Politikere ophæver matematikkens love

Under valget vil vi uden tvivl komme til at se det igen og igen – politikere fra begge fløje der udøver talmagi.

Politikere bruger tal og sliber dem til, fordi tal er gode til at overbevise vælgere i politiske sager. Fold sammen
Læs mere

I min gamle folkeskole var 2 + 2 altid lig med 4, men på Christians­borg og i den politiske debat er det pudsigt nok ikke altid sådan.

Her er tal noget, som politikere ofte vender og drejer og jonglerer så meget med, at de ender med at være stærkt manipulerende.

Tag nu den seneste sag, som POLITIKO beskriver i dag, om skatte­minister Benny Engelbrecht (S), der i Deadline på DR2 var i studiet for at tale om Venstre og Lars Løkke Rasmussens eneste ultimative valgløfte – en genindførelse af det på samme tid omstridte og populære håndværkerfradrag.

Socialdemokraterne er imod en genindførelse og leder derfor med lys og lygte efter argumenter imod, og denne aften havde Benny Engelbrecht en rapport ved hånden, som han kunne bruge til at skyde huller i Løkkes­ gavetelt.

Han påpegede, at effekten på sort arbejde blot er fem procent, og at Løkkes valgløfte derfor er en en »ekstrem dyr måde« at bekæmpe sort arbejde på.

Men det billede, skatteministeren tegnede på baggrund af rapporten, var misvisende. For i regeringens analyse står det tydeligt, at mere end halvdelen – 57 pct. – af de, der får lavet arbejde sort, selv siger, at de vil købe mindre sort og mere hvidt, hvis man holder fast i det omstridte fradrag. Men det sagde skatteministeren intet om.

Hvor mon...

Hvorfor mon skatteministeren vælger det tal, han kan bruge til at understyrke sit argument, og fravælger det, som svækker det. Har han overset det? Er skatteministeren ikke god til tal? Eller har han bevidst negligeret det tal, som underminerer hans argument?

Sandheden er, at politikere igen og igen bruger tal i debatten, der på den ene side ikke er lodret forkerte, men hvor selve den påståede sandhed om en given sag alligevel er det, fordi tallet er taget ud af en sammenhæng eller ikke kan stå alene.

Politikernes udbredte brug af konkrete tal bunder naturligvis i, at der ikke er en stærkere måde at overbevise offentligheden i en given sag end med konkrete tal. Derfor tager politikere ofte chancen og filer på sandheden ved at blot at tage det tal, der passer dem bedst. Går den, så går den, synes filosofien at være. For tal er fakta, og fakta er uigennemtrængelig sandhed. Alligevel er der altså ofte grund til at være kritisk.

Under valget vil vi uden tvivl komme til at se det igen og igen – politikere fra begge fløje, der udøver talmagi.

For på det punkt har det vist sig, at ingen er bedre end andre. Alene i denne politiske sæson har vi set det stribevis af gange.

Tal overbeviser

Da debatten om dagpengereformen gik højt, talte politikere fra SF og Enhedslisten om, at 40.000 mennesker var »faldet ud« af dagpengesystemet. Med brugen af det høje tal lagde de et massivt pres på regeringen for at få lempet på kravene til at kunne få dagpenge.

Men regeringens to støttepartier undlod belejligt at fortælle, at flere af de, der var »faldet ud« af systemet, i virkeligheden var kommet i arbejde. Med andre ord oppustede de reelt problemets omfang for at vinde støtte til deres sag. For skulle det nu være et problem, at arbejdsløse kom i arbejde?

Men som sagt kan partier fra begge fløje være med, når det handler om tryllerier med tal.

Eksempelvis har Venstre også kørt massivt på for at vinde udlændinge­debatten forud for valget med et argument om, at SR-regeringen har lempet udlændingepolitikken 31 gange siden sin tiltrædelse i 2011. Men et faktatjek, som Berlingske foretog viste, at Venstre lige havde givet den en ekstra tand i sit forsøg på at overbevise Danmark om, at den trækkes med en slapperregering, der har givet los for indvandring.

For sagen er, viste det sig, at flere af de påståede 31 lempelser slet ikke er det, mens andre overlapper og reelt dækker over det samme tiltag.

Men brugen af tal virker – altså lige indtil det bliver afsløret, og det står klart for den offentligheden, at der ikke er tale om andet end, at politikere igen har forsøgt at ophæve matematikkens love. At 2 + 2 er lig med 4.