Socialdemokraterne er tilbage på toppen

Socialdemokraternes popularitet er ifølge Berlingske Barometer større, end den har været i årevis

Foto: Mette Frederiksen ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg. (Foto: Henning Bagger)

Julen kommer tidligt i år, hvis man er socialdemokrat. Opbakningen til partiet er i øjeblikket større, end den har været på noget tidspunkt siden maj 2011. Det viser Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.

Barometeret viser i dag en tilslutning på 28,4 procent til Socialdemokraterne, hvilket er den foreløbige kulmination på en flot udvikling for partiet i år. I midten af februar havde partiet en tilslutning på 23,7 procent, og siden da er vælgernes opbakning steget støt.

De nye socialdemokratiske vælgere ser ud til primært at være kommet fra Dansk Folkeparti. Ifølge en vælgervandringsanalyse foretaget af Gallup er omkring 40.000 vælgere gået den vej siden folketingsvalget sidste sommer. Det skal dog nævnes, at tallet hænger sammen med en betydelig statistisk usikkerhed.

Socialdemokraternes vælgertilslutning

Går man nogle år tilbage i barometerets historik, sættes Socialdemokraternes nuværende tilslutning i et endnu flottere perspektiv. I maj 2013 - midt i Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode - var det gamle arbejderparti således helt nede og runde 16 procent i meningsmålingerne. Fra det lavpunkt gik Socialdemokraterne som bekendt frem igen og fik et valgresultat på 26,3 procent.

Blokkenes størrelser har været stort set uændrede de seneste uger. Blå blok står til 48,1 procent, mens rød blok kan mønstre 51,8 procent.

Her kan du gå på opdagelse i Gallups undersøgelse af vælgervandringer (bemærk, at tallene angiver vælgervandringer i perioden mellem det seneste folketingsvalg og oktober-november i år).

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.