Omfattende aftale samler igen partierne, men én ting strides de fortsat om

For en tid vil der igen være politisk ro om genåbning af Danmark, men presset for at få flere områder med vil fortsætte, så længe smittetallene er så lave, som de er. Ligesom modstanden mod det forkætrede coronapas.

 
På et doorstep efter partilederdebatten i onsdags ville statsministeren ikke garantere, at alle restriktioner kan ophæves, når alle danskere er vaccineret. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Der blev presset på til det sidste fra ikke mindst de borgerlige partier for at få genåbnet Danmark mere og hurtigere, da alle partierne i Folketinget torsdag aften forhandlede i Justitsministeriet for at indgå endnu en aftale, der gradvist skal normalisere Danmark.

Derfor var klokken lidt over midnat, før en aftale var klar. Den er stor, større end ventet, og betyder, at Danmark på de fleste områder vil være næsten »normalt« i løbet af sommeren, og at flere børn og unge kan komme i skole.

Kun Nye Borgerlige er ikke med, primært fordi aftalen bygger videre på det coronapas, som partiet er modstander af.

Til gengæld kan danskerne se frem til en sommer, hvor det meste liv hen over ugerne bliver til at kende igen, og hvor de arrangementer og familiefester, der længe har været gemt væk, kan gennemføres.

»Fornuften vandt over frygten. Dystre forudsigelser holdt ikke stik,« skrev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen på Twitter, da aftalen var i hus. »Det går den rigtige vej,« nøjedes den konservative leder Søren Pape Poulsen med at konstatere.

Omvendt sagde Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, at man med aftalen er »gået til kanten af myndighedernes anbefalinger«.

Smittetallet er lavt, det samme er tallet for indlæggelser, og antallet af vaccinerede stiger støt, selvom myndighederne har besluttet at skrotte AstraZeneca. Det betyder, at der i anbefalingerne fra Statens Seruminstitut, der har vist sig for det meste at være meget forsigtige, har været rum til at fremrykke og udvide den genåbning, som partierne blev enige om for nylig.

Den yderligere genåbning dækker en bred vifte af områder. Storcentre kan åbne allerede i næste uge, og især restauranter og cafeer kan komme hurtigere i gang med at betjene deres gæster. Men også skoler, videregående uddannelser og sportsarrangementer bliver åbnet hurtigere, ligesom forsamlingsforbudet ophæves betydeligt og vil blive udfaset med visse undtagelser allerede inden skolernes sommerferie.

De restriktioner, som Danmark har været underlagt i over et år, og som nu ophæves i flere faser, har uden sammenligning været det største politiske stridspunkt. Beskyldninger om magtfuldkommenhed og andet er røget gennem luften. Med aftalen torsdag nat vil der være ro om planerne, men kun for en tid. Hvis smittetal og antallet af indlæggelser bliver ved med at ligge så lavt som nu, vil der ret hurtigt fra erhvervslivet og andre komme krav om, at genåbningen skal ske i en større hastighed. Brancheorganisationen for Hoteller og Restauranter har allerede meldt sig med krav om, at genåbningen går endnu hurtigere.

Med aftalen får restauranter, barer og cafeer mulighed for at servere udendørs, uden at gæsterne skal vise det stærkt kritiserede coronapas. Det ses som en begyndelse til helt at droppe coronapasset til alle andre formål end rejser. Allerede i begyndelsen af næste måned skal partierne mødes for at tage stilling til, i hvilket omfang det fortsat skal anvendes.

Aftalen fastholder de faser, som man blev enige om med den seneste aftale. Derimod indeholder den ikke nogen automatik i forhold til at knytte genåbningen sammen med antallet, der er vaccinerede, som Venstre har krævet.