Politisk redaktør: Nu begynder opgøret om magten i Dansk Folkeparti – her er, hvad du skal holde øje med

Dansk Folkeparti står midt i den mest skæbnesvangre beslutning siden stiftelsen i 1995. Mange DFere sukker efter Inger Støjberg som ny formand, men det er ikke sikkert, at hun vil stå i spidsen for partiet. Morten Messerschmidt melder sig nu klar til posten sammen med det unge talent Peter Kofod som næstformand. I kulissen spøger andre mulige formandskandidater og et blodigt opgør om magten.

Kristian Thulesen Dahl er afgående formand i Dansk Folkeparti. De to mest oplagte kandidater til at tage over er politisk næstformand Morten Messerschmidt og tidligere Venstre-minister Inger Støjberg. De tre politikere ses her i Folketingssalen, da Folketinget 28. januar 2021 drøftede rigsretstiltalen mod Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger meget om situationen i Dansk Folkeparti, at Morten Messerschmidt nu melder sig klar som formandskandidat for partiet. Men han må samtidig have en plan klar, hvis han er nødt til at gå af igen i slutningen af februar, hvor Meld- og Feld-sagen ventes afsluttet i landsretten.

I et interview med Berlingske forklarer Morten Messerschmidt, at han går efter formandsposten med medlem af Europa Parlamentet Peter Kofod som næstformand. På den måde kan Peter Kofod tage over, hvis Morten Messerschmidt får en så hård landsretsdom, at han må vige pladsen.

De to politikere forsøger at få styr på arvefølgen i en kaotisk situation. Foreløbig har Retten i Lyngby givet Messerschmidt seks måneders betinget fængsel, men han går efter frifindelse i landsretten.

Sagt mere direkte: En dom kan ende med at afgøre, hvem der skal være formand for Dansk Folkeparti.

Generelt kan graden af alvor dårligt tales ned i partiet. Ved valget i 2015 var Dansk Folkeparti med over 21 procent af stemmerne det største parti i blå blok, og Kristian Thulesen Dahl blev bredt anset som den mest magtfulde politiker i Danmark.

Ved kommunalvalget i sidste uge led partiet sit fjerde valgnederlag i træk og står nu til kun 6,2 procent i seneste måling fra Kantar Gallup.

Det er med andre ord knald eller fald for Dansk Folkeparti. Med valget af ny formand står partiet overfor den vigtigste beslutning siden stiftelsen i 1995.

Morten Messerschmidt har i årevis bejlet til at blive DF-formand, og han har vist, at han er den store brede folkeforfører, som partiet sukker efter. Ved europaparlamentsvalget i 2014 fik han næsten en halv million personlige stemmer, hvilket aldrig er overgået af nogen anden dansk politiker.

Ikke sikkert, at Støjberg vil være formand

De fleste DFeres øjne er dog i første omgang rettet mod Inger Støjberg. Hvis hun vil være formand, kan hun få magten serveret på et sølvfad. Morten Messerschmidt har allerede meldt ud, at han ikke stiller op, hvis Støjberg vil være formand. Hun er ganske enkelt så stærkt et navn, at det ikke nytter at tage en magtkamp med hende.

Morten Messerschmidt og Peter Kofod ønsker et delt lederskab for Dansk Folkeparti, hvor Messerschmidt er formand og Kofod næstformand. Hvis Morten Messerschmidt til februar får en så hård dom i Meld- og Feld-sagen ved landsretten, at han må trække sig, så står Peter Kofod klar til at blive formand. Det fortæller de to politikere i dagens Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Meget taler da også for, at Inger Støjberg kan være på vej over i Dansk Folkeparti. De to parter har nærmet sig hinanden, siden Støjberg for næsten et år siden meldte sig ud af Venstre.

Og tag ikke fejl. Det vil være et kæmpe scoop for det kriseramte parti, hvis hun vil stille sig i front.

Ved det seneste folketingsvalg fik Støjberg 28.420 personlige stemmer, og hun var dermed blandt de største stemmeslugere. På Facebook findes flere støttegrupper for Inger Støjberg – den mest populære har over 41.000 medlemmer.

En anden Facebook-gruppe for danskere, der ikke støtter Inger Støjberg, har over 180.000 medlemmer. Ingen deler vandene som hende, og det er præcis sådan, DFerne gerne vil have det. Inger Støjberg er ganske enkelt nutidens svar på Pia Kjærsgaard.

Men det er ikke sikkert, at Inger Støjberg vil være DF-formand.

At være partiformand er ikke det samme som at være direktør i en virksomhed. Det kan bedre sammenlignes med at lede en sammenslutning af selvstændige erhvervsdrivende, hvor man må tage hensyn til forskellige fløje i partiet og internt lande politiske kompromiser.

