Thomas Larsen: Kjers afgang var nødvendig for Løkke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen spillede højt spil - og er endt med at tabe.

Rasmus Jarlov og Lars Løkke Rasmussen går en tur under forhandlingerne på Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Eva Kjer Hansens meddelelse om, at hun træder tilbage som miljø- og fødevareminister, har statsminister Lars Løkke Rasmussen fået mulighed for at styre uden om et valg, hvor Venstre stod til at blive straffet af danskerne.

»Efter min vurdering har Eva Kjer Hansen truffet den eneste rigtige beslutning. Hendes fremtid som minister var umulig, og hvis ikke hun selv havde trukket sig, kunne hun have tvunget sin regeringschef til at udskrive et folketingsvalg på et elendigt tidspunkt for Venstre,« siger Thomas Larsen.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator burde Eva Kjer Hansen være gået tidligere.

»Det havde uden tvivl været bedst for Eva Kjer Hansen, hvis hun tidligere var nået frem til den konklusion, men hun har jo været bundet af, at statsministeren i fuld offentlighed og i bombastiske vendinger har erklæret, at han stod bag sin minister og ikke ville fyre hende. Når hun vælger at trække stikket nu, skyldes det ganske enkelt, at det nu står tindrende klart, at de Konservative ikke vil have ladet hende fortsætte som minister under nogen omstændigheder,« fastslår Thomas Larsen.

Lørdag formiddag havde den konservative leder, Søren Pape Poulsen, bebudet et pressemøde, hvor han netop ville fastslå, at flere døgns forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen ikke har ændret på de konservatives grundlæggende opfattelse af, at Eva Kjer Hansen måtte gå af som minister.

»Dermed stod det også klart, at Lars Løkke Rasmussen reelt havde tabt nervekrigen med Søren Pape og de Konservative, og på den baggrund måtte Eva Kjer Hansen drage konsekvensen og trække sig.«

Ifølge Thomas Larsen efterlader det samlede forløb et indtryk af, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har spillet højt spil - og er endt med at tabe.

»Det står klart, at Løkke selv var med til at gøre sin ministers skæbne til et spørgsmål om hele regeringens fremtid, og det var ikke klogt, for truslen om valg bed ikke på Søren Pape. Dette forløb har derfor ikke gavnet Løkke på nogen måde. Vi kan da også se på målingerne, at Venstre faktisk har tabt terræn, og det kommer til at tage tid - og masser af hårdt arbejde og konkrete resultater - at genvinde danskernes opbakning,« siger Thomas Larsen.

Dog peger han på en lille gevinst for Lars Løkke Rasmussen:

»Selv om Løkke på ingen måde er blevet styrket af dette forløb, er det trods alt gået op for de øvrige borgerlige partiledere, at der er brug for bedre sammenhold og koordination internt i blå blok. Ellers holder regeringen ikke længe. Det er i høj grad Løkkes ansvar at formidle et godt samarbejde, men det kræver også, at Søren Pape Poulsen, Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen spiller med og er villige til at indgå kompromiser. I modsat fald kan regeringen nemt falde med et brag til efteråret, hvor der skal forhandles om bl.a. finanslov og en skattereform,« siger Thomas Larsen.