Thomas Larsen: Det er sandhedens time for Samuelsen

Anders Samuelsen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

ANALYSE: Med en sjældent hård kritik lægger DIs direktør, Karsten Dybvad, et massivt pres på Anders Samuelsen og Liberal Alliance.

Over for Berlingske gør Karsten Dybvad det klart, at Dansk Industri gerne ser topskatten lettet mest muligt. Han advarer dog samtidig om, at det vil være urimeligt og skadeligt, hvis regeringens samlede 2025-plan falder på gulvet med et brag, alene fordi Anders Samuelsen står fast på sit ultimative krav om at få lettet topskatten med minimum fem procentpoint – også for de danskere, der tjener mere end en million kroner.

I umisforståelige vendinger advarer DI-direktøren om, at et sammenbrud i forhandlingerne vil få negative konsekvenser for erhvervslivet og samfundet, og han frygter for den politiske »tumult«, som et valg vil udløse.

Med budskabet fra Dybvad vil der være lagt op til, at mange andre virksomheder og organisationer følger trop. Hidtil har erhvervslivet holdt lav profil i forhold til Samuelsen, hvilket der er flere årsager til. Mange erhvervsfolk har mødt Samuelsen til et af de utallige seminarer og møder, som LA-formanden i de seneste år har deltaget i, og de kan lide hans politik og hans ambition om at få lettet topskatten. Derudover har mange erhvervsledere ikke ret tæt kontakt til det politiske system, og de har derfor anset den seneste tids dramatik omkring forhandlingerne på Chris- tiansborg for at være typisk »teatertorden«.

Nu er det imidlertid ved at gå op for organisationer og virksomheder, at 2025-planen – som på vigtige felter styrker rammerne for erhvervslivet – risikerer at falde på grund af Anders Samuelsens krav. De er også ved at forstå, at konsekvensen kan blive et valg og et regeringsskifte, der vil kunne bringe en S-regering til magten. En regering, som i givet fald vil være afhængig af støtte fra blandt andet Alternativet og Enheds- listen.

Det er dette perspektiv, der er baggrunden for Karsten Dybvads appel til Samuelsen om at neddrosle sine krav. Og man kan være sikker på, at DI-direktøren har baglandet bag sig og sit mandat i orden. Af samme grund er det sandhedens time, der er indtruffet for Samuelsen. Fra nu af vil det være umuligt for Samuelsen at fremstå som ambassadør for et erhvervsliv, der reelt undsiger ham. Derudover vil den krasse kritik fra erhvervslivet kunne få negativ indvirkning på vælgernes opbakning til LA i meningsmålingerne.

I de kommende dage vil det derfor blive blotlagt, om Anders Samuelsen vil stå fast på at fælde Lars Løkke Rasmussens regering – hvis ikke han får sine krav opfyldt – eller om han langt om længe vil neddrosle sine krav og sætte sig til forhandlingsbordet i Finansministeriet.

Thomas Larsen er Berlingskes politiske kommentator.