Det vil være en kæmpemæssig opgave for Inger Støjberg, hvis hun skal gå direkte fra en tilværelse som partiløs politiker opslugt af rigsretssagen og over i et helt nyt parti som partiformand uden dybt kendskab til interne magtkonstellationer.

Inger Støjberg har meldt ud, at hun vil bruge ventetiden frem til domsafsigelsen 13. december på at overveje sin fremtid.

Det er et godt gæt, at hun gerne vil være DFer, og at hun gerne vil have en central post i partiet som medlem af ledelsen og med en central ordførerpost. Mens hun i første omgang lader en anden tage det øverste ansvar. Intet er dog afgjort endnu på den front.

Peter Kofod kan desuden blive skubbet ud i kulden, hvis Støjberg gør krav på næstformandsposten.

Han er uden tvivl et stort politisk talent. Men den 31-årige politiker er ikke en voldsom erfaren og prøvet kandidat, og han har endnu til gode at bevise, at han kan tryllebinde vælgerne som Morten Messerschmidt og Inger Støjberg.

Muligt magtopgør i vente

For mange stemmeberettigede i Dansk Folkeparti kommer det formentlig til syvende og sidst ned til, hvem der skal være formand for partiet. Der vil være stor forskel på, om de peger på den erfarne og oratorisk overlegne Morten Messerschmidt, eller om en stemme på Messerschmidt i virkeligheden ender med at være en stemme på Peter Kofod som formand.

Der kan nemlig meget vel komme modkandidater. Afgående DF-formand Kristian Thulesen Dahl har allerede forudset, at der vil komme kampvalg.

Som en modkandidat til Messerschmidt nævner mange DFere tidligere folketingsmedlem Merete Dea Larsen, som i dag sidder i Roskilde byråd. Hun er et relativt ukendt ansigt uden for Dansk Folkeparti og må betragtes som en outsider i et eventuelt kampvalg mod Messerschmidt.

Mange i Dansk Folkeparti spekulerer i, om hun stiller op til formandskabet sammen med tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen med hende som formand og ham som næstformand – eller omvendt.

De har begge den udfordring, at de ikke formåede at blive valgt til Folketinget ved valget i 2019. Det er et stort problem, da manglende vælgertække netop er DFs største udfordring for øjeblikket.

Hvis Martin Henriksen stiller op mod Morten Messerschmidt og Peter Kofod, vil det på  mange måder blive et opgør om Dansk Folkepartis sjæl, arv og historie.

Martin Henriksen har lagt sig ud med store dele af ledelsen på Christiansborg, herunder partistifter Pia Kjærsgaard, og han blev for nylig fyret fra en konsulentstilling i partiet.

Martin Henriksen er omdrejningspunkt i en intern splid om linjen i udlændingepolitikken i Dansk Folkeparti. Partiet er presset af Nye Borgerlige og socialdemokraternes  højredrejning i udlændingepolitikken.

Ifølge Martin Henriksen er modsvaret, at Dansk Folkeparti skærper linjen i udlændingepolitiken, hvilket ses som en indirekte kritik af Pia Kjærsgaard, som i dag er udlændingeordfører.

Det er uklart, hvad Martin Henriksen helt præcist mener med sin kritik, men mange i partiet frygter, at det hele ender i et mere yderliggående parti i stil med Rasmus Paludans Stram Kurs, der ikke opnåede valg i 2019.

Martin Henriksen vil uden tvivl kunne tiltrække sympati hos de dele af DF, hvor udlændingepolitikken ikke kan blive stram nok. Svagheden er dog, at han i det tilfælde er oppe mod Morten Messerschmidt, som på ingen måde er kendt som en softliner i udlændingepolitikken.

Martin Henriksen har dog tydeligvis tilhængere i partiet. Til trods for uenighederne med Pia Kjærsgaard blev han valgt med flest stemmer til hovedbestyrelsen ved årsmødet i september.

Pia Kjærsgaard var så tydeligt frustreret over ham, at hun demonstrativt vendte tommelfingeren nedad, mens han stod på talerstolen.

Hvis Martin Henriksen bliver formand for Dansk Folkeparti, vil det være så voldsomt et slag for Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt, at må man stille sig selv spørgsmålet, om de overhovedet kan fortsætte som medlemmer af partiet.

I det hele taget kan udsigterne til et fløjopgør i Dansk Folkeparti være med til at presse Inger Støjberg til at melde mere klart ud, hvis hun vil være en del af DF.

Er der én person, som kan samle fløjene i Dansk Folkeparti på nuværende tidspunkt, så er det Inger Støjberg. Hun er den, som alle vil have, og ingen er imod.

Morten Messerschmidt og Peter Kofod vil gerne være formand og næstformand i Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.