Thomas Larsen: »Det er et partiskifte, som næsten kun kan øge politikerleden«

Pernille Schnoors partiskifte til Alternativet vil øge politikerleden og give Uffe Elbæk en fjer i hatten - men ellers ikke betyde noget som helst, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Foto: Begge fotos: Thomas Lekfeldt. Pernille Schnoor underskrev den 3. juli som nyt folketingsmedlem Grundloven.
Læs mere
Fold sammen

Mindre end et år efter hun blev valgt ind i Folketinget som Socialdemokrat i Nordsjælland, og godt en uge efter at være genvalgt af Socialdemokraterne i Helsingør som kandidat til Folketinget har Pernille Schnoor skiftet parti til Alternativet.

»Overordnet kan det næsten kun bidrage til at øge politikerleden. Det er det mest fremherskende og iøjnefaldende ved hendes partiskifte, som indskriver sig i række af forbløffende mange partiskifter de senere år. Det vil blive set som et symptom på, at de folkevalgte er mindre loyale over for deres partier og deres vælger. De har åbenbart ikke særligt svært ved at skifte parti, hvis de føler at de ikke får deres karrieremæssige ambitioner opfyldt,« siger Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator.

»Jeg tror, at det for en del vælgere er svært at forstå, at politikere så hurtigt kan flytte sig til nye positioner og nye partier. Det er med til at svække vælgernes tillid til de politikere, de stemmer på. Og det ser decideret skidt ud, at hun skifter så hurtigt efter at være valgt til kandidat. Der stiller man sig op og bekræfter over for parti, lokalforening og bagland, at man er socialdemokrat og vil kæmpe for partiet. Og så er man over alle bjerge en uge efter. Det er et moralsk svigt over for dem, man vender ryggen til,«  siger Thomas Larsen, der dog ikke vurderer, at Socialdemokraterne vil lide væsentlig  skade som parti af Schnoors afgang.

»Der vil være ærgrelse og forargelse, men heller ikke mere. Vi taler om en meget ukendt politiker. Og der er også grænser for, hvor forargede Socialdemokraterne kan tillade sig at være, når de tog imod en hel bølge af SFere, som nu har meget fremtrædende pladser i partiet«.

»Opgøret med corydonismen er udeblevet«

Pernille Schnoor begrunder i dag i en kronik i Politiken sit partiskifte med en stor skuffelse over Socialdemokraternes manglende udvikling i den efter hendes mening rigtige retning under Mette Frederiksen - og en endnu større beundring for Uffe Elbæk.

»Det er utroværdigt, at hun er så unuanceret både i sin kritik og i sin hyldest. Alle sejl bliver sat til for at begrunde skiftet, men det ser umodent ud. Med al respekt for Elbæk, er der ingen politisk leder, der kan leve op til den hyldest. Umiddelbart er hendes skifte selvfølgelig en fjer i hatten for ham, og på kort sig er det god reklame for Alternativet. Det understreger, at det er et parti, der kan tiltrække folk fra andre partier, og de tager overstrømmende godt imod. De kunne nok godt dømme om flere socialdemokrater, der ser i deres retning. Men skiftet er med til at vise problemerne, som Alternativet vil rende ind i. Det er meget forskellige folk, som har søgt derover. De har en overordnet vision, men derfra er der et stykke vej til at lave konkret politik,« siger Thomas Larsen.

Schnoor bruger udtrykket »corydonisme« flere gange i sin kronik og udtrykker stor skuffelse over, at Socialdemokraterne under Mette Frederiksen ikke er vendt til en mere »humanistisk« linje.

»Socialdemokraternes økonomiske politik er jo ikke et nyt fænomen, siden hun blev valgt ind i Folketinget i sommer. Men hun kan faktisk have en pointe om udlændingepolitikken. Socialdemokraterne har strammet linjerne meget betydeligt og på  meget kort tid. Jeg tror, mange Socialdemokrater har svært ved at spejle sig i den flygtningepolitik, deres parti fører,« siger Thomas Larsen.

Ingen magtpolitisk betydning

Thomas Larsen vurderer ikke, at Schnoors skifte vil ændre den politiske balance.

»Det får ingen betydning overhovedet på det rent parlamentariske, Det er jo bare en politiker i rød blok, som skifter fra ét parti til et andet, så magtpolitisk flytter det ikke noget. Men mængden af partiskifter er jo med til at understrege, at det godt kan få stor betydning i denne periode. Der skal bare være en enkelt, der skifter fra Venstre eller et af de andre blå partier til rød blok, for at vi kan have en meget interessant situation,« siger han.