Pas på, Pape Poulsen: Måske glemmer vælgerne også dig

I lyset af De Konservatives bombastiske offensiv på kampflyområdet, ville det set fra vælgernes side være rimeligt nok, at partiformanden kunne huske, hvad hans parti forlanger på sin egen mærkesag.

De Konservative har på det seneste markeret sig på kampfly og mener, at vælgerne skal stemme på dem, hvis de ønsker et slagkraftigt dansk forsvar.
Læs mere
Fold sammen

Alle kan glemme, alle kan komme med en fortalelse, alle kan begå en fejl.

Landets politikere er ingen undtagelse, og naturligvis må der være rum til og forståelse for, at de heller ikke er perfekte.

Men det betyder samtidig ikke, at der ikke er noget farligt ved politikeres fejltrin og forglemmelser. Noget der farver opfattelsen af dem. På Christiansborg som i offentligheden.

Som nu i denne uge, hvor Søren Pape Poulsen, de Konservatives leder, blev udråbt som den glemsomme.

»Se, det er nu, jeg ville ønske, at jeg kunne huske det tal, Rasmus Jarlov har sagt, vi har brug for,« lød det således fra Søren Pape Poulsen under Folketingets afslutningsdebat, hvor statens forestående indkøb af nye kampfly – herunder ikke mindst antallet af dem – blev debatteret flittigt.

Tilforladelig forglemmelse vil nogle sige, pinligt vil andre. For hvis der er et område, hvorpå de Konservative har markeret sig på det seneste, er det netop på kampfly. Forsvarsordfører Rasmus Jarlov har været her og der og alle vegne for at sælge budskabet om, at de Konservative er partiet, vælgerne skal stemme på, hvis de ønsker et stort og slagkraftigt dansk forsvar.

Allerede i god tid inden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) meldte ud, at Danmark bør købe 27 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly, var Rasmus Jarlov offensivt ude med de konservatives krav.

Bombastisk offensiv

Partiet vil gerne have væsentlig flere kampfly – 40 – lød det, og Rasmus Jarlov gjorde klart, at Danmark hele tiden skal have »mindst 30 operative fly«. Sådan at forstå, at hvis Danmark kun køber 30, skal Danmark samtidig have en aftale om, at der suppleres med flere nye fly, hvis nogen går i stykker undervejs eller falder ned.

Den kampflybegejstrede Rasmus Jarlov understregede endda over for Jyllands-Posten, at »statens kerneopgave nummer et er selvforsvar«.

Så ja, i lyset af De Konservatives bombastiske offensiv på området, ville det set fra vælgernes side være rimeligt nok, at partiformanden kunne huske, hvad hans parti forlanger på sin egen mærkesag. Pape skal passe på med ikke at glemme sin politik, for det kunne resultere i, at vælgerne også glemmer alt om de Konservative, når de næste gang står i stemmeboksen.

For i forvejen går det skidt for Poul Schlüters gamle parti. Med blot 3,4 procent af stemmerne indkasserede Det Konservative Folkeparti sidste sommer det dårligste valgresultat i partiets 100-årige historie. Et resultat der blot gav plads til seks medlemmer af Folketinget.

Værre for Søren Pape Poulsen er, at det bare ikke bliver bedre. Her et år efter det historisk ringe valgresultat viser Berlingskes Barometer – et vægtet gennemsnit af en alle meningsmålinger – en opbakning på 3,1 procent. Altså faretruende nær spærregrænsen.

Dette på trods af at de Konservative de seneste måneder har markeret sig kraftigt på sager, som partiet var overbevist ville give ny opbakning. Ikke blot med sagen om kampfly, men i den grad også på den såkaldte kvælstofsag, hvor de Konservative markerede sig ved at vælte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og forsøgte at sælge sig selv som det mest grønne parti i blå blok. Men lige lidt har det hjulpet. Vælgerne køber bare ikke Pape & Co., og det kriseramte parti – Folketingets mindste – tog selv konsekvensen i denne uge med en stor omrokering på sekretariat på Christiansborg, som førte til et pludseligt farvel til partiets mangeårige kommunikationschef, Benny Damsgaard. Han har været helt central i det konservative maskinrum, men hans stilling nedlægges simpelthen, og det samme gør stillingen som organisations- og fundraisingchef, hvor Jens Møllenberg har været chef.

Med en nyopdeling af sekretariatet vil de Konservative organisere sig på en ny måde i et forsøg at erobre borgerlige vælgere tilbage. Et åbent spørgsmål er, om det vil lykkedes, eller om det bliver sidste omgang for partiet.

I den første udgave af ovenstående tekst var der en forkert oplysning, som derfor er fjernet. Berlingske beklager fejlen.