Op til landsmøde: Venstre tilbage i valgform

Efter halvandet år med regeringsmagten ligger Venstres vælgeropbakning på niveau med valgresultatet, viser Berlingske Barometer.

Venstre afholder i weekenden deres landsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, ved sidste års tale til landsmødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Venstre-folket kan gå til weekendens landsmøde med oprejst pande. Partiet har ikke ligget bedre i år end i øjeblikket. Vælgeropbakningen ligger på samme niveau som ved sidste års folketingsvalg. Det viser Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.

Ved valget i juni sidste år fik Venstre 19,5 procent af stemmerne. Selv om resultatet ikke var prangende, har partiet været endnu længere nede i løbet af året. I dag står partiet trods alt til en tilslutning på 19,2 procent i barometeret og ligger altså dermed på niveau med valgresultatet, når vi tager den statistiske usikkerhed på 0,9 procentpoint i betragtning.

Hos Venstre ønsker man ikke at kommentere partiets aktuelle vælgeropbakning, men giver i stedet et klassisk politiker-svar.

»Det går op og det går ned, og det eneste, der tæller, det er valgdagen,« siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

De nuværende 19,2 procents vælgeropbakning betyder, at Venstre ville få 34 mandater, hvis der var valg i morgen. Det er samme mandattal, som regeringspartiet har i dag.

Ellemann-Jensen er tilfreds med måden, hvorpå Venstre har fået markeret sig politisk, mens partiet har siddet i regering.

»Det, synes jeg, er lykkedes ganske godt. Vi er jo sådan set nogle af de eneste i dansk politik, der meget klart har fremlagt, hvilke ambitioner, vi har på vegne af Danmark. Vi har lagt noget meget konkret frem, som ikke kun er en gavebod, men som også indeholder realistiske bud på, hvordan vi fremtidssikrer Danmark.«

Venstre afgiver vælgere over midten

Ifølge Gallups analyse af vælgervandringer har Venstre haft held med at kapre vælgere fra de andre partier i blå blok, primært Liberal Alliance. Til gengæld har partiet afgivet en del vælgere over midten til Socialdemokratiet.

Ellemann-Jensen savner, at de andre partier tænker længere frem i stedet for at appellere til vælgerne på kort sigt, men medgiver, at det måske ikke er den nemmeste vej til vælgernes gunst.

»Det er måske nemmere at kommunikere enkeltsager. Ordet populisme er jo opstået af en grund. Jeg er glad for at være en del af et parti, som siger: Der findes ikke nemme løsninger på komplicerede problemer.«

Tiden siden sidste folketingsvalg har ikke været lutter lagkage for regeringen. I det meste af 2016 har regeringspartiets vælgeropbakning ligget et godt stykke under valgresultatet. Værst så det ud i februar i år, hvor Venstre var nede på 17,1 procent.

Selvom denne nedgang kan virke slem nok, er den intet i forhold til Socialdemokraternes nedgang i meningsmålingerne i tiden efter deres valgsejr i 2011. På det tilsvarende tidspunkt dengang - 520 dage efter valget - var Socialdemokraternes tilslutning gået fra 26,3 til 19,7 procent i Berlingske Barometer. Det svarer til et mandattab fra 47 til 35.

At Venstre holder valgformen giver ikke megen fortrøstning for den samlede blå blok. Blokken er gået markant tilbage fra 52,3 procent af stemmerne ved valget til i dag at kunne forvente en tilslutning på 47,9 procent. Var der valg i morgen, ville blå blok således gå seks mandater tilbage fra 90 til 84.