Portræt: Hun er Grønlands næste store håb

Sara Olsvig fra partiet IA er en af Grønlands »rising stars« og en type, der kan være et stærkt behov for efter balladen med Siumuts Aleqa Hammond. Mange spår den 36-årige gode chancer for at blive landsstyreformand.

Formanden for det store grønlandske oppositionsparti Inuit Ataqatigiit (IA), Sara Olsvig, går blandt andet til valg på, at befolkningen skal stemme om, hvorvidt det skal tillades, at der bliver sat gang i udvindingen af uran i landet. Den 36-årige formand for venstrefløjspartiet spås gode chancer for at blive Grønlands nye regeringsleder. Efter de seneste skandaler fremhæves hendes uplettede ry som et godt kort i valgkampen. Arkivfoto: Malte Kristiansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Grønland 28. november går til valg, er det et nyt, ungt ansigt, der står i spidsen for det store parti Inuit Ataqatigiit. Den 36-årige Sara Olsvig afløste i foråret tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist som leder af IA, søsterparti til danske SF, og i dag spår mange hende en god chance for at blive Grønlands næste leder.

IA har stået stærkt i de seneste målinger, og partiet nyder samtidig godt af, at Grønlands nuværende største parti, socialdemokratiske Siumut, er bagud på point efter balladen omkring den afgåede landsstyreformand, Aleqa Hammond.

En ballade, der netop førte til, at grønlænderne helt ekstraordinært nu igen skal til stemmeurnerne kun et år og otte måneder efter det seneste valg. Alligevel tegner det til at blive tæt løb mellem det pragmatiske og meget erhvervsvenlige venstrefløjsparti IA og Siumut, som har skræmt investorerne væk under Hammond.

Den antropolog-uddannede Sara Olsvig bliver beskrevet som en »rising star« i den grønlandske politiske arena. Og det er måske netop, hvad der er behov for i kølvandet på de mange skandaler, der gennem halvandet år med Siumut og Aleqa Hammond i spidsen har fyldt rigeligt i grønlandsk politik. For mens det gamle styre fik hård kritik for ikke at lytte til andre holdninger og ansætte folk fra egne rækker i magtfulde positioner i Selvstyrets administration, bliver Sara Olsvig regnet for at være en bundsolid og ærlig politiker, der ønsker brede forlig i parlamentet.

»Sara Olsvigs største kvalitet er, at hun er god til at lytte, før hun træffer en beslutning. Under Aleqa Hammonds styre blev der ikke lyttet til nogen. Sara Olsvig er både uplettet og godt uddannet. Det vil være et kæmpefremskridt med sådan en grønlandsk politisk leder,« siger Henrik Leth, formand for rejekoncernen Polar Seafood og næstformand for Grønlands Arbejdsgiverforening.

Partiformand uden lang erfaring

Men med til billedet hører også, at IA-formanden, der i Landstinget har beskæftiget sig med udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, oprindelige folk og menneskerettigheder, i visse kredse i Grønland fremstår en kende for intellektuel. Så hun vil ikke nødvendigvis vinde opbakning fra borgerne med de laveste indkomster, fiskerne, fangerne og bygdebeboerne, som Siumut altid har haft et bedre tag i.

Samtidig er Sara Olsvig udfordret af manglen på erfaring. Hun blev i 2011 medlem af Folketinget for IA, og ved det seneste valg i Grønland i marts 2013 blev hun valgt ind i Landstinget, og den politiske leder har altså kun været folkevalgt i en begrænset årrække. Samtidig er hun ny partiformand uden erfaring med at lede partisoldaterne, Og netop den manglende ledelseserfaring kan give svære problemer efter et valg, hvor Grønlands nye landsstyreformand, hvem det end bliver, skal levere resultater.

»Man kan frygte, om hun kan det taktiske spil godt nok. Spørgsmålet er, om hun har erfaringen til at kunne sno sig i det grønlandske politiske system. Det kan blive Sara Olsvigs problemer, men lad os nu se, om hun ikke overlever,« siger arbejdsgivernes næstformand, Henrik Leth.

I valgkampen vil hun bl.a. køre på, at IA vil have en folkeafstemning om sidste års ophævelse af nultolerancen mod uran. Hun vil kæmpe for brede forlig på råstof- og fiskeriområdet. Og hun ønsker reformer på bolig- og skatteområdet. IA fremlægger i morgen, fredag, sit valgprogram.

»Jeg vil genskabe tilliden«

IA-formanden sender dette signal om sin lederstil til både det grønlandske og danske samfund, men også investorer, der overvejer at skyde penge i bygge- og råstofprojekter i Grønland. Hendes mål er at skabe klare rammelove, som kan tiltrække den nødvendige kapital til råstof- og infrastrukturprojekter.

»Jeg står helt klart for samarbejde med alle partierne i Landstinget for at sikre brede forlig omkring de store reformer. Jeg vil genskabe tilliden til den grønlandske regering. Det er nødvendigt, hvis udefrakommende investorer skal føle sig trygge ved at investere i Grønland,« siger Sara Olsvig.

Den antropologuddannede Olsvig arbejdede i 2009-11 som koordinator på menneskerettighedsområdet og senest som Executive Director for inuit-organisationen ICC Greenland, hvorfra hun har orlov. Hun er datter af en skoleleder og en museumsleder. IA-formanden, der er alenemor og bor i lejlighed i Nuuk med sin otte-årige datter Navarana, dyrker i fritiden spinning og løb.