Samuelsen klatrer op i et nyt højt træ – og det kan blive hans redning

Lars Løkke Rasmussens sving mod midten har udløst skarpe protester fra Anders Samuelsen og Liberal Alliance. Men reelt har LA fået chancen for et comeback.

Anders Samuelsen (LA) får ikke hele scenen for sig selv, men Lars Løkke Rasmussens sving ind mod midten skaber et nyt rum for Liberal Alliance frem mod valgdagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er tydeligt, at Anders Samuelsen er forbandet over, at Lars Løkke Rasmussen er i gang med at iscenesætte Venstre som velfærdsparti og har travlt med at promovere sit nye »velfærdsløfte« til danskerne.

Men i realiteten har Løkke stukket en redningsplanke ud til Samuelsen og foræret den kriseramte LA-formand det bedst mulige afsæt for et comeback.

Med Løkkes forsøg på at vinde slaget om velfærden mod Socialdemokratiet bliver der plads til Anders Samuelsen og Liberal Alliance, der kan appellere til de vælgere, der er bekymrede for overbudspolitik og ønsker en liberal stemme på Christiansborg.

Her og nu ser det ganske vist svært ud for Liberal Alliance. Et kig på målingerne viser, at LA befinder sig langt væk fra det fremragende valgresultat i 2015, da partiet opnåede støtte fra 7,5 procent af danskerne og var en vigtig årsag til, at Lars Løkke Rasmussen kunne rykke ind i Statsministeriet igen.

I dag peger de fleste målinger på, at mindre end fire procent af danskerne støtter LA, og det er åbenbart, at tiden siden det succesrige valg i 2015 har tæret. Det kostede dyrt på troværdighedskontoen, da Samuelsen billedligt talt klatrede op i skovens højeste træ og råbte, at han kun ville komme ned, hvis han fik opfyldt sine krav om markante lettelser af topskatten.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger

Disse krav var – måtte man forstå – så vigtige, at Samuelsen var klar til at vælte Løkkes første smalle V-regering, hvis han ikke fik sin vilje igennem. I virkeligheden viste det sig, at Anders Samuelsen var klar til at veksle sine krav til regeringsdeltagelse og ministerbiler, da en hårdt presset Lars Løkke Rasmussen i efteråret 2016 besluttede sig for at udvide sin regering med de Konservative og Liberal Alliance for at forhindre sammenbrud og nyvalg.

Året efter, i efteråret 2017, stod Anders Samuelsen atter for dramatikken, da han blev hovedperson i en lang og bitter magtkamp med Dansk Folkeparti om VLAK-regeringens udspil til reformer og skattelettelser. Også i dette forløb blev vælgerne vidne til en samspilsramt blå lejr, som ikke evnede at finde sammen om kompromiser.

Efterfølgende har Venstrefolk, konservative politikere og DF-ledelsen samstemmende placeret hovedansvaret for det kaotiske forløb hos Samuelsen, som beskyldes for at have ødelagt chancen for at opnå vigtige resultater og kritiseres for at have skubbet Dansk Folkeparti tættere på Socialdemokratiet.

Da Løkke kort før udskrivelsen af valget blev interviewet her i Berlingske, var det tydeligt at se, at han lagde afstand til Liberal Alliance og vendte ryggen til den økonomiske 2030-plan, som LA går til valg på.

Ikke desto mindre er det netop Løkkes bevægelse mod midten, som giver LA chancen for et comeback.

Med Løkkes lancering af velfærdsløftet, der lader de offentlige udgifter stige med 0,65 pct. om året, kan Anders Samuelsen appellere til de borgerligt-liberale vælgere, der ikke ønsker samme socialdemokratiske snit over den økonomiske politik og er imod at øge væksten i den offentlige sektor.

LA får dog ingenlunde hele arenaen for sig selv. Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, og formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, vil også lægge afstand til Venstres varme omfavnelse af velfærdsstaten. Men alt andet lige er der skabt et politisk rum, som Anders Samuelsen kan træde direkte ind i.

Det sker samtidig med, at flere økonomer – sammen med ledere fra Dansk Erhvervsliv – er begyndt at advare mod konsekvenserne af offentligt overforbrug og manglen på reformer, der kan styrke dansk økonomi.

Selv om Anders Samuelsens troværdighed er skrammet, får han ikke bedre afsæt for at sikre et comeback for sig selv og sit parti. Det ved LA-formanden godt. Og derfor er han også gået til kanten i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han i kraftige vendinger anklager Løkke for at svigte det borgerlige Danmark.

I samme interview – der blev bragt i onsdagens udgave af JP – gjorde Anders Samuelsen det klart, at Lars Løkke Rasmussens socialdemokratiske kopipolitik i værste fald kan føre til recession og arbejdsløshed.

I samme ombæring fremførte Anders Samuelsen det argument, som LA-ledelsen vil bruge frem til valgdagen 5. juni, og som handler om, at der mere end nogensinde er brug for LA.

Som Anders Samuelsen selv formulerer det i JP: »Når den stærkeste dreng i klassen – og det burde være Venstre – giver op i værdidiskussionen og siger, at der er kun en løsning, og det er et overforbrugende socialdemokratisk velfærdssamfund, så bliver det en sandhed, hvis ingen taler imod det.«

Hvis nogen ellers skulle være i tvivl, er Anders Samuelsen og LA i den grad parate til at tale imod.

Frem mod grundlovsdag bliver det partiets kernebudskab, at borgerlige og liberale vælgere bør stemme på LA for at forhindre, at Løkke kommer til at føre socialdemokratisk politik fremover:

»Jeg tror på, at vi kan holde dem på sporet, ligesom vi har gjort de seneste to et halvt år. Det har været hårdt, og vi har måttet kæmpe fra gang til gang, og det har set uskønt ud en enkelt gang undervejs. Men der er også meget, der er lykkedes, fordi vi har siddet med ved bordet (…) Uden vores stemme var det skred, som vi nu ser i valgkampen, kommet langt før,« lyder det fra Anders Samuelsen i JP.

I samme interview fastslår Anders Samuelsen, at det bliver LAs opgave at blokere for, at Løkkes velfærdsløfter »bliver til virkelighed«. Kritikere af Samuelsen vil konkludere, at dette ser ud til at komme til at ske helt af sig selv, eftersom alle meningsmålinger peger i retning af et regeringsskifte. Sagen er nok også, at det virkelige mål for Anders Samuelsen er at undgå en nedsmeltning og være i stand til at fastholde et hold af LA-politikere på Christiansborg efter valgdagen. Lykkes det, håber han til gengæld på at kunne relancere LA i kampen mod en ny S-regering.