Politisk redaktør: LA fyrer op til valg

Ironisk nok kan Liberal Alliance som den fremmeste forkæmper for topskattelettelser være direkte årsag til, at de aldrig kommer.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ANALYSE: Efter endnu en dramatisk dag i dansk politik forbereder de politiske partier sig på et folketingsvalg, efter at Anders Samuelsen krystalklart har meldt ud, at han er klar til at vælte Lars Løkke Rasmussens regering. Det vil han gøre, hvis LA ikke får mindst fem procentpoint topskattelettelser hele vejen op til den sidst tjente krone for alle.

Statsministeren havde ellers lavet noget, der lignende en genistreg, da han tirsdag præsenterede sin nye 2025-plan – en plan, hvor der var taget hensyn til de tre blå støttepartiers mærkesager, og en plan med et klart borgerligt liberalt tilsnit med vækstplan og topskattelettelser for indkomster på op til en million kroner.

Udspillet imødekom i vid udstrækning LAs krav om topskattelettelser og blev tillige omfavnet og beskrevet som modigt og visionært af alt fra erhvervsledere til borgerlige aviser på lederplads.

Med udspillet skulle det ud fra almindelig Christiansborg-logik være muligt for de blå partier at mødes og lave en blå finanslov til trods for en række store udfordringer.

Men Anders Samuelsen nægter at lade sig kyse af, hvad han tydeligvis ser som et lidt for smart og strategisk udspil fra Lars Løkke Rasmussen. Samuelsen mener helt grundlæggende, at Løkke har skruet sin model for topskattelettelser sammen på en måde, så LA fremstår som et usympatisk parti, der kun kæmper for samfundets allermest velhavende.

Så i stedet for at stille sig tilfreds med at få 90 procents indrømmelse på topskatten står det i dag klart, at Lars Løkke Rasmussen med sit udspil blot har tirret Anders Samuelsen endnu mere. De fleste partiledere ved af erfaring, at det er taktisk uklogt at udråbe ultimative krav forud for forhandlinger. Men her adskiller LA-lederen sig.

På sit pressemøde onsdag fastholdt Samuelsen derfor, at hans »røde linje« er, at alle topskatteydere skal have barberet mindst fem procentpoint af den nuværende topskat på 15 procent, hvis ikke han skal vælte regeringen. I et opfølgende interview med Berlingske fastslår Samuelsen, at han endog aktivt vil stille et mistillidsvotum til Løkke som statsminister, hvis Løkke i stedet vælger at lave en finanslov henover midten med Socialdemokraterne. Den politiske situation er med andre ord fastlåst, og oddsene for et folketingsvalg i utide er store.

Dansk Folkeparti ønsker ikke topskattelettelser, og hvis partiet overhovedet skal gå med til Løkkes model, vil Kristian Thulesen Dahl have meget store stramninger på udlændingepolitikken. Til gengæld er det helt uspiseligt for DF at give de rigeste topskattelettelser. Som Berlingske har beskrevet, vil det i gennemsnit give de 100 bedst lønnede i Danmark hver især 1,3 millioner kroner ekstra i skattelettelse, hvis blot LAs mindstekrav følges.

Samuelsen synes stålsat, men selv om han beskriver sig selv som en mand, der er ude i en principiel liberal værdikamp, opererer han også under et vist pres fra sin tidligere store partisponsor, Saxobanks Lars Seier Christensen.

Efter at Lars Løkke Rasmussen mandag aften på Facebook havde løftet sløret for sit udspil med fem procentpoints topskattelettelse for lønninger op til én million kroner, var Lars Seier Christensen hurtigt på banen med massivt pres på Samuelsen for, at han skulle holde fast.

»Ufatteligt at man ikke kan forstå så klar en besked, som den Anders har givet,« skrev Lars Seier Christensen og påpegede, at det kun ville koste staten nogle få hundrede millioner kroner at fjerne en »bureaukratisk millionærskat« for de »40.000 mest produktive danskere«.

»Derfor er der kun Jante tilbage som forklaring. En rendyrket taberposition. Et bizart hjørne at male sig op i for et liberalt parti,« lød hans dom over Venstre.

Spørgsmålet er så, om LA vil vinde eller tabe stemmer på at sende Danmark ud i et valg ved at vælte en borgerlig statsminister, der allerede har lovet topskattelettelser for langt de fleste betalere af topskat.

Så ironisk nok kan LA som den fremmeste forkæmper for topskattelettelser være direkte årsag til, at de aldrig kommer, fordi partiet vælter Løkke og fremprovokerer et valg, der kan sende Mette Frederiksen (S) ind i Statsministeriet.