Thomas Larsen: Peter Christensen kan blive stærk forsvarsminister

Peter Christensen er den diamentrale modsætning til Carl Holst, vurderer Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»PC« lyder det på Christiansborg, og så ved alle, at man taler om Peter Christensen.

Det er med andre ord en kendt og erfaren toppolitiker, som Lars Løkke Rasmussen har hentet ind som ny forsvarsminister efter Carl Holsts dramatiske exit efter mindre end 100 dage i chefstolen i ministeriet.

Groft sagt er Peter Christensen den diamentrale modsætning til Carl Holst, når det handler om at kunne begå sig i Folketinget og kende det politiske spil på Slotsholmen. Peter Christensen har i en årrække været en del af den inderste kerne i Venstre: Han har som ordfører varetaget det tunge økonomiske stof. Han har siddet i utallige forhandlinger, han har et stort kontaktnet i de øvrige partier, herunder hos samarbejdspartnerne i Dansk Folkeparti, og endelig kender han det voldsomme medietryk, som kom bag på Carl Holst.

»PC«- eller Peter Christensen - er en insider, som er tæt på såvel statsminister Lars Løkke Rasmussen som til finansminister Claus Hjort Frederiksen. Oven i hatten er han bredt respekteret i Venstres folketingsgruppe.

Af samme grund kunne man næsten mærke lettelsen hos Lars Løkke Rasmussen, da han præsenterede Peter Christensen som ny forsvarsminister på Amalienborg Slotsplads. Regeringschefen ved nemlig godt, at det kaotiske forløb med Carl Holst kaster skygger tilbage på statsministeren selv, for det var Løkke, som skønnede, at Carl Holst ville være den rigtige mand til at løse opgaverne i Forsvarsministeriet. Et skøn, som mildest talt ikke faldt heldigt ud, og som eftertrykkeligt har torpederet Løkkes ambition om at vise, at han ville stå i spidsen for en veldrevet og professionel regering, hvor fyringer, rokader og udskiftninger ikke skulle ske i samme tempo, som det skete under forgængeren Helle Thorning-Schmidts lederskab.

 

 

Med valget af Peter Christensen har Løkke fået chancen for at få rettet op på sin fejl, og han kan omsider tilføre dansk forsvar den politiske ekspertise og erfaring, som man sukker efter - lige fra rekrutterne til generalerne.

Man kan tilføje, at Peter Christensen i høj grad får brug for sine politiske evner. Forsvaret er under pres. De seneste års massive spareplaner og strukturændringer har været hårde, og fra de menige til officerkorpset er der udbredte frustrationer over forholdene. Dertil kommer, at der skal træffes vigtige beslutninger om bl.a. milliardindkøb af nye kampfly, ligesom den nye minister skal ind i overvejelserne om, hvordan dansk forsvar indrettes rigtigt til det nye og komplekse sikkerhedspolitiske billede, der toner frem med bl.a. et mere aggressivt Rusland og truslen fra fanatiske terrorbevægelser.

Skal man nævne svagheder hos den nyslåede minister, handler det netop om, at han skal sætte sig ind i internationale sikkerhedspolitiske problemstillinger, som vil være nye for ham. Det vil være et handicap, at han ikke har dyb baggrundsviden. Omvendt har toppolitikere en sjælden evne til lynhurtigt at komme ind i kompliceret stof. Ser vi på de seneste år, havde eksempelvis Nicolai Wammen heller ikke en særlig indsigt, da han blev udnævnt til ny forsvarsminister, men han fik ikke desto  mindre hurtigt manifesteret sig som en kompetent og driftsikker førstemand for forsvaret. Der er grund til at tro, at Peter Christensen vil demonstrere samme evne til at komme ind i stoffet og opsætte sine pejlemærker. Men det bliver selvsagt en udfordring.

Derudover skal han dygtiggøre sig som kommunikator, for det hører med i bedømmelsen af "PC",  at han rent faktisk ikke opnåede genvalg i forsommeren. Det skyldtes nok så meget, at han i lighed med andre Venstrefolk blev straffet af vælgernes vrede over Løkkes sager. Danskerne vendte ryggen til Venstre, mens de i stedet søgte til det succesrige Dansk Folkeparti. Men vælgernes fravalg af Peter Christensen handlede nok også om, at han ikke formåede at pleje sit bagland tilstrækkeligt godt, ligesom han - set via det magtfulde tv-medie - har det med at fremstå som en kantet og hård toppolitiker.