Nu står Pia Olsen Dyhr endnu mere alene med sin enorme opgave

Først annoncerede Holger K. Nielsen sin afgang. Nu følger næstformand, Jonas Dahl, trop. Fremover afhænger alt i SF af, om partileder, Pia Olsen Dyhr, har energi og dygtighed til at trække partiet frem.

SFs partileder Pia Olsen Dyhr forsøger sig med en linje, hvor partiet er søgt tilbage til »SF Classic«, når det gælder kampen for et lige samfund med bedre hjælp til de svage og øget tryk på grøn omstilling. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at bebrejde en yngre politiker, at han forlader politik til fordel for en lovende og mere langtidsholdbar karriere uden for Christiansborg.

Derfor blev SFs gruppeformand, Jonas Dahl, også lykønsket af kollegerne, da han i ugens løb annoncerede, at han forlader SFs folketingsgruppe, fordi han frem over skal være direktør på regionshospitalet i Randers.

»Jeg har gennem mange år arbejdet politisk med sundhedsområdet, så dette var en mulighed, jeg ikke kunne sige nej til. For mig har det altid været vigtigt at kunne prøve kræfter med andet end Christiansborg,« forklarede han.

Jonas Dahl tilføjede pligtskyldigt, at han havde været glad for sine år i SF – selv om der ikke har været meget at glæde sig over på det seneste. Han noterede også, at SF for nylig har haft et godt landsmøde, og at han er overbevist om, at Pia Olsen Dyhr vil kunne drive SF frem ad rette vej.

Alt foregik pænt og ordentligt. Ikke desto mindre er Jonas Dahls exit med til at understrege, at SF befinder sig i en svær tid. Det er kun en måned siden, at et andet og endnu mere prominent medlem gjorde det klart, at han også stopper. I slutningen af marts oplyste den respekterede SF-veteran, Holger K. Nielsen, at han ikke genopstiller. Med en alder på 65 år, med næsten 30 år i Folketinget og med årtiers slid for sit parti, kan man mildest talt ikke beskylde Holger K. Nielsen for at rende af pladsen. Det var en logisk og ventet beslutning, og han understregede selv – i lighed med Jonas Dahl – at han støtter Pia Olsen Dyhrs linje og føler sig overbevist om, at hun vil betyde fremgang for partiet.

Problemet er blot, at SF er meget langt fra at opleve stormende fremgang, og de to SFeres afgang genopfrisker snarere historien om, hvor meget SF har mistet i de seneste år, og hvor mange toneangivende folk, der har forladt partiet, siden Villy Søvndals forrygende optur blev erstattet af en brutal nedtur.

Nok lykkedes det for Søvndal at skrive historie ved at føre sit parti i regering sammen med S og R i 2011, men samarbejdet udviklede sig katastrofalt, da SF-formanden tabte magtkampen internt i regeringen og blev tvunget ind på en politisk linje, som lå alt for langt fra, hvad partiets vælgere havde ventet. Søvndal gav op og satte gang i et formandsskifte, som uventet førte nybegynderen, Annette Vilhelmsen, til tops. I næste omgang resulterede det i en kaotisk afgang fra regeringen i januar 2014.

I samme periode forlod unge talenter partiet i stort tal. Dels fordi de var desillu-sionerede over udviklingen i SF. Dels fordi de – opportunistisk – higede efter at kunne fortsætte karrieren i mere sikre partier: Astrid Krag, Jesper Petersen, Thor Möger og Mattias Tesfaye befinder sig i dag hos Socialdemokraterne, mens stemmeslugeren, Ida Auken, sidder i den radikale folketingsgruppe.

Ved valget sidste sommer blev SF straffet af vælgerne, selv om partiet med Pia Olsen Dyhr i front havde fået en formand med både vilje og kvalifikationer til at lede. I dag består SFs folketingsgruppe af kun syv medlemmer – Pia Olsen Dyhr, Jonas Dahl, Lisbeth Bech Poulsen, Holger K. Nielsen, Karsten Hønge, Trine Torp og Jacob Mark. I forhold til denne gruppe har Jonas Dahl og Holger K. Nielsen i udpræget grad været de mest driftsikre og erfarne, og det vil være begrænset, hvor stærk støtte Dyhr vil kunne få fra de øvrige medlemmer.

Men én ting er personer, noget andet er politikken. I princippet burde der være et spillerum for SF. Med Mette Frederiksen i spidsen følger S-ledelsen grundlæggende en pragmatisk og centrumsøgende kurs, mens Pernille Skipper i Enhedslisten samler venstrefløjens proteststemmer, og Uffe Elbæk leverer visionen om en anderledes tilgang til verden og drømmen om politik på nye måder.

Alligevel har det vist sig svært for SF at finde plads. Socialdemokratiet har hentet en del af sine frafaldne vælgere hjem og har genindført et styrkeforhold, hvor SF i udpræget grad er lillesøster. Og på den anden side kan Enhedslisten og Alternativet appellere direkte til vælgerne uden at skulle koncentrere sig synderligt om at medvirke til brugbare kompromiser eller få statskassen til at stemme.

Pia Olsen Dyhr forsøger sig med en linje, hvor partiet er søgt tilbage til »SF Classic«, når det gælder kampen for et lige samfund med bedre hjælp til de svage og øget tryk på grøn omstilling. Men hun ønsker samtidig at fastholde SF som et parti, der deltager i forhandlinger og sikrer resultater. Processen er svær og tidskrævende, og den lider under det faktum, at Søvndals triste exit, Vilhelmsens fallit og den tumultariske exit fra SRSF-regeringen har slået så store skår af SFs troværdighed, at det tager tid at overbevise vælgerne.

Fremover kommer Pia Olsen Dyhr til at stå endnu mere alene med den enorme opgave.