SF har stabiliseret sig med cirka fem procent af stemmerne

Efter Socialistisk Folkeparti mistede mange vælgere i kølvandet på »Villy-effekten« for cirka otte år siden, blev det debatteret, om vælgerne ville vende tilbage. Tallene tyder foreløbigt ikke på det. Siden folketingsvalget i 2015 har partiet ligget stabilt, viser Berlingske Barometer.

SF med formand Pia Olsen Dyhr i spidsen samt Lisbeth Bech Poulsen og Jacob Mark ankommer til sættemøde i Finansministeriet mandag d. 5. september 2016. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Der var engang for syv til otte år siden, hvor der var noget, der hed »Villy-effekten«.

Om den midlertidige medvind reelt skyldtes formanden, skal her være usagt, men i hvert fald var vælgeropbakningen skyhøj. Faktisk var meningsmålingerne de højeste i Socialistisk Folkepartis levetid, der som bekendt rækker tilbage til 1959.

SF stod i maj 2010 til lige under 20 procent af stemmerne svarende til 34 mandater.

Opbakningen nåede at dykke til 9,2 procent, som blev valgresultatet i 2011, hvor partiet indgik i - og senere hen forlod - regeringen med Socialdemokratiet og Radikale Venstre. Valgperioden 2011-2015 var en turbulent tid for SF i meningsmålingerne, men tendensen var, at det gik ned ad bakke.

I den tid blev det debatteret, om SF kunne vinde de tabte vælgere tilbage. Hvordan er det så gået?

Ikke ret godt, set med socialistiske øjne.

Ser vi alene på tallene, er der intet i denne valgperiode, der tyder på, at vælgerne for alvor har flirtet med SF. Partiet har nemlig ligget langt mere stabilt end i den forrige valgperiode. Der har kun været små udsving i vælgeropbakningen, og partiet har generelt stået til mellem fire og fem procent af stemmerne.

Lavpunktet var 3,3 procent i juni 2015, mens højdepunkterne var 5,2 procent i marts og september 2017.

Socialistisk Folkepartis vælgeropbakning fra den 29. januar 2010 - 14. februar 2018. Fold sammen
Læs mere

Nogenlunde på niveau med valget

I denne uge står Socialistisk Folkeparti til at få cirka 4,8 procent af stemmerne ved et eventuelt folketingsvalg i dag. Det er kun 0,6 procentpoint mere end ved valget i 2015.

Mandatmæssigt ser det dog ud til, at SF har fået to mandater mere end ved det seneste valg. De er nemlig gået fra syv til ni mandater. Men da den statistiske usikkerhed ligger på 0,5 procent, kan vi derfor kun konstatere, at partiet er gået en lille smule frem. Den statistiske usikkerhed er altså for stor til at sige, at SF med sikkerhed er gået to mandater frem.

Søjlerne til venstre er Berlingske Barometers vægtede gennemsit beregnet den 23. februar 2018 - søjlerne til højre er  fra sidste folketingsvalg i 2015. Fold sammen
Læs mere

Ser vi på blokfordelingen, fører rød blok med 51,3 procent af stemmerne og 93 mandater, mens blå blok må nøjes med 48,7 procent og 82 mandater.

Lige nu står blå blok derfor til lidt flere stemmer, end hvad rød blok rent faktisk fik til folketingsvalget i 2015. Dengang fik rød blok kun 47,7 procent af stemmerne.