Parodisk døgn cementerer krisen: Pape kan udløse valg

Sammenholdet i blå blok befinder sig på et historisk lavpunkt , og et hurtigt folketingsvalg kan blive en realitet, siger Berlingskes kommentator.

Thomas Larsen foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Får vi valg nu?

Spørgsmålet er pludselig blevet højaktuelt efter et dramatisk og parodisk døgn, der sluttede med krisemøder i Statsministeriet tirsdag nat.

Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, har ikke længere tillid til miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, og han forventer, at hun trækker sig, eftersom alle partierne i rød blok også har mistet tilliden til ministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har derimod ikke tænkt sig at droppe sin minister uden kamp. Han støtter Eva Kjer Hansen, og han bakkes op af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

I yderste konsekvens kan sagen ende i folketingssalen, hvor Søren Pape og den decimerede konservative folketingsgruppe kan komme til at stemme for en mistillidsdagsorden til miljø- og fødevareministeren og i sidste instans bringe Lars Løkke Rasmussen til fald, hvis han gør sagen til et kabinetsspørgsmål.

Så skarpt står fronterne overfor hinanden efter de resultatløse møder i Statsministeriet tirsdag nat, og at det hele er kommet så langt ud, bærer Eva Kjer Hansen et betydeligt ansvar for. Som Berlingske har påvist, har ministeren givet et miljømæssigt skønmaleri af den landbrugspakke, som regeringen vil gennemføre sammen med de blå partier. Undervejs har hun hverken lyttet til advarsler fra egne embedsmænd eller eksperter, som har protesteret mod ministerens brug af statistik og data. Hun har heller ikke taget hensyn til, at de Konservative er blevet stadigt mere utilfredse. Hun har i stedet kørt frem, nægtet at give indrømmelser og har provokeret de Konservative så meget, at de tirsdag erklærede, at de ikke havde tillid til hende.

Set i tilbageblikket burde både Eva Kjer Hansen og hendes chef, Lars Løkke Rasmussen, have gjort mere for at forhindre, at de konservative protester ikke udviklede sig til et regulært oprør med potentiale til at true regeringens liv.

Når det er sagt, har Søren Pape & Co. bestemt heller ikke ageret overbevisende. De har fået en forholdsvis lille sag til at eksplodere i et brag. I V-toppen er vreden mod de Konservative da også voldsom. Blandt toneangivende V-folk er holdningen, at de Konservative har overreageret og handlet dybt illoyalt overfor Eva Kjer Hansen. Denne analyse deles af Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som grundlæggende mener, at en urutineret konservativ leder er gået for langt ved at erklære mistillid til ministeren og har sat gang i en proces, som han ikke kan overskue.

Toppolitikere fra V, DF og LA beskylder samstemmende de konservative ordførere for ikke at have læst godt nok på lektierne undervejs, og de er himmelfaldne over, at Søren Pape tirsdag aften forlod krisemøder i Statsministeriet for at komme i fjernsyn hos DR og TV2 - mens Lars Løkke Rasmussen, DF-leder Kristian Thulesen Dahl og Simon Emil Ammitzbøll fra LA rødglødende måtte sidde og vente i Statsministeriet.

Her og nu står de Konservative i en svær position. De fleste vælgere vil være enige i, at en minister naturligvis skal fremlægge korrekte og retvisende oplysninger. De vil måske oven i købet også have lyst til at belønne de Konservative for at have et vagtsomt blik på, om miljøet bliver forringet. Men de vil samtidig være stærkt forvirrede over, at de Konservative fortsat bakker op om landbrugspakken. Og derudover vil mange borgerlige vælgere mene, at de Konservative splitter blå lejr på baggrund af en lille sag og er med til at trække S-formand, Mette Frederiksen, nærmere mod statsministerposten.  Det vil Pape næppe få tak for.

Kommer han til at udløse et valg i løbet af de næste døgn, risikerer han, at ikke blot V-regeringen ryger, men også at de Konservative får svært ved at blive repræsenteret i Folketinget. Dermed vil mandagens store 100 års jubilæumsfest for Det Konservative Folkeparti komme til at stå i et endnu mere pauvert og flakkende skær.

Ironisk nok var Lars Løkke Rasmussen en af hovedtalerne ved festen. Her genbrugte han det berømte citat om, at den, man elsker, tugter man også. Med ordvalget forsøgte Løkke at beskrive både det gode samarbejde og den heftige rivalisering, som i årevis har præget forholdet mellem V og K.

Tirsdag aften blev visdommen i hans ord understreget på dramatisk vis, for her blev det klart, at den særegne kærlighed mellem V og K kan resultere i, at det borgerlige samarbejde ender i sammenbrud og valg. Sker det - og tabes regeringsmagten i givet fald - vil historien ikke være nådig. Hverken overfor Pape eller Løkke.