Så stor - eller lille - magt får Pia Kjærsgaard

Historisk: Med Pia Kjærsgaard som formand får Folketinget sin første kvindelige formand, og for første gang i nyere tid er formanden rekrutteret uden for rækkerne af de store regeringspartier.

Foto: Bardur Eklund

Det er ren historieskrivning, når Pia Kjærsgaard i dag bliver valgt som formand for Folketinget.

For første gang får Folketinget en kvindelig formand. Og i nyere tid vil det også være første gang, at formanden ikke er fra et regeringsparti.

Men hvad bestemmer formanden egentlig? Og hvor meget får hun i løn? Politiko.dk har kigget nærmere på, hvad formandsskabet betyder.

Læs også: Blå partier peger på Pia K. som ny folketingsformand

Da posten som Folketingets formand anses som den mest prestigefyldte i landet, honoreres formanden ud fra samme løntrin som statsministeren. Pia Kjærsgaard står derfor til en årlig løn på omkring 1,5 mio. kroner, og så honoreres formanden med embedsbolig og bil med chauffør.

I realiteten har formanden ingen politisk indflydelse, men skal til gengæld sørge for, at Folketingets politikere handler inden for Grundloven, fortæller politisk kommentator Kaare R. Skou.

»Hun skal i realiteten afvise forslag og ændringsforslag, der er i strid med Grundloven,« siger han.

Den første kvinde som formand

Selvom Pia Kjærsgaard i dag bliver den første kvinde til at indtage Folketingets højeste talerstol, bliver hun dog ikke den første kvindelige parlamentsformand på Christiansborg.

I 1950-51 var socialdemokraten Ingeborg Cathrine Hansen fungerende landstingsformand. Hun var den første kvindelige formand på Christiansborg og samtidig også den første kvindelige parlamentsformand i verden.

Derimod er det noget af at nybrud, at formanden kommer fra et af parlamentets fløjpartier.

Til tider er formandsposten givet til medlemmer af oppositionen, men siden 1933 er formandsposten kun gået til politikere, der har været medlem af et af de fire partier, der traditionelt har siddet i regering: Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti.

Læs også: Pia K. styrer mod stor symbolsk sejr for DF

Oftest bliver formanden valgt uden protest og uden andre modkandidater. Men i 1998 opnåede socialdemokraten Birte Weiss og venstremanden Ivar Hansen stemmelighed, efter de begge var blevet indstillet til formand. Efter endnu en afstemning, hvor begge kandidater fik lige mange stemmer, måtte man trække lod. Ivar Hansen blev den heldige formand.

3 X formand

Pia Kjærsgaaards formandsopgaver vil bl.a. bestå i at lede møderne i folketingssalen og sikre god ro og orden, som der står i Folketingets forretningsorden.

Derudover bliver Kjærsgaard også formand for Folketingets præsidium, som er Folketingets øverste ledelse. Det var præsidiet, der for eksempel i 2013 besluttede at give karantæne til to ansatte fra Ekstra Bladet pga. »paparazzilignende tilstande«, da de havde forfulgt den konservative leder, Lars Barfoed, op og ned ad gange og trapper på Borgen.

Til sidst kommer Pia Kjærsgaard også til at stå i spidsen for Udvalget for Forretningsordenen, som er et af Folketingets udvalg. I 2013 stod udvalget under Mogens Lykketoft for eksempel bag et nyt format for statsministerens spørgetime, hvor lederen af oppositionen skal duellere direkte med statsministeren.

Magtfulde formænd

Det har ikke altid forholdt sig sådan, at formanden har holdt sig fra at udøvet politisk indflydelse. I 1920 nægtede Folketingets formand på foranledning af kongen at indkalde Folketingets medlemmer til møde efter påskeferien. Det udløste Påskekrisen.

I 1994 blev Erling Olsen (S) valgt som formand. Han iværksatte året efter den såkaldte Olsen-plan, der tilførte Folketinget flere ressourcer.

»Folketinget fik en generel oprustning, og medlemmer fik betydeligt flere ressourcer med bl.a. mere sekretærhjælp,« fortæller Kaare R. Skou.

Initiativet blev vedtaget, efter det var blevet behandlet i Folketinget. Men det var reelt formanden, der stod bag. Det blev ifølge Kaare R. Skou kun vedtaget, fordi Erling Olsen netop var en dynamisk politiker, der kunne samle et flertal i Folketinget omkring sit forslag.

Læs også: S forventer upartisk Pia K. i formandsstolen