkreds har man ganske vist arbejdet med beredskabsplaner for at kunne skrue op for kontrollen ved grænserne, hvis tilstrømningen tager til.

Løkke er i en svær balanceakt, hvor han løbende har sagt god for at stramme den danske udlændinge- og asylpolitik, ligesom han ved årets begyndelse gav grønt lys for øget kontrol ved den tyske grænse. Men han passer på med ikke at udfordre EU direkte og komme ud i en åben konfrontation med det mægtige Tyskland mod syd.

Dertil kommer, at det – i hvert fald i dele af Venstre – vil gøre ondt at opgive visionen om det grænseløse Europa. I Venstre har man været med til at arbejde for netop den retning i EU, og man ser det indre marked og nedlæggelsen af de indre grænser i EU som en kæmpe fordel for erhvervslivet og som en afgørende vækstmotor. Helt banalt vil en permanent grænselukning – som i praksis skal kunne holde flygtninge og immigranter ude af Danmark – også tage ressourcer fra politiets øvrige arbejde og koste penge.

For Kristian Thulesen Dahl vil det derimod være nemt at prikke hul på visionen om det grænseløse Europa, som han ser som en illusion. Han mener, at EU har spillet fallit med den manglende sikring af de ydre grænser, og han opfatter national grænsekontrol som det normale og hensigtsmæssige.

Efter hans mening forfølger modstanderne af grænsekontrollen en urealistisk ideologisk drøm om et grænseløst Europa, og de har bevidst brugt nedlæggelsen af de nationale grænser til at drive integrationen i EU frem. Ofte i modstrid med mange EU-borgeres ønsker og med store negative konsekvenser til følge i form af grænseoverskridende kriminalitet og hundredtusinder af flygtninge og immigranter, som i en periode kunne bevæge sig uantastet op gennem Europa.

I et nyhedsbrev fældede han for nylig – uden nogen form for sentimentalitet – dødsdommen over de åbne grænser: »Alle kan nu se, at illusionen, ja fantasien, om det grænseløse Europa med effektiv kontrol ved de ydre grænser ikke længere holder (...) Det er uundgåeligt, at grænsekontrollen kommer igen,« lød hans sigende slutreplik.

Den kommende tid vil vise, om han får ret. Med sit beslutningsforslag demonstrerer han, hvor DF står, og han tvinger de øvrige partier i Folketinget til at bekende kulør.